• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Žan Pol Gotje" ima otvoreni kasting za nove "muze": Pre penzije sam Gotje je zagovarao različitost

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Savršenstvo je relativno, a lepota subjektivna"

  • 0
Madona, Žan Pol Gotje,  Jean-Paul Gaultier Foto: Gilles LEIMDORFER / AFP / Profimedia

Modna kuća "Žan Pol Gotje" objavila je onlajn poziv za pridruživanje modnoj zajednici sa ciljem da pronađe nove muze i modele.

Ko će otelotvoriti viziju i estetiku u sledećoj kampanji brenda visoke mode? Odlučna da poveća posvećenost svojim društvenim mrežama i da svoje poklonike na konkretan način uključi u imidž svog brenda, pariska kuća ovih dana pokreće međunarodni poziv za kasting.

Ovom viralnim metodom regrutovanja, modna kuća "Žan Pol Gotje" ima za cilj da pronađe nove muze za svoju sledeću modnu kampanju.

Kasting je otvoren za modele starije od 18 godina, prijave se prave na osnovu video-prezentacije u trajanju od 30 sekundi u kojoj se kandidati pozivaju da izraze svoju konkretnu povezanost sa brendom, odnosno šta on za njih predstavlja. Proces podseća na formu kastinga koje je na društvenim mrežama 2019. sproveo brend "mark džejkobs".

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by @jeanpaulgaultier

Ko je novi kreativni direktor?

Žan Pol Gotje najavio je povlačenje 2020. godine nakon veoma plodne, decenijama duge karijere. Francuski dizajner je pre dve godine na "Tviteru" i "Instagramu" otkrio da će njegova revija održana 22. januara 2020. zvanično biti i poslednja.

Žan Pol Gotje je potom objavio ko će biti novi gostujući kreativni direktor: 36-godišnji francuski modni dizajner Olivije Rusten, koji je pre toga 11 godina vodio modnu kuću "Balman".

Kako je Gotje birao muze

Od svojih ranih dizajnerskih dana Gotje je bio inspirisan neobičnim modelima i nije pratio industrijske trendove za tipičan izgled modela. Održao je otvorene kastinge za svoje modele na modnoj pisti, a najviše su ga privlačili oni koji nisu konvencionalno "lepi". Mnoge od njegovih ranih muza su napravile ozbiljne karijere, uključujući Faridu Kelfu, koja je postala prvi top model sa severnoafričkim poreklom nakon što je karijeru započela sa Gotjeom 1979. godine, piše "National Gallery of Victoria".

Nasuprot ustaljenoj praksi biranja visokih, plavokosih i eteričnih modela, Gotje je namerno birao modele svih rasa, uzrasta, pola i oblika tela, uključujući one koji su decenijama pre toga bili ćelavi, tetovirani i imali pirsinge - privlačila ga je različitost.

- Savršenstvo je relativno, a lepota subjektivna. Želeo sam da učinim nesavršenost vrednom divljenja. Ponekad mi drugačija energija i držanje ili neobičan tip tela upadne u oči i natera me da nešto izmislim. Sa "haute couture" i "pret-a-porter", uvek sam pokušavao da kreiram kolekcije koje bi mogle da komuniciraju sa svim muškarcima i ženama različitog uzrasta i stila.

Gotje je prvi sarađivao sa androginim manekenkama Teri Toje i Andrejem Pejićem, koji se na modnoj pisti pojavljivao i kao muškarac i kao žena.

On je postavio pevačicu američke grupe "Gossip", Bet Dito, na svoju modnu pistu, a posebno su ga privukle australijske manekenke, glumice i izvođači, uključujući Aleksandru Agoston, Nikol Kidman, Kajli Minog, Ketrin Meknil i Džemu Vord.

Gotjeove univerzalne vrednosti prevazilaze ustaljeni bonton modnog sveta. Snažna društvena poruka koja se nalazi u njegovom dizajnu, revijama na modnoj pisti i reklamnim kampanjama zagovara modu kao oblik izražavanja, inkluzivnosti i slavljenja različitosti.

Poznate ličnosti koje su ga inspirisale

Možda ne postoji zapaženije Madonino izdanje od legendarnog satenskog korseta koji je nosila 1990. Gotje je dizajnirao kostime za njenu svetsku turneju "Blond Ambition", lansirajući sebe i muzičku legendu u istoriju pop kulture. Dizajner je čak priznao da je više putao nudio Madoni saradnju koju je ona odbijala, ali su oni ipak postali i ostali dobri prijatelji. Za nju je stvorio nezaboravne kreacije uključujući haljinu koju je nosila na Met Gali 2018. godine.

Još jedna ikona koja je u velikoj meri prihvatila androginiju bio je i Dejvid Bouvi, koji je direktno inspirisao dizajnera da stvori kombinezon sa jednom nogavicom za kolekciju proleće/leto 2013, a dizajner je jednom prilikom komentarisao zvezdu: "On je pokazao da muškarac može biti snažno ženstven, da ne mora svako da teži da bude Džon Vejn".

Pobednika Evrovizije za 2014. godinu - Končitu Vurst, Gotje je angažovao za zatvaranje revije na kojoj je predstavljena kolekcija za jesen/zimu 2014, ponovo demonstrirajući neustrašivost dizajnera u pomeranju granica.

Bivša francuska prva dama - Karla Bruni je pistom za Gotjea prošetala nekoliko puta i ponela je izvanredne modele, uključujući ovaj zapanjujući izgled za "Haute Couture 2002". Ona je uvek sedela u prvom redu, a takođe je intervjuisala dizajnera za pottrebe dokumentarca o njegovoj karijeri.

Zvezda burleske Dita von Tiz veoma dobro otelotvoruje senzualnu stranu Gotjeovih kreacija, pojavljujući se na njegovoj modnoj pisti za proleće/leto 2019, kao i na njegovom "Fashion Freak Show-u".

Video: Karleuša kao bela labudica: Potpuno drugačiji stajling pevačice na proslavi rođendana

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota