• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srpski dizajneri predstavljaju svoje kolekcije u okviru programa Pariske nedelje mode

Vreme čitanja: oko 2 min.

Federacija visoke mode francuske je nakon analize svih nedelja mode u svetu izabrala svega dve zemlje iz Evrope i dve zemlje iz Azije da budu deo njihovog zvaničnog programa

  • 0
HORVAT DIZAJNERI PARIZ Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Svetlana Horvar, predsednica Serbia Fashion Week-a najavila je da će se domaći dizajneri predstaviti 2. marta u Parizu u okviru programa Pariske nedelje mode.

Predstavljanje srpskih dizajnera predviđeno je u velelepnom prostoru Galerije Burbon u gradu svetlosti, i to na poziv Federacije visoke mode Francuske.

- Federacija visoke mode Francuske je sastavni deo Ministarstva industrije Francuske. Federacija je najzatvorenija i najstarija institucija ove vrste u svetu, jer je osnovana 1868. godine. Do ove godine bila je potpuno hermetički zatvorena. Radila sam 20 godina na ostvarenju svog sna da Srbija i srpski dizajn budu deo najvažnije nedelje mode u svetu. Konačno mi se ostavario taj san - rekla je Horvatova za Tanjug i navela da je prethodnih pet godina Federacija visoke mode francuske vršila konstantni nadzor i analizu nad svim nedeljama mode u svetu i na kraju izabrala dve zemlje iz Evrope i dve zemlje iz Azije da budu deo zvaničnog programa van Francuske kao deo Pariske nedelje mode.

Uz Srbiju će jedino još Portugalija da predstavi svoje modne dizajnere u okviru specijalnog programa "Welcome to Paris".

Naši dizajneri će se predstaviti autorskim revijama.

- Suzana Perić će se predstaviti sa trendovskom kolekcijom... Jelena Malešević, naš poznati arheolog i žena koja dugi niz godina izučava vinčansku civilizaciju, predstaviće kolekciju inspirisanu Vinčom kroz koju ćemo predstaviti deo našeg bogatog kulturno-istorijskog nasleđa. Aleksandra Džaković AKKA predstaviće kolekciju inspirisanu etno motivima. Mladi dizajneri Jelena Zorić i Milica Tričković predstaviće brend Lovely Apple. One koriste slikarska platna od jedne slikarke iz Španije za svoje odevne komade - otkriva Horvatova.

Pariska nedelja mode je najposećeniji događaj tokom jedne godine u Francuskoj, ispred sajma automobila ili Rolan Garosa, zbog čega se očekuje velika pažnja svetskih medija i kupci za delove kolekcija naših dizajnera, ali i generalne menadžere velikih modnih kuća koji će pre svega videti kvalitet izrade odevnih predmeta iz Srbije.

- Nadamo se da je ovo početak puta na čijem je cilju ulaganje francuskih kompanija u kolekcije srpskih dizajnera - rekla je Horvat.

(Ona.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota