• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Branko Ćopić, pisac našeg detinjstva: Citati jednog od najcenjenijih domaćih književnika

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ostavio je veliki trag u našoj književnosti

  • 0
Branko Ćopić Branko Ćopić / Foto: Wikipedia

Branko Ćopić je bio srpski i jugoslovenski književnik. Pisao je poeziju, pripovetke i romane, ali se najviše proslavio pričama za decu i mlade, često smeštenim u vreme Drugog svetskog rata.

Kvalitet njegovih spisa doveo ga je do uključivanja u nastavni plan, neki romani postali su obavezna lektira. Prvo odštampano delo objavio je sa 14 godina, ali se kao student afirmisao kao darovit pisac i skrenuo pažnju na sebe.

Njegove rečenice i citati ostaće upamćeni, a mi vam prenosimo neke od njih.

"Lutat ćeš dugo svijetom bijelim, sa viteškim žarom, no jednoga dana korakom neveselim, vratit ćeš se domu starom".

"Često tako dok izbijaju pozni noćni sati, mukli i usamljeni, i na duši biva teško, u gluho doba kad pada snaga i čovjek stoji sam pred strahotama, sjećam se tada pomrlih dana djetinjstva".

Branko Ćopić Branko Ćopić / Printskrin: Youtube/Dokumentarne emisije

"Potopljen kao i svaka prošlost, zavičaj će živjeti svojim životom nijeme sjenke i za vedra, sunčana dana, on će se vjerovatno čak i nazirati u bistroj, mirnoj vodi jezera".

"I najzad, završivši pesmu i padajući na zemlju, cvrčak još poslednji put ugleda u svom srcu svoje voljeno izgubljeno sunce i blažen potonu u naručje bele smrti".

"I kako tada, tako i do današnjeg dana: stojim raspet između smirene djedove vatrice, koja postojano gorucka u tamnoj dolini, i strašnog blještavog mjesečevog požara, hladnog i nevjernog, koji raste nad horizontom i silovito vuče u nepoznato".

"Pričaće dugo i s ljubavlju, ali samo lijepe stvari. Samo lijepe stvari, jer to jedino ostane iza čovjeka i to je bilo jedino bogatstvo naših dječaka".

"Gdje su među ljudima granice? Nema u čovjeku ni Vlaha ni Turčina. Postoji samo golema ljudska bijeda i nevolja. Jednako i vlaška i turska", piše "Edukacija".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Čovek je dobar advokat za svoje greške, a odličan sudija za tuđe: Najlepši citati Žarka Lauševića

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On