• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

5 svetskih hitova sa najmizoginijim tekstovima: Nasilje nad ženama pravdali su "muškim umom" u pesmama

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li je pesma i dalje dobra, ako "na suvo" pročitate tekst?

  • 1
Bitlsi, Tom Džons, Eminem Foto: Tanjug/AP, Profimedia/MediaPunch / Shutterstock Editorial

Već decenijama muziku čini više melodija nego tekst, ili barem ljudi više prate ritam, nego što obraćaju pažnju na to šta muzičari tačno govore u pesmi. O tome može da posvedoči i to da, kada pogledate zapravo tekst pojedinih svetskih hitova, možete primetiti neke zabrinjavajuće stvari.

Tekstovi sa nasilnom konotacijom, seksističkim porukama u stihovima, pa sve do mizoginije i opisivanja nasilja nad ženama, danas jesu česti, ali su postojali i ranije.

Iako se danas više koriste psovke i uvrede kao "žargon u pesmama", to prolazi bez velikih osuda, jer ritam pesme dovoljno "uđe u uho". Toga nažalost ima svuda u svetu, pa i kod nas u domaćim pesmama. 

No, ovo su pesme koje su bile slušane po celom svetu i "proletele", bez razmišljanja o tekstu, koji opisuje nasilje i seksističke komentare prema ženama.

Tom Džons - "Delilah"

Tom Džons Foto: Tanjug/AP

"U zoru kada je taj muškar otišao, čekao sam. Prešao sam ulicu do njene kuće i otvorila je vrata. Stajala je smejući se.  Osetio sam nož u ruci i više se nije smejala. Moja, moja, moja, Dilajla.  Zašto, zašto, zašto, Dilajla. Pre nego što dođu da razvaljuju vrata, oprosti mi Dilajla, jednostavno nisam mogao više da izdržim", glasi deo teksta ove dobro poznate pesme. Ljubomora, možda prevara, pa nesrećan kraj.

Eminem - "Kim"

NFL, Superboul Foto: AP/Tanjug

Eminem je više puta dobio oštre kritike na račun svojih tekstova. Iako je jedan od najpopularnijih repera, u svojim pesmama često postavlja sebe u situacije, koje ga opisuju kao nasilnika nad ženama.

Ova pesma se našla na mnogim listama "pesama sa mizoginim tekstom i tekstom punom nasilja nad ženama". Eminem svoje pesme piše tako da ispričaju jednu priču od početka do kraja, što ova pesma i čini. Naime, u pesmi govori kako je pronašao svoju suprugu sa drugim muškarcem i kroz čitav tekst govori o nasilnim činovima koje bi uradio ili će uraditi, dok deca "spavaju u sobi pored".

Nil Jang - "A Man needs a maid"

Nil Jang Printskrin: neilyoungarchives

Nil Jang nije viđen u ovakvom svetlu, ali mu je uzet za zlo naslov jednog hita "Muškarcu je potrebna sluškinja". U pesmi govori kako je teško pronaći ljubav i da mu je potrebna sluškinja, koja bi mu čistila sobu, spremala ručak i živela blizu. Iako neki ovo peviše bukvalno shvataju, ipak mnogi ističu da nema potrebe za takvim naslovima. 

Kristals - "He hit me and it felt like a kiss"

"Udara me i čini se kao poljubac" jeste tekst i naslov pesme oko kog bi se trebalo zabrinuti. Grupa Kristals u ovoj pesmi opisuje nasilje nad ženom, kada je bivši partner saznao da ima drugog čoveka. Ali, pesma postaje još čudnija, kada udarac pravdaju i pevuše kako je to znak "da muškarac voli i brine", jer - "zašto bi se iznervirao, ako je ne voli?"

Bitlsi - "Run for your life"

The Beatles, Bitlsi Foto: Tanjug/AP/Bob Dear

Na iznenađnje mnogih, na spisku se našao i jedan od omiljenih engleskih grupa, Bitlsi. Znamo ih po mnogim hitovima, ali ova pesma nije prošla bez osuda publike. Pesma opisuje "ljubomoran um" jednog muškarca, koji kroz krupne reči upozorava šta može učiniti devojci, ako je vidi sa drugim.

"Pa, radije bih te video mrtvu, devojčice, nego sa drugim muškarcem. Bolje čuvaj glavu, devojčice, ili neću znati gde sam. Bolje da bežiš da bi sačuvala život, ako možeš devojčice. Sakrij glavu u pesak, devojčice. Ako te uhvatim sa drugim muškarcem, to je kraj, devojčice" - sam je početak ove pesme.

Mnoge pesme možda nisu pisane iz konkretno ove namere ili da bilo koga predstavi kao nasilnika i mizoginistu, ali sam nemir koji mogu doneti je bio jedan od razloga zašto su se našle na listi "Flavorwire"-a kao najseksističke i najmizoginije pesme.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Epska pesnikinja Nada Pantović Benderać: Nove generacije moraju da nauče ko su, da bi znale gde idu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike On

Komentari

  • Перагеније

    20. januar 2024. | 23:07

    Жене су обожавале те песме и певаче.

    Podelite komentar