• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Tata priča" je uvid u svet mladog čoveka i njegovog pogleda na očinstvo: Upoznajte Ivana

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pravi prozor u svet modernog očinstva

  • 0
Ivan Poslon Foto: Privatna arhiva/Ustupljene fotografije

U rastućoj onlajn zajednici sve je više roditelja koji redefinišu odgajanje dece u savremenom svetu. Uglavnom, kada govorimo o ovome, pomislimo na mame, koje su iskoristile svoje onlajn platforme da komuniciraju sa drugim mamama o izazovima roditeljstva i to je sada već ustaljena pojava.

Tate, pak, ređe koriste društvene mreže da bi se pozabavili ovom temom, ali profil Ivana Poslona (28) iz Hrvatske, tate osmomesečne devojčice, bio nam je pravi prozor u svet modernog očinstva.

Njegovi iskreni video-zapisi koji daju uvid u priče, dogodovštine, preporuke i antipreporuke, samo su deo radosti i izazova koje sa sobom nosi podizanje potomstva. Svež pogled na roditeljsku avanturu i drugačiju perspektivu "tatine strane priče" dao nam je Ivan sa "TikTok" profila @Tataprica u razgovoru za Ona.rs.

- Kada je Rebeka ostala trudna tj. kada smo saznali, bio sam srećan, no nije bilo filmskog uzbuđenja, kao što se to može videti na internetu ili TV-u. Pitao sam se šta sa mnom ne valja? Nisam ni sa kim hteo to podeliti jer "šta će drugi reći"? Tek nakon pet meseci sam kroz slučajan razgovor čuo od prijateljice kako se ni ona nije povezala s detetom dok ga nije rodila i da je to sasvim normalno. Uz gorenavedeno, tokom cele trudnoće svi su bili bazirani na Rebeku, što je u našoj tradiciji, dok :"Ivane, kako si ti?", gotovo da nije niti postojalo. Tada sam shvatio, ako ja imam to pitanje i situaciju, barem još jedna osoba se mora nalaziti u ovoj poziciji - počeo je Ivan i nastavio priču dajući nam odgovor na pitanje kako je profil nastao.

Ivan Poslon Foto: Privatna arhiva/Ustupljene fotografije

On uopšte nije mislio da će njegova zajednica danas brojati više od 40 hiljada pratilaca. Kaže da voli da stvara sadržaj, pogotovu u video-formatu, ali da se zaista ne fokusira na veličinu zajednice.

Ipak, koliko god tu postojalo podrške, oduševljenja, radosti zbog nečeg posve novog na domaćem internetu, Ivan nam sugeriše da predrasude i te kako postoje.

- Po komentarima na videe može se videti kako postoji još dobar deo pretežno muškaraca koji su tradicionalni. No, što još više dovodi do čuđenja je kada sam dobio komentar žene kako muškarac treba ostaviti dete ženi i ići raditi - začudio nas je sagovornik.

U svoj toj atmosferi ustaljenih porodičnih obrazaca Ivan nam daje sopstvenu definiciju očinstva, koje mu je donelo "još jednu voljenu brigu u danu".

- Očinstvo je kada znaš biti prisutan u detetovoj svakodnevici, pružati ljubav, sigurnost, potporu, uz sve to odrađuješ detetove potrebe - previjanje, kupanje, hranjenje. No, opet s druge strane, znaš postaviti zdravu granicu u odnosu.

Ivan Poslon Foto: Privatna arhiva/Ustupljene fotografije

Što se tiče publike koja ima interakciju sa sadržajem, Ivan primećuje da su to pretežno mame, dok tate vole da posmatraju. Ipak, prepričava nam kako je tokom jednog razgovora sa drugim tatom, taj čovek doživeo svojevrsno otkrovenje.

- Imao sam jedan poziv s tatom koji je preduzetnik, te smo se nakon 15-ak minuta razgovora dotakli videa u kojem sam pričao o tome ako posvetiš previše vremena poslu, a malo detetu, promašio si biti tata. Čovek se rasplakao i rekao kako sam ubo s tom temom u potpunosti.

Na osnovu celokupnog iskustva, Ivan zaključuje da i tatama potrebno razumevanje i podrška.

- Tatama je definitivno potrebna jednaka "pomoć" kao i mamama, no zbog odgoja s kojim smo odrasli, muškarci znaju puno bolje potisnuti svoju emocionalnu stranu i reći kako njima nije potrebno ništa.

@tataprica Kako ti je partner olakšavao trudnoću? #tataprica #tata #otac #ivanposlon ♬ original sound - TATA PRIČA | IVAN POSLON

Na Ivanovom profilu mogu se naći preporuke za dobre bočice, trikovi za zagrevanje mleka, najpraktičniju odeću za bebe, razni hakovi koji pomažu u svakodnevici, ali i prostor za razgovor i razmenu mišljenja. Interesantno je da je Ivan, vođen svojim iskustvom, napravio vrlo praktičan vodič za "pravila za goste u babinama", što je njih troje, kako kaže, rešilo dosta muka i neprijatnih situacija, a postavilo zdrave granice i za ubuduće.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Koliko roditelji treba da učestvuju u školskim obavezama dece?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On