• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zvonko Marković spalio kolekciju! – Do sada neviđeni spektakl na otvaranju 35. Fashion Selectiona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sinoć je u Ciglani – Klubu ljubitelja teške industrije spektakularno otvoren 35. Fashion Selection u organizaciji modne agencije Select

  • 1
35. Fashion Selection Foto: Promo/ Saša Džambić

Kreator Zvonko Marković obeležio je jubilej – 25 godina rada, do sada, i u našim i u svetskim okvirima, neviđenim performansom u kome je celu svoju kolekciju – spalio!

Modeli prikazani, pa potom spaljeni na reviji obeležili su Zvonkov stvaralački rad. Te modele predstavljao je na Nedelji visoke mode u Parizu, njujorškoj nedelji mode, u Šangaju, na sajmovima i muzejima... Kako kreator kaže, želeo je da probudi emociju kod ljudi, jer je moda postala ravnodušno skrolovanje po Instagramu.

-Osim toga, moda je jedan od najvećih zagađivača, ali sa druge strane ona je i akcelerator kreativnosti i ideja. Dizajn često dodiruje umetnost. Ja sam ovu modnu reviju pretvorio u umetnički performans koji ne prepoznaje trendove i površnost. Posmatrajući promene u modnom okruženju, ali i uopšte u društvu, uočavam da se gubi element trajnosti, sve je instant, namenjeno trenutku, koliko traje škljocanje aparata za društvene mreže. Vatrom sam išao protiv banalizacije mode i otuda ideja za ovaj koncept - bile su reči Zvonka Markovića nakon revije.

Da su emocije apsolutno probuđene pokazale su snažne ovacije publike na kraju revije, ali i suze nekih posetilaca, koji nisu verovali da su vredni odevni komadi bačeni u vatru. Zvonko Marković, međutim, objašnjava da su oni ušli u legendu na način koji se nikada nije desio na sceni – ne samo u srpskoj, nego u svetskoj modnoj istoriji.

-Promenio sam mojim kreacijama agregatno stanje, one su i dalje tu, samo su iz čvrstog prešle u gasovito stanje - reči su Zvonka Markovića.

Upravo zbog toga, pepeo i dim ove kolekcije biće u posebnim ukrasnim predmetima dostupni javnosti u ograničenoj seriji.

Fashion Selection nastavlja se danas revijom Dragane Gleđe u neobičnom ambijentu kazina Fair Play, nakon čega publiku očekuju dva dana vrhunske mode u hotelu Hyatt Regency 17. i 18. maja.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • Spomenka

    15. maj 2023. | 16:09

    Ja se bum vusral od ovog

    Podelite komentar