• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

IQOS X FW: Sve o saradnji koja je iznedrila nove zvezde domaće modne scene

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kultna domaća modna manifestacija Beogradska nedelja mode, ove godine slavi 25 godina postojanja i svoje 50. izdanje

  • 0
Nedelja mode

Foto: Live Production

Za sve to vreme, osim najpoznatijih domaćih modnih brendova i dizajnera, Nedelja mode podržava i daje priliku mladim dizajnerima, onima koji tek prave prve korake u svetu mode, da predstave svoje modele i svoje vizije.

U ovoj jubilarnoj godini, Beogradska nedelja mode je u saradnji sa brendom IQOS, organizovala konkurs za mlade dizajnere pod nazivom "We Together", na koji se odazvalo više od 100 dizajnera, studenata, diplomaca i postdiplomaca modnog dizajna, a njih 16-oro imalo je priliku da u okviru prolećnog Fashion week-a prikaže svoje ideje.

Zadatak konkursa bio je stvoriti kreacije inspirisane urbanom, street modom i dizajnom i koloritom The We Edition IQOS limitirane serije uređaja. Uz sve to, mladi dizajneri su vodili računa i o konceptu održive mode i reciklaži, s obzirom na to da modna industrija ima visoku stopu uticaja na životnu sredinu i klimu.

- Žiri je pre svega gledao ideju i inovativnost, ali mi je drago da su mnogi od njih i te kako razmišljali o redizajnu, reciklaži i svim važnim stvarima koje karakterišu slow fashion i novi pristup modi. To me kao člana žirija i kao osobu koja voli modu i te kako raduje, jer mislim da su to neki važni iskoraci u savremenoj modi - rekao je Nenad Radujević, osnivač Beogradske nedelje mode i član žirija.

U skladu sa skretanjem modnih trendova u pravcu održive mode, logična je bila saradnja sa upravo sa brendom IQOS, čiji se princip korišćenja zasniva na smanjenju štetnosti duvanskog dima.

Među mladim dizajnerima, izdvojila su se tri imena za koje se žiri složio da su nove nade domaće modne scene. Aleksandar Latinović, Vila Pajkić i Nenad Pavlović pobednici modnog konkursa nagrađeni su svojim samostalnim revijama na jesenjem, pedesetom izdanju Beogradske nedelje mode. Ovu šansu iskoristili su na najboji mogući način i na ORIGINALS reviji u urbanom i pomalo rustičnom ambijentu Dorćol Platza osvojili su naklonost publike i oduševili modne znalce.

Nova imena domaće modne scene, smelo su izneli svoje ideje i viziju street i urban mode, kroz inspiraciju i boje IQOS ORIGINALS DUO uređaja. Kolekcijama su dominirale prepoznatljive boje ove serije - vedra tirkizna, jarko crvena, upečatljiva srebrna i elegantna teget.

- Velika je čast pojaviti se na Nedelji mode, generacije prolaze ovuda i sada smo i mi dobili priliku da pokažemo šta znamo. Pobeda na konkursu mi je bila veliki vetar u leđa i motivacija da nastavim ovim da se bavim, jer neko veruje u moj rad - rekao je Aleksandar Latinović, čiji su koloritni modeli otvorili ORIGINALS reviju.

Direktor Beogradske nedelje mode Nenad Radujević, još jednom se osvrnuo na rad Fashion inkubatora, koji 25 godina omogućava mladim dizajnerima da budu viđeni i da njihov rad bude nagrađen i saradnju sa brendom IQOS.

- Beogradska nedelja mode je od početka uvek razmišljala da treba dati adekvatan prostor novim dizajnerima. ORIGINALS revija u saradnji sa IQOS-om je rezultat predanog rada, od velikog broja prijavljenih na konkurs, preko izbora finalista, do izbora tri pobednika, koji su predstavili svoje male kolekcije i to je jedan dobar put kako mladi dizajneri mogu da dođu do Beogradske nedelje mode i dobiju priliku da naprave ozbiljan korak u svetu mode. Mislim da je taj edukativan pristup i momenat vrlo važan i za njih i za nas - rekao je Radujević.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota