• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Doajen italijanske mode voleo je Srbiju i lepotu njenih žena: Zbogom, "Balestra plava"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čest gost srpske prestonice, koju je smatrao svojim domom, modni bard je u Begradu održao više modnih revija i drugih modnih manifestacija

  • 0
Renato Balestra Foto: ELIANO IMPERATO / AFP / Profimedia

Dizajner Renato Balestra, doajen italijanske mode, preminuo je u svom domu u Rimu u 99. godini. Pored toga što je bio poznat u modnoj industriji, ovaj kreator je posebno bio vezan za Srbiju.

Čest gost srpske prestonice, koju je smatrao svojim domom, modni bard je u Begradu održao više modnih revija i drugih modnih manifestacija. Tako je 1998. godine napravio kostime za Rosinijevu operu "Pepeljuga" koja je izvođena u Narodnom pozorištu u Beogradu, a u martu 2013. održao je u Skupštini grada Beograda humanitarnu modnu reviju za pomoć prihvatilištu dece bez roditeljskog staranja, gde je prikazao najnoviju kolekciju kojom je zatvorio Nedelju visoke mode u Rimu.

Tokom bombardovanja 1999. godine izrazio je javno negodovanje zbog toga. 

U intervjuu za "Kurir" 2015. godine, modni kreator je prokomentarisao izgled naših žena.

- Srpkinje su lepe, elegantne, moderne i neposredne. Koliko su mi lepe govori činjenica da će na mojoj reviji biti angažovano trideset srpskih manekenki. A pravi predstavnik srpske lepote je operska diva Jadranka Jovanović, sa kojom bih čak voleo i da zapevam neku ariju - pričao je Balestra tada.

Njegovo ime postalo je jedan od sinonima za modnu industriju, a tokom bogate karijere bio je dobitnik svih međunarodnih priznanja u svetu mode. Balestra je otvorio svoj prvi modni atelje 1959. godine u Rimu, nakon što je završio šegrtovanje kod Venecijanija i radeći za Emilija Šuberta, Mariju Antoneli i Sorele Fontanu.

Rođen u porodici arhitekata i inženjera, isticao se jedinstvenim umetničkim duhom i često je opisivan kao „modni slikar“. Poznat po kombinovanju tkanina sa providnim materijalima, raznobojnim vezovima i šik kreacijama, njegovo prezime takođe je povezano sa posebnom bojom – Balestra plavom.

Njegova strast prema filmskoj i pozorišnoj umetnosti, kako prenosi "Womens Wear Daily" , vodila je tome da je dizajnirao kreacije za Avu Gardner u filmovima "Bosonoga kontesa" i "Sunce se ponovo rađa", Đinu Lolobriđidu u "Najlepšoj ženi na svetu", Sofiju Loren u ostvarenju "Sreća biti ženom", Kandis Bergen u "Avanturistima"... Balestra se takođe istakao i po kombinovanju muške i ženske mode i bio je pionir u stvaranju uniseks kombinacija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota