• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Citati i misli Laze Lazarevića: Pravnik, lekar i književnik, a iznad svega zaljubljenik u tradiciju

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Ima u čoveka jedna žica, lažljiva kao slučaj, pa ipak je zovu „predosećanjem”"

  • 0

Iako je bio i pravnik, on se u srpsku istoriju upisao kao lekar i književnik.

Pored toga što je po njemu ime dobila Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti u Beogradu i u Padinskoj Skeli, dr Laza Lazarević ostao je upamćen po besmrtnom stilu pisanja u kojem misli i rečenice teku, bez ijedne suvišne reči, bez ijedne nepotrebne intervencije.

Dr Lazarević je počeo da se bavi pisanjem tek kao zreo čovek, nakon što je završio Pravni fakultet u Beogradu i Medicinski u Berlinu, i pošto je 1881. godine postao prvi lekar Opšte državne bolnice u Beogradu,

Kod njega se javila ljubav prema prošlošću, te je u borbi između tradicionalne misli i nove i kosmopolitske, izabrao tradiciju, "zaražen" književnošću ruskih književnih velikana poput Turgenjeva i Gogolja od kojih je učio veštinu izraza i komponovanja.

Lazarević je, prema pisanju "Vikipedije", književni posao shvatio ozbiljno i savesno, jer je bio svestan da je tadašnjoj srpskoj pripoveci nedostajala umetnička forma, a ne inspiracija. U svom poduhvatu je zaista i uspeo, podigavši srpsku pripovetku na evropski umetnički nivo.

To i ne čudi, s obzirom na to da je njegov otac bio pretplaćen na skoro sve knjige koje štampane tokom njegovog odrastanja, pa je Lazarević već u ranom detinjstvu imao priliku da se upozna i zavoli književnost.

Sam je pripadao piscima realizma, i smatra se tvorcem srpske psihološke pripovetke koje je objavljivao uglavnom u časopisima. Za života je objavio je samo jednu knjigu pod nazivom „Šest pripovedaka“.

Iza Lazarevića su ostale pripovetke "Prvi put s ocem na jutrenje“, „Školska ikona“, „U dobri čas hajduci!“, „Na bunaru“, „Verter“, „Vetar“ i „On zna sve“. Veoma ličnu pripovetku „Švabica“ nije objavio jer je bila suviše lična, ali je i ona ugledala svetlo dana sedam godina nakon piščeve smrti, na današnji dan (10. januar) 1891. godine.

Njegova dela usmerena su na idealizaciju i veličanje patrijarhalnog sveta i porodičnih odnosa u kojima se žrtvuje sve, pa čak i sopstvena sreća, a među njima je i jedina koja nema čuveni Lazarevićem optimistički obrt - "Sve će to narod pozlatiti".

Iza književnika su ostali još i fragmenti pripovedaka objavljeni nakon njegove smrti („Na selo“, „Tešan“ i „Sekcija“), kao i niz citata koje prenose piščevu nežnu i perceptivnu prirodu.

"Ispijene u licu, oči upale pa gledaju strahovito uplašeno."

"Ima u čoveka jedna žica, lažljiva kao slučaj, pa ipak je zovu „predosećanjem”. Ko god igra na lutriji, taj pri svakom vučenju ima predosećanje da će dobiti, i nikad se ne čudi po svršenom vučenju kako ga je prevarilo to predosećanje. A udari li samo jednom i na njega slepa sreća, on ceo svet uverava da je znao da će dobiti, jer mu se sve baš tako činilo i nikako drukčije."

"Noć je bila u boga divota. Nebo se sija, mesec sjaji, zrak svež - nigde se ništa ne miče."

"Ja od svoga srca ne načinih čelik kad je ono mekše od pamuka."

"Sve je svršeno, - ja sam slobodan. Slobodan kao ptica kojoj je zapaljeno gnezdo i podavljeni ptičići. Lanci su mi skinuti, ali ruke su mi uzete."

"Bože moj, kako su bile velike naše matere! One su imale praosnovne, čvrste, proste principe koji su ispisani u svakom bukvaru, a držale su ih visoko, s pouzdanjem i malo koketnim ponosom, kao vitez svoga dobroga sokola. Nije bilo nikakvog pitanja ni zadatka života, ma kako on bio težak, a da ga one odmah lako i prosto ne reše. Nad apsolutnim teškoćama uzdizale su se svojim visokim i istinskim religioznim osećanjem.!"

"Tada se iz njegovog, kao staklo mrtvog oka otkači atom ledenog očajanja i kao lavina padaše sve silnije i ogromnije naniže."

"Sav svet je ona, i ona sav svet."

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Epska pesnikinja Nada Pantović Benderać: Nove generacije moraju da nauče ko su, da bi znale gde idu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On