• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

TA haljina ima svoju stranicu na "Vikipediji": Elizabet Harli je zasijala u crnoj kreaciji i osvojila Holivud

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od anonimusa do žene za kojom su se cele večeri svi okretali

  • 0
Eliazabet Harli, Liz Harli, Elizabeth Hurley

Foto: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kraljica otvorenih i "golih" haljina i žena koja je nosila jednu od najikoničnijih haljina svih vremena svakako je engleska glumica Elizabet Harli.

Nakon što je nosila "versače" haljinu na premijeri filma "Četiri venčanja i sahrana" 1994. godine, šetajući se crvenim tepihom sa dečkom Hju Grantom, Elizabet je preko noći od relativno nepoznate glumice postala glavno lice svih tabloida. Ovaj trenutak je ovekovečen u istoriji mode.

Nakon toga, haljina sa zihernadlama obeležila je ne samo njen uspon do međunarodne slave, već početak doživotne saradnje glumice i italijanske modne kuće. Elizabet nije ni sanjala da će se o haljini pričati i dve decenije kasnije i da će baš ta haljina dobiti svoju stranicu na "Vikipediji".

Kako je došlo do toga da Elizabet ponese haljinu prestižnog brenda, objašnjeno je detaljno na pomenutoj stranici. Pre premijere filma "Četiri venčanja i sahrana", Hjuu Grantu, tada novajliji u svetu velikih premijera, rečeno je da će on i njegova partnerka moći da pozajme dizajnersku odeću baš za ovaj događaj.

Harli je bila tada znatno manje poznata, a za ozbiljne "glave" u tom svetu bila je anonimna. U želji da iskoristi priliku i da dođe na premijeru u dizajnerskom komadu, zvala je razne modne kuće za zajam, ali je više puta bila odbijena zbog toga što nisu znali ko je ona. Kada je kontaktirala "Versace Flagship Store" u ulici Old Bond, Harli je razgovarala sa Dinom Asletom, šefom ženskog odeljenja i ateljea, koji je takođe bio zadužen za haljine koje su bile izdavane u promotivne svrhe. Pristao je da učini uslugu glumici i pozajmi joj haljinu.

Haljina je inspirisana pank supkulturom i indijskim sarijem. Kreirana je od crne svile i likre, sa dubokim dekolteom, tankim kaiševima,  dubokim šlicevima i otvorenim delovima koje su zajedno držale zlatne zihernadle.

Svojom pojavom izmestila je film i Hju Granta u sasvim drugi plan. Elizabet je oduševila sve prisutne jer je haljinu nosila sa takvim samopouzdanjem i elegancijom, a kratki bob joj je dao dozu neobaveznog glamura. Ova haljina je bila poslednja koja je ostavljena za pres pozajmljivanja, a Din Aslet, koji je odobrio da je Elizabet ponese, sebe danas naziva "čovekom koji je obukao Liz Harli u TU haljinu".

Te večeri ona i "Versače" su pokrenuli trend slavljenja ženskih oblina. I dok su mnogi u čudu gledali kako se Elizabet u ovoj haljini šepuri na crvenom tepihu, ona je tačno znala da je to njen trenutak. Sama Donatela Versače je rekla u više navrata da je haljina ženino tajno oružje da dobije ono što želi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota