• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Učiteljica je 1938. godine ušla u modnu istoriju nakon što je uhapšena jer je nosila pantalone u sudnici

Vreme čitanja: oko 3 min.

  • 1

Kada je Heleni Halik 1938. godine stigao poziv da svedoči protiv dvojice osumnjičenih za provalu, nikome, pa ni njoj, nije na kraj pameti bilo da će tim povodom ući u modnu istoriju i zapečatiti položaj pantalona u ženskoj modi.

Naime, kada je učiteljica iz Los Anđelesa stigla u sud da svedoči na suđenju protiv dvojice optuženih, drama u sudnici prebacila se odmah sa predmeta na pantalone koje je u tom trenutku nosila. Sudija Arthur S. Guerin hitno je odlučio da se njeno svedočenje ponovi i naredio joj da prilikom sledećeg pojavljivanja u sudnici obuče haljinu.

Učiteljica je tog 10. novembra 1938, godine citirana u "Los Anđeles tajmsu", na šta je ovaj list podsetio nedavno u svojoj arhivi: „Recite sudiji da ću braniti svoja prava. Ako mi naredi da se presvučem u haljinu, neću to učiniti. Volim pantalone. One su mi udobne!” i vratila se u sud pet dana kasnije, isto obučena, što je razbesnelo sudiju.

- U oštroj osudi njenih pantalona kao odeće koja nije dozvoljena ženama da nose u sudnici Gerin je juče ponovo zabranio Helen Hulik, 28, vaspitačici u vrtiću, da svedoči kao svedok obučen u ležernu zeleno-narandžastu odeću namenjenu za slobodno vreme - opisao je tada "Tajms" šta se dešavalo u sudnici.

Novine su čak i citirale sudijine reči.

- Poslednji put kada ste bili u ovom sudu obučeni kao sada i zavaljeni vratom na naslon stolice, privukli ste više pažnje gledalaca, zatvorenika i sudskih atašea nego pravni posao. Od vas je zatraženo da se vratite u odeći prihvatljivoj za sudski postupak. Danas se vraćate obučeni u pantalone i otvoreno prkosite sudu i njegovim obavezama da uredno vodi sudski postupak. Vreme je da se donese odluka o ovom pitanju i ovlašćenju suda da održi ono što smatra urednim ponašanjem. Sud vam ovim naređuje i nalaže da se sutra vratite u prihvatljivoj odeći. Ako budete insistirali da ponovo nosite pantalone, bićete sprečeni da svedočite jer bi to ometalo sprovođenje pravde. Ali budite spremni da budete kažnjeni po zakonu za nepoštovanje suda - zapretio je tada sudija.

Opuštenu gospođicu Halik pratio je advokat Vilijam Kac, koji je nosio četiri teška toma citata u vezi sa pravom njegovog klijenta da se pojavi na sudu u bilo kojoj haljini koju je odabrala.

- Slušaj - rekla je mlada žena tada za novine: - Od svoje 15. godine nosim pantalone. Ne posedujem haljinu osim svečane. Ako želi da se pojavim u svečanoj haljini, to je u redu sa mnom. Vratiću se u pantalonama i ako me strpa u zatvor, nadam se da će to pomoći da se žene zauvek oslobode sprega šta ih čini "neurednim".

Sledećeg dana, Hulik se pojavila u pantalonama. Sudija Gerin ju je izvređao i izrečena joj je kazna od pet dana zatvora.

- Nakon što joj je zatvorska uprava oduzela njenu omiljenu odeću i obukla je u zatvorsku traper haljinu, gospođica Hulik je puštena na slobodu nakon što je njen advokat podneo zahtev o habeas corpus-u (zloupotreba moći) i izjavio da će izneti predmet pred Apelacioni sud - objavio je tad "Tajms".

Stotine ljudi poslale su protestna pisma u zgradu suda. Apelaciono odeljenje poništilo je Gerinov navod zbog nepoštovanja suda tokom rasprave, a Hulikova je mogla slobodno da nosi pantalone na sudu.

Nekoliko meseci kasnije, učiteljica se vratila na sud.  Pošto je isterala svoje pravo da nosi šta želi, ovaj put je nosila haljinu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • Jelena

    5. septembar 2022. | 12:06

    😂😂kraljica

    Podelite komentar