• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li će dijademu kraljice Elizabete poneti kraljica supruga Kamila?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ikonična dijadema nedavno preminule kraljice Elizabete II sadrži 1.333 dijamanta, bisere i brilijant i u prošlosti ju je nosilo nekoliko kraljica supruga, pa nije isključeno da će je nositi i supruga kralja Čarlsa III na ceremoniji u maju 2023. godine

  • 1
Tijara kraljice Elizabete i Kamila

Foto: Paul Marriott / Alamy / Alamy / Profimedia, Tanjug/AP

Tijare pokojne kraljice Elizabete II zaista oduzimaju dah i redovno su viđane na ceremonijama, uključujući i nekoliko venčanja kada su ih nosili članovi kraljevske porodice. To je bio slučaj sa Kartijeovom tijarom koju je 2011. na venčanju nosila Kejt Midlton, kao i sa tijarom koju je princeza Beatris nosila na svojoj svadbi.

Ali, jedna kraljičina dijadema - ona koju je nosila na krunisanju 1953. godine ovih dana je predmet interesovanja britanskih medija, jer se spekuliše da bi mogla da je ponese kraljica supruga Kamila.

Tijara je obložena zlatom i ima 1.333 dijamanta, uključujući bledožuti četvorokaratni brilijant u sredini. Takođe, na ovoj tijari mesto su našli i biseri - njih 169.

Napravljena je 1820. godine, po narudžbi kralja Džordža IV. Ovu tijaru on je nosio na svom krunisanju preko somotske kapice, a kasnije su je nosile kraljice, između ostalih i kraljica Meri, baka kraljice Elizabete.

Tijaru je, osim na svom krunisanju, kraljica Elizabeta II nosila i prilikom otvaranja rada parlamenta. Ovaj izuzetno vredan komad mogao se videti i na kovanicama Britanije i Komonvelta koje su bile u opticaju u periodu od 1953. do 1971. godine, ali i na poštanskim markama.

Ikonična dijadema kraljice Elizabete II mogla bi da bude viđena na kraljici supruzi Kamili, piše "Woman and home", i to 6. maja 2023. godine, kad bi njen suprug, kralj Čarls III trebalo da bude krunisan u Vestminsterskoj opatiji. Interesantno je da dan krunisanja “pada” na rođendan malenog Arčija, unuka kralja Čarlsa III kojeg su mu podarili princ Hari i njegova supruga Megan.

Iako nije poznato koje će krune biti korišćene na ceremoniji, veruje se da bi upravo dijadema sa četiri malteška krsta mogla da zablista na glavi kraljice supruge Kamile.

Video: Kraljičin kovčeg spušten u kriptu kapele Svetog Đorđa: Smeštena pored princa Filipa

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • FANTOM

    27. oktobar 2022. | 10:02

    Gledam ove slike i pitam se ko je ovde stariji?

    Podelite komentar