• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nikola ruši sve mitove o (ne)negovanju muškaraca: "Moja rutina je dobar šampon, regenerator i maska za kosu"

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Danas me nikada nećete 'uhvatiti' da perem kosu kupkom za telo, kao što većina muškaraca često radi, jer prosto isušuje kosu i šteti njenom kvalitetu"

  • 1
Nikola Momčilović Foto: Privatna arhiva

Često se mogu čuti pošalice, neretko potvrđene kao istina, da muškarci imaju jedan šampon za kola, kosu, telo... Muška potreba za što manje sredstava koja mogu da iskoriste za što više radnji - ne negovanja već osnovne higijene - dostiže oblike anegdote.

Tako je već ustaljeno mišljenje da ne vole muškarci ono što i većina žena - da imaju kremu za jutro, dan, noć; šampone za svako godišnje doba posebno, u zavisnosti od toga da li kosu tog dana feniraju ravno ili na talase, da li je napolju vlaga ili ne... Vole da mnogo toga bude podređeno njihovom uživanju u nezi. Ipak, jedan Nikola iz Beograda srušio je predrasude. 

On je sa nama podelio svoju rutinu negovanja i pokazao nam da muškarac i te kako vodi računa o koži, kosi, o svom telu. Prenosimo Nikoline obrasce negovanja.

higijena higijenski preparati nega Foto: Shutterstock

Imam mlađu sestru, a tokom mog odrastanja u porodičnoj kući, delili smo kupatilo, kako to inače bude. U nekom trenutku u srednjoj školi sam počeo da koristim razne preparate za kosu koje bih pronalazio u kupatilu i, rekao bih, tada sam shvatio i njihove prednosti.

Kasnije sam počeo da istražujem na svoju ruku o različitim tipovima kose, kože, pa sam tako i pronalazio preparate koji su prilagođeni mojim potrebama.

Danas me nikada nećete “uhvatiti” da perem kosu kupkom za telo, kao što većina muškaraca često radi, jer prosto isušuje kosu i šteti njenom kvalitetu. U zavisnosti od godišnjeg doba, pa i dužine kose, ti preparati će se često razlikovati.

Na primer, tokom leta se više znojim, pa mi je samim tim i kosa masnija. U tom periodu ću korisiti preparate koji mi pomažu da kontrolišem koliko mi se kosa brzo masti. Pritom, od znoja me često svrbi glava, pa pokušavam da koristim preparate protiv svraba.

Obavezno gledam da ti preparati budu na prirodnoj bazi, tako da izbegavam neke od najpopularnijih muških šampona koje možete naći u svakom marketu. Umesto toga, u apoteci biram preparate nakon što pažljivo pročitam sastojke. Leti svedem pranje kose na jednom do dva puta nedeljno i trudim se da što manje dodirujem kosu svojim rukama.

Zimi je priča malo drugačija, primetio sam da mi se tokom hladnijeg perioda koža, pa tako i kosa više suše, pretpostavljam zbog vetra i sličnih stvari. Tako da je moja rutina dobar šampon, trenutno koristim jedan sa belim lukom koji čini čuda, regenerator i maska za kosu. Nakon pranja volim da stavim i par kapi kokosovog ulja ili ulja od avokada, što mi dodatno omekša kosu i da joj lep sjaj.

Nikada nisam imao perut, niti opadanje kose, prilično je gusta, ima svoj volumen i sjaj i trudim se da tako i ostane.

(On-a.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike On

Komentari