• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Džama nam je ispričao divne priče o druženju sa Batom Stojkovićem: Anegdote dva glumca će vas osvojiti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Upoznali su se jedne letnje večeri, kada je Bata sa Olgom u gluvo doba noći tragao za otvorenom kafanom

  • 0

Danilo Bata Stojković jedno je od najpoznatijih imena srpkog glumišta.

Za života, Batine uloge su postajale kultne, upravo zbog njegovog fenomenalnog umeća da podari jednu širinu svakom filmu u kom smo ga mogli videti.

Ali, kakav li je Bata bio iza platna i kada se zavesa spusti?

Glumac Nikola Džamić Džama živopisno i toplo nam je prepričavao priče o Bati, njihovom druženju i prijateljstvu, koje kao da traje i dan-danas.

Njihovo upoznavanaje je samo po sebi bilo interesantno, a to je bio dovoljan znak da je ta letnja noć bila početak Batine ljubavi prema Vrnjačkoj Banji.

Nikola je radio u jednoj staroj kafani. Jedne večeri, ostao je da počisti po lokalu, pogasi svetla i pripremi sve za sledeći dan. Prošla je ponoć, kada je začuo poznati glas ispred zaključanih vrata: "Au, Olga, ni ovi ne rade". Popalio je sva svetla, otrčao do Bate i Olge, predstavio se i ukazao da je čast da ga ugosti kafana, kako Džama prepričava.

Ovo je samo deo jedne priče koju nam je glumac ispričao, dok smo stajali u parku nazvanim "Park sećanja", koji je Džama na veoma interesantan način sredio.

Naime, park se nalazi kraj glavne promenade u Vrnjačkoj Banji, a kada malo bolje pogledate, videli biste zelenu površinu sa različitim drvećem. Svako drvo Džama je zasadio za jednog glumca ili glumicu, u skladu sa njegovim osobinama. Tako recimo drvo Nebojše Glogovca ima krupnu krošnju, kao što je Nebojšina kosa bila. Dva platana tu su za gospodski i večni glumački par Gagu i Milenu. Dakle, zaista je na sve mislio.

Pored godišnje manifestacije "Dani Bate Stojkovića", Džama je za sve posetioce Vrnjačke Banje otvorio vrata Batine radne sobe, gde se nalaze njegove fotelje, knjige fotografije, muštikle, pisma i još mnogo ličnih stvari.

- O njegovoj veličini vam dovoljno govori i to kada mi je jedan čovek rekao: "Puna banja glumaca, Džamo". Ja ga pogledam iznenađeno i pitam "Pa, ko je sve došao?" Na šta sam dobio samo jedan odgovor: "Pa Bata Stojković".

Bata je voleo da dolazi i obožavao je da sluša priče iz našeg mesta. Banja je tada imala neverovatnu dušu. Tada su kafane i vile, po čemu je i bila poznata pored zdravstvenog turizma, bile mesta gde se dešavaju neverovatna druženja i tako sve dok se ne ode kući, pa sutradan ponovo. Često sam bati pričao neke anegdote iznova i iznova, a tada me je posavetovao da napišem knjigu. Prvo sam se smeškao, jer mi nije to padalo na pamet, a onda sam shvatio ko mi govori to. I poslušao sam ga. Tako je nastala knjiga "Karirani stolnjak" - nastavlja Džamić.

Priče o njihovom druženju, anegdote dva glumca i prijatelja, kao i njihovu jedinu zajedničku fotografiju, pogledajte u videu na početku teksta. 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dušan Kovačević se prisetio Bate Stojkovića

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On