• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odeća koja reaguje na toplotu i dodir: TikTok trend ili nešto više?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ono što um zaboravlja, telo pamti!

  • 0
Di Petsa

Foto: Profimedia/ Avalon

Italijanski luksuzni brend "Stone Island" najavio je u aprilu kolekciju odevnih komada koji reaguju na toplotu.

Koncept je bio jednostavan, ali pun vizuelnih doživljaja: komadi su tretirani termoosetljivim premazom, što znači da odeća menja boju kao odgovor na najmanji priliv toplote iz direktnog kontakta - dodir.

Ovaj trend nije prošao nezapaženo na TikToku. Svi su želeli da isprobaju odeću koja na određenim mestima menja boje.

Ali može li moda koja reaguje na toplotu postati svakodnevna?

Ovo nije prvi put da se ova ideja predlaže. Tehnologija koja reaguje na toplotu, zvanično nazvana termo-hromatsko mastilo, prvi put je privukla pažnju javnosti ranih 90-ih, kada je zavladao naglasak na modi sa futurističkim osećajem. Londonski tinejdžer Čarli Džons otkrio je, kroz istraživanje proizvoda, nekadašnju popularnost komada koji menjaju boju na rejvovima. Kratkotrajna linija je zapravo izgradila ceo trend oko tehnologije reaktivne na toplotu, prodajući majice sa odštampanim natpisima poput "Dodirni me".

Pomama visoke prodaje trajala je samo godinu dana, mnogo duže od većine današnjih TikTok trendova. Kompanija je podnela zahtev za stečaj 1992. godine.

Agustina Panzoni, prognozer trendova i kreator sadržaja na TikToku, kaže da bi trend koji reaguje na toplotu mogao da nagovesti porast odevnih predmeta koji podstiču transformaciju i personalizaciju.

Sada brojni manji brendovi pokušavaju da iskoriste vizuelno zadovoljstvo, uključujući Di Petsu, koja je napravila pripijenu kožnu haljinu koja postaje plava kada se dodirne.

Za Dimitru Petsu, dodir je svetinja za njen brend - Di Petsa.

- Telesna toplota je nešto veoma iskonsko i prirodno - kaže ona.

Njena haljina "Memory of Touch", izrađena od veganske kože koja reaguje na toplotu, ima za cilj da zadrži i obeleži čin dodira.

- Ono što um zaboravlja, telo pamti. Haljina govori o uspomenama koje naše telo čuva: dodir stranca, glava koja nam leži na krilu ili naš samozagrljaj. Osećam da sva naša iskustva koja se dešavaju kroz telo stvaraju otiske koji blede u našoj koži. Možda zaboravimo ove interakcije, ali naše telo ima drugačije pamćenje, koje ima sposobnost da nas promeni. Ovi komadi su vizualizacija toga; pokazuju tragove i jezik kože i dodira - objasnila je.

Manekenka nosi gorepomenutu haljinu i miluje njene konture, povlačeći prstom po butini, ostavljajući tragove ruku na poprsju.

Dimitrina odeća koja reaguje na toplotu nije namenjena samo za deljenje dodira sa voljenim osobama. Di Petsine kolekcije su uvek, na neki način, poziv na ljubav prema sebi.

Video: Influenserka pokazala kako sve možete da kombinujete letnje haljine: Vaš stil će biti na višem nivou

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota