• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sava je sašila dve haljine koje su prikazane na reviji održanoj u čast Jovanke Broz: "Bila je ikona stila"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Modna revija “Jovanka u boji” inspirisana je likom i delom Jovanke Broz. Za naš portal govorila je Sava Ilić, šnajderka koja je imala tu čast da sašije dve haljine koje su sinoć bile prikazane na reviji

  • 1
Moda modna revija Jovanka u boji Jovanka Broz 50 Belgrade Fashion Week

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sinoć je u Palati Srbije, kao deo manifestacije Beogradska nedelja mode, održana spektakularna revija "Jovanka u boji", gde je čak 25 dizajnera iz bivših jugoslovenskih republika predstavilo svoje kreacije koje su omaž Jovanki Broz, supruzi predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Dizajneri su pored pristupa arhivi imali priliku da koriste materijale koje je Jovanka dobijala tokom putovanja sa Titom širom sveta.

Jovanka je za sobom ostavila više od 3.000 odevnih predmeta, aksesoara i ilustrativnog materijala - skica modnih dizajnera, korespodencije sa njima, modnih časopisa i uzoraka tkanina, veza i ukrasa.

Pored dizajnera koji su uradili veliki deo posla, tu su, naravno i šnajderi koji su ideje sa papira pretvorili u čarobne haljineZa naš portal govorila je Sava Ilić, šnajderka koja je imala tu čast da sašije dve haljine koje su sinoć bile prikazane na reviji.

- Za mene je velika čast što sam šila haljine od materijala koji je posedovala Jovanka Broz i što sam deo ove modne revije - započinje priču za Ona Sava Ilić.

Kako kaže naša sagovornica, kada je dobila poziv da učestvuje u celom projektu, prisetila se bezbrižnih vremena kada je bila dete.

- Kada su Jovanka i njen suprug Tito bili živi, u našoj zemlji je vladala velika sloga. Ja sam tada bila dete i ceo taj period mi je ostao u prelepom sećanju. Bezbrižno detinjstvo i osećaj slobode je nešto čega sam se odmah setila kada sam dobila materijal Jovanke Broz u ruke - ističe šnajderka.

S obzirom na to da su Tito i Jovanka bili veoma poštovani u cenjeni u Jugoslaviji, naša sagornica kaže da bi njena majka sigurno bila ponosna kada bi znala da njena ćerka šije haljine od materijala Jovanke Broz.

- Odmah sam zamislila moju majku kako izgovara: "Moja ćerka šije haljinu Jovanke Titine!". Znam da bi bila veoma ponosna. To je još jedan razlog zbog kog sam ponosna što sam deo ove revije - kaže za Ona Sava Ilić.

Prema njenim rečima, Jovanka je u to doba bila ikona stila, mnoge žene su se ugledale na nju i naglašava da je uvek držala do sebe i svog stila.

- Sećam se njenih sukanja do pola lista, takozvanih bubi-kragni, sakoa i besprekornih haljina. Uvek je bila dostojanstvena, kulturna, pristojna, ženstvena i oličenje prave dame - kaže Sava Ilić.

Na pitanja da li se kreacije koje su sinoć predstavljenje mogu nositi i u današnje vreme i da li bi se dopale Jovanki Broz, naša sagovornica odgovara:

- Naravno! Kreacije su urađene u njenom stilu i aposlutno se mogu nositi i danas. Klasika je nešto što nikada neće izaći iz mode.

Inače, Sava je sašila zelenu haljinu koja ima vrlo emotivnu poruku ispisanu na sebi, a ona glasi:

- Ja sam mlada partizanka iz Like. Bila sam žena predsednika Jugoslavije sve do njegove smrti 1980. godine. Tada su me svi zaboravili, pa sada živim skromno i povučeno.

Video: Rekla je NE Titovom sekretaru zbog istinske ljubavi

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • Kukavci

    30. novembar 2022. | 18:59

    Licemeri! Pokažite u kakvim je uslovima živela Jovanka Broz. Lako je bojiti se njenim bojama i ogrtati tkaninama koje su kako se čini bile tretirane i čuvane sa mnogo više pažnje. Jeftina reklama koja igra na kartu - žal za starim dobrim vremenima. Mi koji ih pamtimo znamo da jesu bila takva, a generacije koje ih ovako zlorabe nikad neće imati takvo kolektivno sećanje...

    Podelite komentar