• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Bred Pit: Prvu glavnu ulogu imao je u filmu sa Milenom Dravić, osvojio je svet, po njemu je nazvana planeta

Vreme čitanja: oko 5 min.

Zbog njega o ukusima nije ni potrebno raspravljati

  • 0
Bred Pit, Medoks Foto: Profimedia

Glumac koji je obeležio filmove "Dvanaest majmuna", "Reka uspomena", "Legenda o jeseni", "Sedam", "Upoznajte Džo Bleka", "Troja", "Bilo jednom u Americi"... Muškarac koji je ultimativni simbol lepote najširem krugu žena; zvezda Holivuda koje je posle Roberta Redforda stekla status koji se graniči sa fenomenom. On je Bred Pit.

Njegovo ime kao da je šifra za uspeh i superiornost svake vrste i kao da je prisutno odvajkada. Kako je dečak iz Oklahome postao zvezda, malo koga i zanima, kao da je oduvek to bio. Svako njegovo novo filmsko ostvarenje donosi i novo interesovanje, a pojavljivanje na ovogodišnjem US Openu postavilo je samo jedno pitanje - kako Bred Pit ne stari?

Sin Vilijama A. Pita i Džejn Ete Hilhaus - Vilijam Bredli Pit na svet je došao 18. decembra 1963, godine. Odrastao je u Misuriju. Novinarstvom je studirao na Univerzitetu u Misuriju, koji je napustio pred diplomiranje 1986. godine. Tad je šansu dao Holivudu.

Prva uloga u Jugoslaviji

Posle epizodnih uloga u televizijskim serijama i filmovima 1988. godine dobio je prvu glavnu ulogu u filmu „Tamna strana Sunca“ (Dark Side of the Sun), koji je sniman u Jugoslaviji. Delo Film režisera Božidara Bote Nikolića snimano je 1988. godine, a zbog rata je prekinutp, da bi bilo objavljeno tek 1997. godine. Pit glumi mladića koji pati od retke bolesti kože, zbog čega i dolazi na lečenje na Jadran, a uloga njegove majke poverena je divi našeg glumišta Mileni Dravić.

Bred Pit Foto: AP/Tanjug

Nije dugo trebalo da se isprofiliše u glumca koji može odgovoriti najrazličitijim ulogama, o čemu svedoče nagrade koje je osvojio, ali i poverenje gledalaca. Zlatni globus kao najbolji sporedni glumac za film „Dvanaest majmuna“ stigao mu je 1995. godine, za isti film nominovan je za nagradu Oskar za sporednu ulogu. Za potrebe ovog filma prošao je psihijatrijsku obuku za ulogu - radio je sa dr Laslom Đulaijem, direktorom odeljenja za bipolarne poremećaje na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Pensilvaniji. Za „Dvanaest godina ropstva“ 2014. godine osvojio je Oskar za najbolji film, kao jedan od producenata, a 2020. Oskar za najboljeg sporednog glumca u filmu „Bilo jednom u Holivudu“. Dobitnik je dve filmske nagrade Britanske akademije, dve nagrade Zlatni globus i Emi nagradu.

Zbog filma "Sedam godina na Tibetu" bio mu je zabranjen ulazak u Kinu, koja je osudila film zbog pozitivnog prikaza Dalaj Lame i negativnog predstavljanja Narodne Republike Kine. Skoro 20 godina kasnije, zabrana je ukinuta i on je posetio zemlju da promoviše svoj film Saveznici iz 2016, piše "Eonline.com".

Proveo je šest meseci trenirajući mačevanje pre snimanja filma Troja, zasnovanog na Ilijadi. Glumio je legendarnog Ahila, a kako je na snimanju povredio svoju Ahilove tetive produkcija je odložena na nekoliko nedelja, beleži „Vikipedija“.

Njegov lik i delo bili su dovoljno privlačni da su bili predmet interesovanja mnogih žena, koleginica posebno. Robin Givens, Džil Šolen, Džulijet Levis bile su dame koje su se dovodile u vezu sa njim, a romansa i veridba sa Gvinet Paltrou, sa kojom je izlazio od 1994. do 1997. godine izazvalaa je veliko interesovanje javnosti. Ipak, u senku ju je bacila ljubav sa Dženifer Aniston.

Anđelina Džoli, Bred Pit, Dženifer Aniston Foto: Profimedia/Backgrid USA, Tanjug/AP

Upoznali su se 1998. godine, venčali se na privatnoj ceremoniji u Malibuu 2000. Godine i važili su za jedan od najskladnijih parova. Ipak, razvod je usledio pet godina kasnije.

Sve čari i pošasti Branđeline

Uloga u filmu „Gospodin i gospođa Smit“ donela mu je mnogo toga. Film je zaradio 478 miliona dolara širom sveta i tako postao jedan od najvećih hitova 2005. godine. Tad je, zvanično, upoznao Anđelinu Džoli.

Par koji su mediji nazvali „Branđelina“ bio je centar interesovanja. Džoli je 2006. potvrdila za „People“ da

je trudna, čime je prvi put javno priznala njihovu vezu.

Godinu pre toga usvojila je drugo dete, Zaharu Marli. Pre je usvojila je dečaka Medoksa Čivana. Godine 2006. deca su promenila prezime iz „Džoli“ u „Džoli-Pit“.

Kada je Džoli rodila ćerku Šilo Nuvel u Svakopmundu, u Namibiji, 27. maja 2006, par je prodao njene prve fotografije preko Getti Images; „People“ ih je otkupio za više od 4,1 milion dolara, dok je „Hello!“ dobio britanska prava za oko 3,5 miliona dolara. Prihod od prodaje doniran je dobrotvornim organizacijama koje služe afričkoj deci. Muzej „Madame Tissauds“ u Njujorku otkrio je voštanu figuru dvomesečne Šajlo; to je bio prvi put da je novorođenče rekonstruisano u vosku od strane Madame Tissauds, piše "News.bbc.co.uk".

Džoli je 2007. usvojila trogodišnjeg Paksa Tijena iz sirotišta u Ho Ši Minu u Vijetnamu. Pit je usvojio Paksa u Sjedinjenim Državama 21. februara 2008. godine, a svet je nedavno obišla vest o otvorenom antagonizmu sina prema ocu.

Na filmskom festivalu u Kanu u maju 2008. Džoli je potvrdila da očekuje blizance - sina Knoksa Leona i ćerku Vivijen Markelin, koji su rođeni u Nici. Prava za prve slike Noksa i Vivijen zajedno su prodata magazinima „People“ i „Hello!“ za 14 miliona dolara — najskuplje slike slavnih ikada snimljene. I ove fotografije su donirane u humanitarne svrhe.

Slika porodice ruši se u septembru 2016, kada su FBI i Odeljenje za decu i porodicu Los Anđelesa ispitali Pita zbog zlostavljanja dece nakon incidenta u avionu, gde je Pit optužen da je bio nasilan prema jednnom detetu. U konačnom izveštaju o istrazi stoji Pit nije fizički zlostavljao nijedno od svoje dece. FBI je takođe oslobodio Pita od bilo kakvog krivičnog dela, piše "Usmagazine.com".

Usledili su zahtev za razvod, bitka za starateljstvo. Džoli ima primarno fizičko starateljstvo dok Pit ima „vreme starateljstva“ sa njihovom maloletnom decom.

Bred Pit, čovek-planeta

Posle dužeg zatišja 2022. godine „Guglu“ postaje posebno značajno ime Ines de Ramon. Nema koga nije zanimalo kako izgleda dizajnerkom nakita, 29 godina mlađa od Breda, za koju se govorilo da je osvojila legendu Holivuda.

Mnogi izvori navode Pita kao seksualni simbol, uključujući „Empire“, koji ga je 1995. proglasio jednom od 25 najseksepilnijih zvezda u istoriji filma. Iste godine je proglašen za najseksipilnijeg muškarca na svetu, pa ponovo i 2000. godine. Na Forbsovoj godišnjoj listi slavnih 100 od 100 najmoćnijih slavnih ličnosti od 2006. do 2008. godine, zauzimao je 20, 5. i 10. mesto. Bio je listi magazina „Time“ 100, kompilaciji 100 najuticajnijih ljudi na svetu

Godine 2015. mala planeta 29132 Bradpitt je nazvana u njegovu čast.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona pita, Viktor Savić odgovara: "Ne bih igrao u projektu koji ide na štetu svog naroda i istorije"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On