• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako da izaberete pravi grudnjak za sebe: Pažnju obratite na bretele, kopče i oblik korpi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vodite se ovim savetima za kupovinu grudnjaka koji će vam trajati!

  • 0
Bonati grudnjaci Foto: Mladen Nađ

Nošenje pogrešnog grudnjaka može učiniti da konstantno osećamo neki pritisak i nelagodnost. Žene mogu i dobar deo života da žive u zabludi da znaju koji im grudnjak odgovara, ukoliko u obzir uzimaju samo veličinu, ali ne i udobnost koju bi trebalo da osećaju tokom celog dana.

Grudnjak koji je prevelik, premali ili jednostavno ne pristaje može da izazove bol u leđima, iritira vašu kožu i generalno učini da se osećate neprijatno, ali to može i onaj koji odgovara vašim grudima ali je mali za vaša leđa i predeo ispod grudi.

Kako izabrati pravi grudnjak

Obim ispod grudi

Znate da se veličina grudnjaka ogleda u jednom slovu i broju koji stoji tik uz njega. To slovo označava dubinu korpi i može biti A, B, C, D, E, F...itd.

Obim koji se meri ispod grudi, preko leđa je osnovna veličina grudnjaka: 65, 70, 75, 80, 85 i dalje. Ako se vaša mera ne poklopi u potpunosti sa nekim od ovih brojeva, vi probajte oba (na primer i 70B i 75B) i izaberite onaj u kome se osećate komotnije.

Veličina korpe

Da biste odredile svoju veličinu korpe, pratite sledeće korake. Mernu traku postavite preko grudi i zabeležite dobijenu meru. Onu veličinu koju ste dobile maločas kada ste se merile ispod grudi oduzmite od broja koji ste dobile sada (merenjem preko grudi) i zabeležite tu vrednost.

Bonati grudnjaci Foto: Slobodan Pikula

Ta razlika je veličina (slovo) vaše korpe i to gledate po sledećem sistemu razlike: AA=10-11 cm razlike, A=12-13 cm razlike, B=14-15 cm razlike, C=16-17 cm razlike, D=18-19 cm razlike, E=20-21 cm razlike, F=22-23 cm razlike, G=24-25 cm razlike, H=26-27 cm razlike, I=28-29 cm razlike, J=30-31 cm razlike, K=32-33.

Dakle, ako ste dobile merenjem preko grudi rezultat 92, a merenjem ispod grudi 74, razlika je 18, što znači da vam je neophodna veličina 75D.

Saveti za dodatnu udobnost

Kopče na leđima

Kopče na leđima raspoređene su u dve ili tri dužine da bi ste imale prostora da zategnete ili malo opustite grudnjak kada primetite da je toneophodno. Normalno je da se grudnjak od pranja i svakodnevnog nošenja malo opusti i raširi.

Međutim, to se može desiti i kada ne izaberete pravu veličinu. Ako pri kupovini vidite da grudnjak kačite na prvoj, najbližoj kopči - to znači da vam je grudnjak veliki. On će se kasnije dodatno opustiti, pa će vam biti još veći, a vi nećete imati na koju sledeću kopču da ga zakopčate kako biste ga zategli.

Može se desiti i sledeća situacija, da korpe savršeno odgovaraju, a da je grudnjak prilikom kopčanja tesan, tj jedva uspevate da ga zakopčate na poslednjoj kopči. Tada će isto doći do širenja, ali se ovaj slučaj može desiti dodavanjem parčeta tkanine koji sadrže kopče za proširenje.

Oblik korpi i vrsta grudnjaka

Oblik korpi takođe je veoma bitan. Žene sa većim razmakom između grudi treba da odaberu grudnjak koji će ih približiti i spojiti.

Tu je i punjenje. Naravno, žene sa većim grudima, kojima ne treba dodatno podizanje, odabraće grudnjak bez punjenja, ali sa ojačanim korpama možda za dodatnu potporu, dok će one kojima trebaju "push-up" brushalteri birati model sa dodatnim punjenjem na donjem delu korpi.

Za svakodnevno nošenje ipak treba birati pamučne brushaltere bez ikakvog punjenja, a za vežbanje sportske grudnjeke.

Bretele

Bretele su takođe ono što nam daje potporu. Žene sa većim grudima odabraće onaj sa debljim, udobnim bretelama koje će pružiti dobru potporu i neće se previše urezivati u kožu.

Kada nam bretele ne trebaju, biramo grudnjake koji se mogu nositi i bez njih i čiji su rubovi obloženi silikonom za efekat bez pomeranja.

Održavanje grudnjaka

Trudite se da vaše grudnjake ne perete u veš mašini, već na ruke, ali ako ih perete u mašini, perite ih u mrežicama za grudnjake.

Sušite ih, ako je moguće, bez kačenja, kako biste duže sačuvali lastiše. Kod odlaganja vodite računa da korpe ne preklapate jednu u drugu, već da grudnjake držite jedan preko drugog - korpa preko korpe.

Za putovanje nabavite neseser za grudnjake koji vam neće oduzeti mesta u koferu, a koji neće uništiti grudnjak.

Video: Marija je odlučila do leta da smrša 70 kilograma: Ovo je njena priča

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota