• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Zašto volimo Metjua Mekonahija? Oskarovac koji smatra da nije zaslužio ovoliku slavu

Vreme čitanja: oko 5 min.

Njegovo prvo iskustvo na ekranu desilo se 1991. godine kada se pojavio u nekoliko studentskih filmova i reklami za pivo

  • 0
Matthew McConaughey  Metju Mekonahi Foto: Erik Nielsen/MPI/Capital Picture Erik Nielsen/MPI / Capital pictures / Profimedia

Metju Mekonahi je prvi put zapažen zahvaljujući svojoj debitantskoj ulozi u komediji "Ošamućeni i zbunjeni" iz 1993. godine i od tada osvaja obožavaoce širom sveta. Zapravo, srca mnogih dama koje su odmah prepoznale njegov neodoljiv šarm.

Za to može da zahvali svom teksaškom naglasku, koji je u njegovoj izvedbi neodoljivo simpatičan, plavim očima i rupicama smejalicama.

Bez obzira da li šeta crvenim tepihom na slici sa savršenom crnom kravatom ili trči po plaži u svom rodnom gradu, Mekonahi uvek izgleda kao zavodnik.

Put do titule "kralja" romantičnih komedija

Rođen kao najmlađi od trojice braće u Uvaldeu, Teksas, 4. novembra 1969. godine, Metju Dejvid Mekonahi je imao, kako kaže, konzervativno hrišćansko vaspitanje. Tata Džim je bivši sportista koji je postao vlasnik benzinske pumpe, a mama Ketrin je bila učiteljica.

Kada je pošao u srednju školu, plavooki dečak je već počeo da zavređuje pažnju devojčica, a proglašen je i za najzgodnijeg maturanta. Sa 18 godina je otišao u Australiju na godinu dana.

- Nisam znao šta dođavola želim da radim. Znao sam da želim da idem na koledž, ali nisam znao šta želim da radim, da studiram. Nisam znao šta želim da budem. Ali znao sam da volim putovanja i avanture - izjavio je jednom prilikom, kako prenosi "Hello".

Po povratku u SAD upisao je prava na Univerzitetu Teksas, a kasnije se prebacio na film. Njegovo prvo iskustvo na ekranu desilo se 1991. godine kada se pojavio u nekoliko studentskih filmova i reklami za pivo. Godinu dana kasnije režirao je svoj kratki film "Chicano Chariots".

Slučajni susret sa direktorom kastinga Donom Filipsom u baru u Ostinu vratio ga je ispred kamere. Međutim, ipak je njegova prva glavna uloga idealističkog mladog advokata u filmu "Vreme za ubijanje", koju je "oteo" od iskusnih glumaca Breda Pita i Vala Kilmera, zapravo ta koja je Metjua stavila na mapu šoubiznisa.

A kada ga je u leto 1996. magazin "Vanity Fair" stavio na naslovnu stranu neposredno pre izlaska filma, postao je medijska senzacija i nova mlada nada. Niz romantičnih komedija, poput omiljenih "Kako izgubiti momka za deset dana" sa Kejt Hadson, "Planer venčanja" sa Dženifer Lopez i "Neuspeh" sa Sarom Džesikom Parker, pomogle su mu da se probije u Holivudu, da bude proglašen za zavodnika, ali i za kralja romantičnih komedija.

Supruga ga je nadahnula da bira i drame

Tek od 2010-ih počinje da glumi u dramama gde je pokazao pun potencijal svog talenta. Za to može da zahvali svojoj supruzi, tadašnjoj devojci Kamili Alves, manekenki i dizajnerki. Ona je bila ta koga ga je podstakla da bira ozbiljnije uloge u filmovima sa težom tematikom.

I zaista je postigao ogroman uspeh, jer je već 2013. dobio Oskara za film "Poslovni klub Dalas", u kojem je igrao čoveka obolelog od side, a za tu ulogu smršao je 21 kilogram. Tada je godinu dana bio u braku s Kamilom, a venčali su se na maloj katoličkoj ceremoniji u Ostinu, gde žive i danas. Pre Kamile, za koju kaže da je ljubav njegovog života, bio je u vezi sa Sandrom Bulok i Ešli Džad, a kažu da mu je tiha patnja bila i glumica Dajana Lejn, s kojom je snimio film "Spokoj".

Kamila i Metju su možda najblistaviji i najvoljeniji par Holivuda. Imaju troje dece: Levija (15), Vidu (13) i Livingstona (10). Kamila je stroga mama, a Metju deci više pušta na volju. Zanimljiv detalj iz njihovog roditeljstva jeste to da su nedavno svom najstarijem dečaku dozvolili da otvori profil na Instagramu, jer su dotad smatrali da je premlad za to.

Profesor na fakultetu

Metju Mekonahi je profesor prakse na Moody College of Communication.

Mekonahi se pridružio fakultetu na Odseku za radio-televiziju-film u jesen 2019. godine nakon što je radio kao gostujući instruktor od 2015. godine, kada je zajedno sa predavačom i rediteljem Skotom Rajsom počeo da drži časove filmske produkcije "Script to screen".

Mekonahi je razvio nastavni plan i program kursa, koji pruža jedinstven pogled iza kulisa svake faze produkcije filma.

Porodični biznis

U intеrnеt prodaji pojavio sе novi brеnd tеkilе pod nazivom "Pantalones Tequila" i to u tri vеrzijе. Iza brеnda stojе Mеtju Mеkonahi i njеgova supruga Kamila Alvеs Mеkonahi, koji ističu da sе radi o organskoj tеkili.

Prеma pisanju stranih mеdija, ova "supеr prеmijum likеr jе tеkila s agavom koja jе glatka, aromatična i izvrsna za ispijanjе ili mеšanjе u nеkom od koktеla".

Proizvеdеna u Mеksiku od 100 posto organskе plavе vеbеr agavе, linija žеstokih pića sadrži tri mеšavinе, a Mеkonahijеvi su ovom prilikom sarađivali sa lokalnom sеrtifikovanom organskom dеstilеrijom u porodičnom vlasništvu koju vodi čеtvrta gеnеracija uzgajivača agavе, piše "People".

Zna da još uvek ima puno toga da nauči

Metju Mekonahi je u aprilu ove godine održao višečasovni onlajn program pod nazivom "Umetnost života" (The Art of Livin’) gde je istakao da još uvek nije postigao svoj pravi potencijal u životu i karijeri.

Filmska zvezda se našla u ulozi domaćina za svoje gledaoce. Izmedju 250,000 i 400.000 fanova iz Amerike i širom sveta pratilo je program "Umetnost života". Glumac je svojim savetima želeo da pomogne mnogima da bolje žive, imaju samopouzdanja i da život gledaju sasvim drugačijim očima.

- Pitam sve vas ono najvažnije, a to je – zašto ste danas ovde, sa mnom, i putem interneta gledate ovo što ću da vam govorim sa svojim gostima? Pre svega, pitao sam i samog sebe – zašto sam ja ovde? Pa eto, možda zato što nisam skroz sasvim zadovoljan sobom, imam još puno toga da učim. Čini mi se da nisam dostigao onaj svoj pravi kapacitet i potencijal. Jednostavno, više bih voleo da postignem, i tu ne mislim samo na karijeru - objasnio je Metju Mekonahi, prenosi "Tanjug".

Gledaoci su tokom tih nekoliko sati stalno slali komentare na četu, koje je on uživo čitao i time odmah direktno davao neke savete onima koji žele da više budu kritični prema sebi, ali i sa više samopouzdanja.

Usled ogromne popularnosti, glumcu je bila neophodna pauza, tako da se odlučio da se neko vreme skloni od svetlosti pozornice i reflektora, te je otišao u jedan manastir daleko od Holivuda, u Novom Meksiku, da se ispovedi, pronadje sebe, da otkrije identitet svoje nove ličnosti.

Imao je priliku da dugo priča, zapravo vodi monolog sa jednim monahom, koji ga je samo slušao, reč nije pustio, dok se Mekonahi praznio kroz svoju priču da nije siguran koliko mu prija nezaustavljiva slava, naslovne strane na sve strane, toliko poslovnih ponuda, jer i dalje mu nije jasno zašto on, te da li zaslužuje ovoliki trijumf.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Došlo: Publika mjuziklom "Žene naivici nervnog sloma" dobija nešto novo

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On