• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dajanina "osvetnička" haljina prikazana u trejleru "Krune": Smelo izdanje koje je ušlo u istoriju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Haljina koja je tada bila među prvim koja je "prekršila" kraljevski protokol

  • 1
Dajanina osvetnička haljina prikazana u seriji serija The Crown

Foto: Profimedia/SplashNews.com/Splash

Legendarna osvetnička haljina još jednom je pod budnim okom javnosti jer se pojavljuje u trejleru za petu sezonu Netfliksove serije "The Crown“.

Netfliksova serija "The Crown“ dobila je trejler za petu sezonu u kojem je prikazana scena u kojoj glumica Elizabet Debicki koja tumači princezu Dajanu nosi identičnu verziju „osvetničke haljine“ koju je nosila princeza od Velsa, prenosi "Express".

Ledi Di nosila je crnu haljinu golih ramena 1994. godine kada je ova kreacija dobila naziv "osvetnička haljina“.

Smela svilena crna haljina nazvana je osvetničkom jer je tada bila među prvim koja je "prekršila" kraljevski protokol, prenosi "Rider's Digest".

Princezino legendarno izdanje ostalo je upisano u istoriji zbog vesti koje su se saznale te iste večeri kada ju je nosila.

Dve stvari su se dogodile te večeri. Princeza Dajan pojavila se na zabavi koju je organizovao časopis "Vanity Fair", dok je princ Čarls imao javno pojavljivanje na televiziji kada je besramno priznao preljubu koju je počinio sa Kamilom Parker Bouls.

 

Upravo ova Čarlsova izjava, koja je tog dana premijerno prikazana u dokumentarcu pod nazivom “Prince Charles’ tell-all”, bila je povod da Dajana iz ormara izvuče haljinu koja je čekala posebnu priliku.

Upravo zbog ovakvog spleta okolnosti, svilena crna haljina koju je Dajana nosila na zabavi Veniti Fera nazvana je osvetničkom.

Mogla je da se oseća posramljeno, što bez daljnjeg godinama unazad jeste. Mogla je zbog ove javne sramote da otkaže pojavljivanje na događaju i da je apsolutno svi razumemo i opet stanemo na njenu stranu. Uprkos svemu Dajana je obukla svoju najbolju haljinu i izašla među ljude.

Možda ipak nikada nećemo znati Dajaninu pravu nameru nošenja ove haljina. Dizajnerka osvetničke haljine, Kristina Stambolian otkrila je da je ova haljina napravljena za princezu tri godine pre toga, ali da ona nije želela da je nosi jer je bila previše smela.

Ni jedan odevni predmet u istoriji mode do tog trenutka nije uspeo da ima toliko značenja - onog važnog za dostojanstvo jedne žene, potom da još jednom naglasi ikoničnost male crne haljine i iznad svega da podvuče "uzvišenost" sistema koji štiti svog prestolonaslednika po svaku cenu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • N

    23. oktobar 2022. | 14:57

    Haljina je savršena! I dan danas je in!

    Podelite komentar