• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obrezivanje kod muškaraca iz higijenskih razloga - da ili ne?

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li ovaj ritual ima zdravstvenih prednosti ili je samo deo kulture?

  • 1
muškarac u beloj majici Foto: Shutterstock

Obrezivanje je verski ili kulturni ritual za mnoge jevrejske i islamske porodice, kao i za određena aboridžinska plemena u Africi i Australiji.

Ovaj zahvat može biti i stvar porodične tradicije, lične higijene ili preventivne zdravstvene zaštite.

Ponekad postoji medicinska potreba za obrezivanje, na primer kada je kožica previše zategnuta da bi se povukla preko celog penisa.

U drugim slučajevima, posebno u delovima Afrike, preporučuje se obrezivanje starijim dečacima ili muškarcima kako bi se smanjio rizik od određenih polno prenosivih infekcija.

Da li se to primenjuje kod nas?

Iz prethodno navedenog možemo zaključiti da ovo nije u srži naše tradicije, a kada kod nas muškarci rade ovaj zahvat, odgovara nam dr Aleksandar Milošević, urolog i seksolog.

- Higijena i jeste bila ključni pokretač obrezivanja kod muškaraca, baš zato što se zbog neadekvatne higijene češće javljao karcinom. To je verski uvedeno kao preventiva karcinoma penisa. Kasnije se to radi po potrebi. Muslimani i Jevreji, koji to rade ritualno, a najveći broj drugih vera radi po potrebi ili imaju prebacivanje kožice koja je višak. To je i kod nas uobičajeno da se radi kada za to ima potrebe, ali ne i preventivno - navodi urolog.

Obrezivanje može imati različite zdravstvene prednosti, a ovo su neke od njih.

Higijenski aspekt

Obrezivanje olakšava pranje penisa. Međutim, dečaci sa neobrezanim penisima mogu se naučiti da se redovno peru ispod kožice.

Smanjen rizik od infekcija urinarnog trakta

Rizik od infekcija urinarnog trakta kod muškaraca je nizak, ali ove infekcije su češće kod neobrezanih muškaraca. Teške infekcije u ranoj fazi života mogu kasnije dovesti do problema sa bubrezima.

Opustanje, sreca, mentalno zdravlje Foto: Shutterstock

Smanjen rizik od polno prenosivih infekcija

Obrezani muškarci mogu imati manji rizik od određenih seksualno prenosivih infekcija, uključujući virus HIV. Ipak, zaštita intimnog odnosa ostaje kao važna i nezaobilazna stvar.

Prevencija problema sa penisom

Povremeno, kožicu na neobrezanom penisu može biti teško ili nemoguće povući, što se naziva fimoza. To može dovesti do upale kožice ili glave penisa.

Smanjen rizik od raka penisa

Iako je rak penisa retkost, ređi je kod obrezanih muškaraca. Pored toga, rak grlića materice je ređi kod žena obrezanih muškaraca.

Ipak, rizici od neobrezivanja nisu samo retki, već se mogu izbeći pravilnom negom penisa.

Ovo možda nije opcija, ako su prisutni određeni poremećaji zgrušavanja krvi. Takođe, obrezivanje možda nije prikladno za prevremeno rođene bebe kojima je i dalje potrebna medicinska nega u bolničkim vrtićima ili za bebe rođene sa abnormalnostima penisa.

Ovakav zahvat ne utiče na plodnost, niti se generalno smatra da obrezivanje povećava ili umanjuje seksualno zadovoljstvo muškaraca ili njihovih partnera, piše "Mayoclinic.org".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dečiji urolog i hirurg dr Predrag Milić savetuje kako tretirati fimozu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike On

Komentari