• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Krunisanje kralja Čarlsa i kraljice supruge: Kakva će znamenja oni nositi - moda je više od odeće

Vreme čitanja: oko 4 min.

Moraćemo da sačekamo taj dan da vidimo šta će se tačno dogoditi, ali naznake možemo potražiti u prošlosti

  • 1
Kralj Čarls, kraljica Kamila Foto: Splash News / Splash / Profimedia

Ovog maja videćemo kralja i kraljicu suprugu zajedno na ceremoniji krunisanja. To je prva  ceremonija ovog tipa u kraljevskoj porodici, još od krunisanja kraljice Elizabete II 1953. godine.

Iako je veći deo predstojeće ceremonije krunisanja u subotu 6. maja do sada držan u tajnosti, Palata je potvrdila da će na ceremoniji Njegovo veličanstvo Kralj Čarls III biti krunisan zajedno sa kraljicom suprugom i da će, iako će služba biti ukorenjena u dugogodišnjim tradicijama, takođe odraziti ulogu monarha danas i gledati u budućnost.

Moraćemo da sačekamo taj dan da vidimo šta će se tačno dogoditi, ali naznake možemo potražiti u prošlosti.

Moda je kraljevskoj porodici oduvek značila više od obične odeće, od simbolike boja do pažljivo odabranih broševa i nakita, koji šalju poruke.

Na dan krunisanja, kraljica Elizabeta II, nosila je posebno napravljenu haljinu izvezenu detelinama, ružama i čipkom kako bi ukazala na nacionalne biljke različitih regiona u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tradicionalna kraljevska odeća je korišćena na događajima krunisanja još na ceremoniji kralja Džordža II 1727. Odlikuje se plaštom od bogatog somota sa hermelinskim krznom i često zlatnom čipkom ili drugim ukrasnim elementima.

Kaljevska porodica, kruna, skiptar, kraljica Elizabeta II, princeza Margaret, kralj Džordž Foto: CSU Archives Collection / Everett / Profimedia

Kralj i kraljica su obično nosili plašteve tokom krunisanja. Međutim, bilo je izveštaja da kralj Čarls planira moderniju odeću za taj dan, tako da ostaje da se vidi da li će on ili Kamila obući ogrtač u bilo kom trenutku tokom ceremonije.

Deo zvaničnog krunisanja podrazumeva stavljanje posebnog prstena na četvrti prst monarha, što predstavlja da je suveren odan i veran narodu, a prsten se na isti način nudi i kraljici.

Prsten kraljice supruge je prvobitno napravljen 1831. za kraljicu Adeleidu, ženu Vilijama IV, a nosila ga je Marija od Moderne za krunisanje kao kraljica supruga 1685.

Svečani prsten je ponovo korišćen za krunisanje Kraljice majke, tako da očekujemo da ga vidimo na Kamili ovog maja.

Koju će krunu Kamila nositi na krunisanju?

O tome koju će krunu Kamila nositi za krunisanje mnogo se raspravljalo, a Bakingemska palata je zvanično potvrdila koja je kruna izabrana za kraljicu suprugu još u februaru.

Kruna koju će nositi Kamila biće kruna kraljice Marije, koja je takođe bila kraljica supruga i krunisana je zajedno sa kraljem Džordžom V 1911. godine.

Kruna je uklonjena sa izložbe u Londonskom tornju kako bi mogao da je izmeni draguljar, uz dodavanje novih dragulja koji odaju počast pokojnoj kraljici Elizabeti II.

Palata je potvrdila da će ovi dodaci uključivati dijamante "Kulinan" III, IV i V, koji su dugi niz godina bili deo lične kolekcije nakita kraljice Elizabete II i koje je Njeno pokojno Veličanstvo često nosilo kao broševe. "Koh-i-noor" dijamant neće biti predstavljen u ažuriranoj kruni.

Kulinan dijamanti (pojedinačni dijamanti isečeni od istog originalnog kamena, Kulinan dijamant) nalaze se u drugim predmetima kolekcije krunskih dragulja, uključujući Kulinan I koji se nalazi u Kraljevom zvaničnom žezlu sa krstom, koji se tradicionalno koristi tokom ceremonije krunisanja.

Kamila je ranije nosila komade koji su pripadali kraljici Mariji, uključujući specijalnu tijaru.

Da bi obeležili svoje titule cara i carice Indije nakon krunisanja, kralj Džordž V i kraljica Marija nosili su krunske haljine za ceremonijalni skup. Kraljica Marija je za tu priliku odabrala tijaru formiranu od složene dijamanske rešetke, koja je bila prekrivena smaragdima njene bake, iako su oni kasnije uklonjeni.

Kamila je nosila tijaru za banket tokom državne posete kralju i kraljici Norveške 2005. godine.

Koje kraljevske dragulje će Kamila imati na krunisanju?

Kada je kraljica supruga krunisana, obično joj se prosleđuju ceremonijalni predmeti na isti način kao i kralju. Ovo je važilo za kraljicu Elizabetu, kraljicu majku na njenom krunisanju sa kraljem Džordžom VI, tako da je verovatno da bi se tradicija mogla nastaviti i za Kamilu. Svaka stavka nosi svoje simboličko značenje.

Kada je Marija od Modene krunisana 1685, za nju je napravljeno žezlo sa krstom, po uzoru na žezlo njenog muža. Ovo je bio isti skiptar koji je koristila kraljica majka na svom krunisanju, tako da se očekuje da ćemo ga videti ovog maja.

Žezlo sa golubom i kugla

Još jedan kraljevski skiptar koji se koristi u ceremonijama krunisanja, žezlo sa golubom, simbolizuje mir i jedinstvo. Kraljeva verzija ima golubicu sa raširenim krilima, tako da je druga sa golubom zatvorenih krila kreirana za kraljicu suprugu.

St Edward's Crown, The Orb, The Sceptre with Cross Royal Sceptre, The Sceptre with Dove and The Sovereign's Ring The Queen's coronation, kraljevska porodica, kruna, skiptar Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Kugla je ukrasna lopta koja svojim sfernim oblikom simbolizuje svet. Predaje se monarhu tokom krunisanja. Napravljena je od dve hemisfere spojene "ekvatorom" dragulja i na vrhu je krst.

Manja verzija je napravljena za Mariju od Modene, ali nije bila u upotrebi već neko vreme, pa ćemo morati da vidimo da li će se ona, ili nešto slično, ponovo pojaviti i biti uručena Kamili.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ličnosti sveta: Kraljica Elizabeta II

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • Vodolijax

    5. april 2023. | 14:18

    Oni da vrate dragulje onima kome su oteti .........na krunama bi mogli samo da sijaju klikeri u raznim bojama........

    Podelite komentar