• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na naslovnici "Vogue Singapur" nalazi se AI model: Ovo bi moglo da postane nova norma modne industrije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je prvi put da su AI modeli krasili naslovnicu poznatog modnog časopisa, onog koji u velikoj meri diktira svet mode

  • 0
AI model Foto: Shutterstock

"Vogue Singapur" se nedavno poigrao idejom korišćenja modela generisanih veštačkom inteligencijom (Artificial intelligence -AI) za svoju naslovnu stranu. Izostavljajući proces angažovanja modela, fotografisanja i prerade, časopis je olakšao svima onima koji rade na naslovnoj priči koristeći tehnologiju novog doba.

Ali šta to znači za svet modelinga i za modele? Ako bude uspešno, ovo bi moglo da postane nova norma i modeli bi izgubili ovu priliku što bi na kraju dovelo do povrede ekonomije modne industrije.

Snimanje naslovnice izdanja "Vogue Singapur" u martu u potpunosti je modelovano avatarima generisanim veštačkom inteligencijom. To je prva naslovnica Dezmonda Lima, novog glavnog urednika časopisa. Ovo je prvi put da su AI modeli krasili naslovnicu poznatog modnog časopisa, koji u velikoj meri diktira svet mode.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Vogue Singapore (@voguesingapore)

Lim je ovaj potez objasnio kao zamisao Varuna Gupte, kreativnog direktora indijske agencije za sadržaj "We Create Films". Navodno, AI avatari trebali je da "odaju počast inovacijama i tradiciji", kako piše "Wionews".

Ženski avatari imaju južnoazijske karakteristike i predstavljaju jedinstvenu etničku pripadnost i nasleđe ovog područja. Na jednoj slici, AI model se može videti kako nosi "maang tikku", komad nakita koji se obično vidi na čelu indijskih žena.

"Vogue Singapur" nije bio jedini časopis u grupi koji je eksperimentisao sa veštačkom inteligencijom ovog meseca. Martovsko izdanje "Vogue Brasil" sadrži ne jednu već šest naslovnica kreiranih u saradnji sa fotografom Zi Nunes koristeći veštačku inteligenciju.

Ako ovo postane praksa, a ne novina, to bi moglo predstavljati stvarnu opasnost za svet modelinga. Mnoge kompanije su godinama pokušavale da smanje svoj budžet za oglašavanje i potrošnju i to bi im moglo pomoći u postizanju ovog dugogodišnjeg cilja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Spoj sajber kriminala i manekenstva - predstavljamo vam Anastasiju Despotović

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota