• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zašto volimo Meta Dejmona? Humanitarac koji je scenario za Oskarom nagrađen film napisao na času engleskog

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako kaže "da bi svako ko bi pratio njegov privatan život brzo upao u stanje dosade", mi smatramo da je itekako fascinantan

  • 0
Met Dejmon Matt Damon Foto: Tanjug/AP

Plavooki glumac Met Dejmon zaludeo je planetu kad se 1998. godine pojavio u kultnom hitu "Good will hunting", rame uz rame sa legendom Robin Vilijamsom.

Iako je maestralno odglumio ulogu Vila, ono što je manje poznato jeste da je scenario za film napisao upravo on, i to tokom studija na Harvardu, tokom pohađanja časova engleskog, zajedno sa svojim najboljim drugom holivudskim zavodnikom Ben Aflekom, što im je obezbedilo i najprestižniju filmsku nagradu - Oskara.

- Ja sam isti, ali svi oko mene su drugačiji. Rekli su mi da ću uživati u slavi nedelju dana i onda nikad više. Ali ja se ne sećam ni tih nedelju dana. Mora da sam ih propustio radeći - govorio je, nakon što se proslavio.

Njegovo srce pripada jednoj ženi već dvadeset godina, sa kojom deli četvoro dece, ali njegova duša leži u aktivizmu i filantropiji.

Met je jedan od osnivača "Not on our watch" organizacije koja podržava sprečavanje oružanih sukoba u zemljama trećeg sveta; veliki je donator "One Campaign" projekta koja se bori protiv HIV-a i siromaštva, takođe u zemljama trećeg sveta; glavni je govornik za organizaciju "Feeding America" koja radi sa ljudima koji žive na ulici; osnivač je "H20 Africa" fondacije koja se bori da obezbedi pijaću vodu zemljama u potrebi...

Jednostavno rečeno - ovaj čovek je mnogo više od lepog lica ili glumca. A šta sve zanimljivo svet zna o njemu?

1. Odbio je ponudu da glumi u Avataru i, tako, izgubio milione

Malo je poznato da je Džejms Kameron ulogu u sad već kultnom filmu "Avatar" prvo ponudio Dejmonu. I ne samo to. Ponudio mu je i procenat - deset odsto od zarade filma, ali je Met odbio.

S obzirom da je film zaradio skoro 2,5 milijarde, možemo reći da je Met doneo pogrešnu odluku.

- Ući ću u istoriju... Nijedan glumac nije odbio toliku sumu novca - izjavio je Dejmon, kako prenosi "Wikipedia".

2. Nerazdvojna veza sa Ben Aflekom

Ben i Met se poznaju od malih nogu, odrasli su u istom bloku, dve ulice dalje, pohađali zajedno školu, potom studije, i zajedno krenuli putem glume.

Njihovo prijateljstvo traje ceo život, i ništa ga nikad nije poljuljalo.

- Ja sam zaslužan za Metovu karijeru, jer je on toliko bio ljubomoran na moju, da je morao da napravi svoju - šalio se Ben, a prenosi "Diply".

3. Svoju ženu je upoznao u baru

Met i Lusiana su se upoznali u baru 2003. godine, gde je ona radila kao šankerica. Ubrzo su se venčali i dobili troje dece, a Met je prihvatio i Lusianino dete iz prethodne veze i usvojio ga.

Imao sam sreće. Zaljubio sam se u "civila". Ne u poznatu glumicu. Onda se pažnja ne udvostručuje, već raste eksponencijalno - isticao je.

4. Najbolji tata na svetu

Met ima strogo pravilo da ne sme da bude odvojen od svoje porodice više od dve nedelje. Oni putuju sa njim, gde god da snima.

Tokom snimanja filma "Invictus", platio je celom ćerkinom razredu da doleti u Južni Sudan, samo kako bi je video.

Njegova žena ga zove "crveni alarm" jer stalno "brine" o deci, čak i "da li dišu dok spavaju".

Met danas puni 53 godine, a mi mu želimo srećan rođendan!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jezero sa Marsa nalazi se na Zemlji: Rusi na Uralu mogu da glume Meta Dejmona

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On