• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zašto gotovo nikada ne viđamo muške "plus size" modele?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Odavno je poznato da modna industrija ima problem različitosti - bilo da se radi o veličini, rasi, seksualnosti, osobama sa invaliditetom ili nečem drugom

  • 0
Dolce e Gabbana Foto: Showbit.com / ShowBit / Profimedia

Prvi mikrotrend u 2023. godini za muškarce je nešto što se zove "fabio-core" i prilično je dramatičan. Zamislite dugu raskošnu kosu, uske pantalone i krop-top majice, košulje ili plaštove. Nosi li se to van modne piste?

Pogledajte samo revije muške mode za jesen 2023. "Dolče i Gabana" muškarce ove jeseni vidi bez majica, košulja, džempera, ali sa krznenim kaputima do poda na nagom torzou. Slično tome, u "Gučiju" su poslovni blejzeri bili upareni sa dekolteom koji se spuštao do pupka. "Fendi" se odlučio za manje pokazivanje stomaka, a više golih ramena dok su modeli hodali u košuljama bez jednog rukava. Sve u svemu, pokazivanje kože za muškarce je očigledno in!

Ovde nije problem niti pitanje da li muškarci treba da eksperimentišu sa garderobom, već zašto pistama i dalje šetaju samo muškarci izvajanog tela. U modnoj industriji, kada su u pitanju muški modeli, gotovo da nema pomena o "plus size" veličinama, a ni reprezentima.

Odavno je poznato da modna industrija ima problem kad je u pitanju različitost - bilo da se radi o veličini, rasi, seksualnosti, osobama sa invaliditetom ili nečem drugom. Ali dijalog oko ovih diskusija je skoro uvek usredsređen na žensku odeću i na manekenke.

Moguće objašnjenje za ovo je da su sferom modeliranja istorijski dominirale žene. U stvari, muško manekenstvo se nije u potpunosti formiralo sve do kasnih 1970-ih i 80-ih, kada je modni fotograf Brus Veber dospeo na naslovne strane svojim senzualnim fotografijama polo igrača Džefa Akvilona i muze Žan Pola Gotjea, Tanela Bedrosijanca, i time predstavio novu androgini stil na modnoj pisti.

Od tada, glavni izgled za muške modele imao je nekoliko faza - "glatki i bronzani", heroinski šik, dečački šarm, atletska građa, ali sveobuhvatni standard lepote je ostao isti: mršavost je "in". Ono što je iznenađujuće je da su muškarci bili praktično isključeni iz trenutka bodipozitivnosti koji je počeo 2010-ih.

Kada su Ešli Grejem i Tes Holidej napredovale i borile se za bolju reprezentaciju ženskih tela, muškarci su naizgled bili ostavljeni u 2000-im, ili još gore, pod pritiskom da više liče na superheroje dok su Marvelovi filmovi počeli da dominiraju blagajnama.

- Mislim da se to svodi na naš koncept muškosti i unapred stvorene ideje koje imamo o tome kako bi savremeni muškarac trebalo da izgleda - kaže Mahrzad Lari, suosnivač "Wide the Brand", kanadske marke muške odeće sa većom ponudom veličina: - Kao društvo, skloni smo da mislimo da svi muškarci žele i moraju da budu jaka, moćna i samouverena bića. Priznati da postoji potreba za prihvatanjem svih tipova tela takođe znači i biti dovoljno ranjiv da dozvolimo pokretu da nas uzdigne, bez obzira na naš pol.

Šon Logran je napisao za oktobarsko izdanje FASHION-a, da "ne govorimo dovoljno o ​​tome kako nedostatak muških modela velikih dimenzija utiče na zdravlje muškaraca". On primećuje da kada je otišao kod lekara da leči svoju tinejdžersku anoreksiju, Logranu je rečeno da "dečaci ne dobijaju poremećaje u ishrani". Njegovo stanje se pogoršalo, pa je hospitalizovan.

Danas se procenjuje da je jedna od tri osobe koja pati od poremećaja u ishrani u Sjedinjenim Državama muškarac, prema Nacionalnoj asocijaciji za poremećaje u ishrani.

Lari ističe da sada vidi spor napredak, posebno u filmskoj industriji.

- Kada pogledamo glumce kao što su Džona Hil i Brendan Frejzer koji se sa sporednih uloga prebacuju na glavne, vidimo da društvo počinje da shvata da biti heroj nema veze sa veličinom. Takođe počinjemo da vidimo da nekolicina agencija za modeliranje kao što je IMG stvara odeljenje za muške modele veće veličine - primećuje.

Pomaci se vide i na pisti, pa su tako Rijanina linija "Savage x Fenti" i britanski dizajner Steven Stokei-Dalei istakli nekoliko modela različitih veličina.

- Muškost je mnogo više od broja na skali. Svi zaslužujemo da izgledamo i osećamo se dobro - zaključuje Lari za Fashion Magazine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota