• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tomas Vulf je govorio da je vrhunac uspeha kada vas ne zanima novac, komplimenti ili publika

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pečat genija je bio na njemu, iako je to bio nedisciplinovan i nepredvidiv genije. U njemu je bila nepotrošena energija, neumorna snaga, neutoljiva glad za životom i izrazom koja ga je mogla odvesti u visine, ali ga je srušila

  • 0
Tomas Vulf Foto: Shutterstock

Tomas Vulf je obeležio 20. vek svojim veštim perom i brilijantnim umom, a njegova dela bila su mešavina impresionističke, rapsodične proze i autobiografije, što ga je učinilo zapravo prvim tvorcem autobiografske fikcije - do tada nedovoljno istraženog žanra. Njegova sposobnost da hiperanalizira svaki socio-društveni segment je ono što ga je izdignulo u odnosu na druge pisce iz njegove generacije.

Iako je završio scenario i režiju na Harvardu i napisao više uspešno realizovanih scenarija, Vulf je svoju karijeru ustalio na mestu profesora engleskog jezika i književnosti u Njujorku. Zbog nemogućnosti da proda svoje scenarije, koji su bivali odbijeni zbog svoje dužine i obima, Tomas je shvatio da može da ih pretoči u romane. Delo "Pogledaj dom svoj, anđele" ga je afirmisalo kao pisca.

O njegovoj časti i integritetu najbolje govori činjenica da je, iako je bio najprodavaniji autor u Nemačkoj, odbio da ćuti o užasima koje su Jevreji trpeli od strane nemačke vlade, što je pretočio u remek-delu "I have a thing to tell you". Borba za čast stavila ga je na listu zabranjenih autora u Nemačkoj.

Nakon njegove smrti, "The New York Times" je napisao: "Bio je jedan od najpouzdanijih mladih glasova u savremenoj američkoj književnosti, živahan glas punog tona za koji je teško poverovati da bi mogao tako iznenada da utihne". A "Time" se nadovezao: "Prošle nedelje smrt Tomasa Klejtona Vulfa šokirala je kritičare spoznajom da je od svih američkih romanopisaca njegove generacije on bio onaj od koga se najviše očekivalo."

Pečat genija je bio na njemu, iako je to bio nedisciplinovan i nepredvidiv genije. U njemu je bila nepotrošena energija, neumorna snaga, neutoljiva glad za životom i izrazom koja ga je mogla odvesti u visine, ali ga je srušila.

A da li pamtimo misli ovog velikana?

1. "Kultura je umetnost koja je uzdignuta dovoljno da postane uverenje."

2. "Samoća će uvek biti centralno i neizostavno iskustvo svakog čoveka."

3. "Pisac piše knjigu da bi je zaboravio, a čitalac je čita da bi je upamtio."

4. "Mlad čovek je odlučan, lud, snažan i tako izgubljen. On ima sve, ali ne može ništa."

5. "Smrt je poslednje putovanje, najduže i najbolje."

6. "Vrhunac uspeha je kad te ne zanima novac, komplimenti ili publika."

7. "Najromantičnija stvar na svetu je kad ne želimo da umaknemo životu, već brinemo da život ne umakne od nas."

8. "U snu smo goli i sami - umiremo u tami, a ne poznajemo smrt."

9. "Onaj koji poseduje talenat a ne iskoristi ga - propao je. Onaj koji ga delimično iskoristi - delimično je uspeo. Onaj koji ga iskoristi u celosti - dostigao je svoju svrhu."

10. "Uvek ću misliti na tebe i sećati se tog 4. jula pre tri godine, kada smo se upoznali na brodu, seli u kafić i pili, pa kasnije otišli na krov zgrade, dok je sva nepoznanica, moć i slava života bila nad nama."

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona pita, Viktor Savić odgovara: "Ne bih igrao u projektu koji ide na štetu svog naroda i istorije"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On