• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Neda Luković: Šeširi nikada ne izlaze iz mode

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

- Počela sam pre pet godina, nakon što sam tragala za pravim i lepim šeširom po Beogradu. Odjednom mi je samo sinula ideja i rekla sam sebi: "Zašto ne bih ovo probala ja da pravim? - kaže Neda Luković

  • 0

Od zaštite glave od kiše i snega, šeširi su prošli put do odevnih predmeta za ulepšavanje pa do onih koji pokazuju društveni status i moć. Poslednjih godina ovaj aksesoar postao je obavezan kako bi se upotpunila određena modna kombinacija, a nove trendove kada je njihov dizajn u pitanju postavlja mlada preduzetnica Neda Luković, koja je pre pet godina došla na ideju da krene sa njihovom izradom.

Njeni modeli danas se mogu videti na mnogim poznatim damama, a Neda je za Ona.rs otkrila kako je došla na ideju da počne da se bavi ovim poslom.

- Sve je krenulo spontano, prosto volim da nosim taj neki aksesoar na glavi koji može da mi upotpuni autfit. Počela sam pre pet godina, nakon što sam tragala za pravim i lepim šeširom po Beogradu. Odjednom mi je samo sinula ideja i rekla sam sebi: "Zašto ne bih ovo probala ja da pravim?" Članove moje porodice je iznenadila ta odluka, ali sam ubrzo krenula da tražim šeširdžiju po gradu koji je mogao da mi iskustvom i talentom pomogne oko izrade. Ubrzo sam našla proizvodnju koja je mogla da sve moje želje pretvori u stvarnost. Danas, posle pet godina, sa ponosom mogu da kažem da su svi modeli moja ideja i da iza svega stoji samo mojih deset prstiju i moja glava - priča Neda Luković.

Šeširi su sve traženiji

Na pitanje da li kod nas žene praktikuju da nose šešire i koliko se nošenje šešira poslednjih godina vratilo u modu, naša sagovornica odgovara:

- Mislim da nošenje šešira nikada nije ni izlazilo iz mode. Dame od davnina nose šešire. Ranije su ih nosile za neke specijalne događaje, a danas se šešir nosi u svakoj prilici. Preko dana, uveče, da se upotpuni neka kombinacija ili naprosto da se razbije neka kombinacija. Nose moskobljanke, beretke, klasične šešire. Ako govorimo o nekoj elegantnijoj varijanti, izrađujemo kožne moskovljanke i kožne beretke koje su u poslednje vreme jako popularne i koje devojke zaista vole da nose. Tako da smatram da nikada nisu ni prestajali da se nose i da će devojke sve više da ih nose jer potražnja za njima raste iz godine u godinu i meni je drago da je tako.

Kako je šeširdžija reagovao kada si došla kod njega sa idejom da kreneš u proizvodnju ovog aksesoara?

- U vreme kada sam ja kretala, nije bilo mnogo šeširdžija u gradu. Znala sam svega dve firme koje se bave izradom. Iz godine u godinu taj zanat je oživljavao. Šeširdžija je tada bio iznenađen, ali ni on a ni ja nismo očekivali ovakav odziv. Sada smo prezadovoljni, radimo punom parom, tempo rada nam je tokom čitave godine isti.

Žene cene kvalitetan šešir

Šeširi su lepi, žene ih vole, a koliko su spremne da izdvoje novac za jedan kvalitetan šešir? Naša dagovornica ima jasan odgovor - ručni rad vredi i žene to zanju.

- Pre neki dan sam bila u autu sa tatom, kada su me pozvali na telefon da pitaju za cenu jedne tokice. Kada sam rekla cenu, moj tata je grohotom krenuo da se smeje i pitao me je: "Da li si normalna?" Rekla sam mu da je to ručni rad, izrađena je od najkvalitetnijeg materijala i mnogo vremena je uloženo u njenu izradu. Mnogo truda, mnogo ideja, pravljena je stepen po stepen. To na njoj može da se vidi jer ima dosta detalja i svega. Zaista smatram da ovakav kvalitet opravdava tu cenu i ženama danas nije žao da daju novac na takve komade jer su to komadi koji se ne nose samo sada nego mogu da se nose godinama. Kožna moskovljanka kao i kožna jakna nosiće se i za deset godina. Pravi i kvalitetan komad traje i ženama zaista nije žao da odvoje novac za to - kaže naša sagovornica.

A na pitanje šta je hit ove sezone kada su šeširi u pitanju, Neda Luković odgovara:

- Svi ovi moji šeširi su kao moja deca, ja njih prosto ne mogu da razdvajam, ali svake sezone i svake zime pečat ostave šeširi koji su izrađeni od vune i zečije dlake. U zavisnosti od trendova, mi dodajemo detalje, lance ili cirkone. Bejzik varijanta šešira je uvek u modi i uvek se nosi.

Video: Na Hipodromu u Sremskoj Mitrovici galoperi, maturske haljine, šeširi,...

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota