• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Crna odeća daje iluziju vitkije figure? Tačno ili netačno, objašnjava nauka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova teorija tamno-svetlih boja na našem telu je ipak u očima posmatrača

  • 0
Foto:Pexels

Mnoga pravila u svetu šarenih krpica se menjalo, međutim jedno ostaje nepromenjeno-tamne boje se nose za vitkiji izgled.

Nošenje svetlih i jakih boja uvek je zahtevniji izazov, baš zato što umeju privući pažnju na celu površinu koju prekrivaju, pa i više nego očekivano, navodi "Khou.com"

No, sve je to svedeno na jasnim i objašnjenim naučnim dokazima i principima.

Počelo je pre više vekova sa Galilejem. On je prvi pitao zašto je Venera golim okom izgledala veća od Jupitera kada je Jupiter četiri puta veći? Ko bi rekao da bi od ovog pitanja nastalo čitavo jedno modno otkriće?

Ali ovo nije prvi put da se razmatra poigravanje bojama. Čak je razmatrano godinama kasnije sa jednim običnim eksperimentom.

Devojka, žena, haljina, frizura Foto: Shutterstock

Naime, beli kvadrat postavljen na crnoj pozadini izgleda veći od crnog kvadrata na beloj pozadini, iako su iste veličine! To je glavna prekratnica našim ormarima. Tako isto funkcioniše razlika u boji dve iste haljine. 

Ukoliko prvo isprobate svetlu odeću, ne znači da ste se "opustili" u tom periodu, već je vrlo verovatnije varka koju nam naše oči predstavljaju. Zato hrabro nosite boje, a sigurno nosite tamnu odeću.

Devojka, žena, moda, haljina, cvetna haljina Foto: Shutterstock

Naše oči se više "lepe" za svetle boje, jer su one jače, zato je uvek upadljivija haljina, suknja ili majica jarkih boja nego neka tamnija. Dakle, žene, nekada nije hrana ili ogledalo naš neprijatelj, već naše oči igraju u dresovima suprotnih timova.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota