• 3

Vreme čitanja: oko 5 min.

Poznata modna urednica revoltirana "Pradinom" revijom: Povratak "heroinskog" šika je cinična izdaja žena

Vreme čitanja: oko 5 min.

Liz Džons, bivša urednica modnog časopisa "Marie Claire" zaratila je sa modnom industrijom kada su ultramršave manekenke ušetale na modnu pistu tokom nedelje mode u Milanu

  • 3
Mršave manekenke Foto: Pixelformula / Sipa Press / Profimedia

Liz Džons kaže da je volela modu ceo svoj život, ali da ju je ona uništila, jer je pokušavala da oponaša ono što je videla u časopisima i u "realnosti" urednika modnih časopisa.

Međutim, 22. septembar 2022. bivša urednica modnog časopisa "Marie Claire" objavila je pravi rat modnoj industriji, nazvavši tadašnju "Pradinu" reviju na Milanskoj nedelji mode - Danom D.

- Postoji rat, ali ovaj put je na telima žena. Jer šta znači D? Dijeta! Razlog zbog kojeg sam nominovala taj datum je to što sam uživo prenosila "Pradinu reviju", italijanskog dizajnera koji mi je dugo bio omiljeni. A šta sam videla? Teturajuće modele po modnoj pisti, kao iz scena "Noći veštica". Mlade žene toliko iznurene da im je odeća lepršala oko njih, kao jedra na jarbolu - revoltirana je Džonsova, koja je, kako kaže, bila toliko šokirana da je istog dana snimila podkast za "Daily Mail" o tome šta je videla.

Mršave manekenke Foto: Pixelformula / Sipa Press / Profimedia

Jedan model se isticao, bukvalno. Njene butne kosti izgledale su tako krhke da je ličila na one žrtve koncentracionog logora.

- Pokazala sam njenu fotografiju lekaru opšte prakse. Dijagnoza je da verovatno ima BMI oko 14, a zdrav BMI bi trebalo da bude veći od 18. Njeno zdravlje je očigledno u opasnosti. Ovosezonske revije ženske odeće ... bile su najtanje u poslednjih nekoliko decenija. I pritom ne mislim na kvalitet tkanine. Bila sam užasnuta jadnim krhkim manekenkama i neodgovornim prikazom kako žena treba da izgleda. Ove devojke su klecale, jadne, šupljih obraza... i svi su pljeskali i instagramali! - revoltirana je bivša urednica.

Njenom revoltu pridružila se i feministička spisateljica Kamila Long, koja je napisala da je zabavlja kada vidi kako isti ljude hvale ovakve izbore modela, a zatim dele na mrežama užasne izveštaje o tome šta se dešava sa ženama, recimo, u Iranu.

- Miućia Prada je imala obraza da se pokloni na kraju ovog šokantnog šoua. „Postoji smisao za život žena“, rekla je najuticajnija žena u modi. „Život i čovečanstvo stvaraju odeću.“ Kako se usuđuje da izgovori reči „čovečanstvo“ i „život“? - ističe ona.

Džonsova primećuje da su ovako mršave devojke u velikoj opasnosti, ali najviše je brinu ostale, obične devojke koje ih vide i pokušavaju da ih oponašaju.

- Ovako mršave devojke rizikuju da pate od depresije, krhkih kostiju, gubitka mišića, narušenog imuniteta, neplodnosti, prevremenog starenja. Na kraju krajeva, njihovi organi mogu otkazati. To znam jer sam bila anoreksičan od 11. do 40. godine i imala sam jednu menstruaciju za ceo život - ističe Džonsova, koja je svoju kampanja za zabranu mladih, veoma mršavih modela počela kasnih 1990-ih kada je postavljena za urednika "Marie Claire".

U aprilu 2000. bila je domaćin "Samita tela" sa tadašnjom britanskom vladom, kada su doneli predlog za kodeks ponašanja koji bi urednici ženskih i tinejdžerskih časopisa dobrovoljno potpisali, da ne koriste modele mlađe od 16 godina ili one sa opasno niskim indeksom telesne mase. Predloženo je i da se prestane sa retuširanjem fotografija. Očajnički se nadala da će se svi pridružiti, ali se ništa nije od toga nije desilo, osim što je druga grupa urednika časopisa i modnih agencija napravila kontra predlog da se ovo ne prihvati.

- Sada ponovo govorim jer mislim da su današnji modeli još tanji. Nije iznenađenje da se i rasprostranjenost poremećaja u ishrani u Velikoj Britaniji pogoršala. Zdravstveno istraživanje Engleske navodi da je broj starijih od 16 godina koji su bili pozitivni na poremećaj u ishrani porastao sa šest procenata u 2007. na 16 procenata u 2020. Ove brojke nastavljaju da rastu - podvlači Džonsova i ukazuje da ni društvene mreže ne pomažu sa trendovima kao što su TikTok snimci koji prikazuju stvari koje tinejdžeri rade kako bi „0ponašali modele“, tipa "ništa osim flaše vode i žvake sedam sati".

Ali zašto je "heroin" šik vraćen u modu?

- Uplašeni pandemijom, ekonomskom krizom, ratom u Evropi i nedostatkom kineskih kupaca u zapadnim prestonicama, verujem da su se dizajneri vratili onome što je funkcionisalo ranije, modi s kraja 1980-ih i početka 1990-ih. Bulimična moda, kako je ja zovem. A u procesu prelaženja mršavih modela, dizajneri gaze napredak koji smo postigli u poslednjih nekoliko godina sa pokretom inkluzivnosti i bodipozitivnosti - ukazuje bivša urednica, koja pored muških dizajnere za ovu pojavu, ne štedi ni odgovornost žena:

- Šta je sa Viktorijom Bekam, koja je u maju izjavila da je mršavost „staromodna“ i da žene žele da budu obline? Vratila se oblačenju onoga što najbolje zna: štapićastih insekata...

Urednica primećuje da ove sezone ženski modeli nisu bili ni konvencionalno lepi, te da su njihova tela žilava, tvrda, nimalo ženstvena. To smatra višestruki problemom, čiju srž vidi u dvostrukoj osovini moćnih muškaraca u modi i brisanju ženstvenosti.

- Iza svega, naravno, stoji radikalni transaktivistički pokret – a žene su te koje snose teret svog ekstremizma. Sada je iskorenjivanje žena evidentno i u modi - u skeletnim figurama koje malo liče na telo normalne žene. Muškarci koji su zaduženi ne žele da vide bokove, grudi, stomake, samo boju našeg novca - kaže i dodaje i postoji i finansijski faktor zašto brendovi više vole manje žene da nose njihovu odeću, jer veća odeća je veći trošak za proizvodnju.

Pritom, smatra da dizajneri često i ne znaju kako da dizajniraju za tela koja ne izgledaju napola izgladnela.

Ona za kraj objašnjava da moda želi da se žene promene, a ne one, jer žene koje su srećne u svojoj koži (a što različitost podstiče), ne paniče i ne kupuju na način na koji to čine one koje se loše osećaju povodom svog izgleda.

- Posle više decenija rada u industriji, očekivala sam da ću videti modno oživljavanje i nadala da je "heroin" šik trend koji nikada više neće zamračiti naše modne piste. Pogrešila sam - zaključuje Džonsova.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • Maja

    20. oktobar 2022. | 18:50

    Urednica je u pravu. .. nerealni zahtevi i tortura za odredjenom tezinom je postala nesnosna ... a nadsve nije lepo a ni zdravo ... mladim devojkama usade crv sumnje da su nedovoljne u svakom slucaju i postaju anoreksicne ... tu je kraj... urednice bravo!

    Podelite komentar

  • silvia

    20. oktobar 2022. | 16:12

    Dokle god se mozes udebljat to znači da si zdrav a ovu modu nek nosi ko hoce

    Podelite komentar

  • Ana

    21. oktobar 2022. | 08:09

    Manekenke su uvek ovako izgledale. Nista novo.

    Podelite komentar