• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Mudre misli Martina Lutera Kinga: "Mrak ne može da protera mrak, samo svetlo to može"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čovek koji je odlučio da se drži ljubavi jer je mržnja bila prevelik teret za njega

  • 0
Martin Luter King Foto: Wikimedai/Nobel Foundation

On je bio jedan od najistaknutijih lidera pokreta za građanska prava u Americi. Američki hrišćanski ministar, aktivista i politički filozof, Martin Luter King bio je vođa "crne crkve"; unapredio je građanska prava za "obojene" ljude u Sjedinjenim Državama korišćenjem nenasilnog otpora i nenasilne građanske neposlušnosti protiv zakona Džima Kroua i drugih oblika legalizovane diskriminacije.

Sin takođe aktiviste za građanska prava i ministra Martina Lutera Kinga Seniora, King Junior učestvovao je i vodio marševe za pravo glasa, desegregaciju, radnička prava i druga građanska prava u SAD, poput "bojkota autobusa" u Montgomeriju 1955. Kada je postao predsednik Konferencije južnog hrišćanskog rukovodstva pomogao je u organizaciji nekih od nenasilnih protesta 1963. u Alabam i Albaniju.

U istoriji je ostao upisan kao afroamerički velikan koji je bio vođa Marša na Vašington 1963. godine, gde je održao svoj čuveni govor "Ja imam san" na stepenicama Linkolnovog memorijala. Organizovao je još dva protesna marša za glasačka prava, a njegov pokret za građanska prava postigao je ključne zakonodavne rezultate u Zakonu o građanskim pravima iz 1964., Zakonu o glasačkim pravima iz 1965. i Zakonu o pravednom stanovanju iz 1968. godine.

Ono što je obeležilo njegov pokret i krajnji uspeh je taktika nenasilnog protesta strateškim odabirom metoda i mesta na kojima su protesti sprovedeni.

Ipak, usled nekoliko dramatičnih sukoba sa segregacionim vlastima, koje su često reagovale nasilno, King je više puta bio u zatvoru. Tadašnji direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Edgar Džej Huver smatrao je Kinga radikalom i napravio je od njega neprijatelja broj jedan u zemlji. Agenti FBI-a su ga istraživali zbog mogućih komunističkih veza, špijunirali njegov lični život i tajno ga snimali. Godine 1964. FBI je Kingu čak poslao i preteće anonimno pismo, koje je protumačeno kao pokušaj da ga vlasti nateraju na - samoubistvo.

Ipak, King je istrajao i 14. oktobra 1964. dobio Nobelovu nagradu za mir za borbu protiv rasne nejednakosti nenasilnim otporom.

U poslednjim godinama života proširio je svoj fokus na protivljenje siromaštvu u SAD i aktivnostima protiv Vijetnamskog ratu. Taman kada je 1968. godine pravio planove za nacionalnu okupaciju Vašingtona, koja je trebala da se nazvoe "Kampanja siromašnih ljudi", King je ubijen (na današnji dan, 4. aprila) u Memfisu u Tenesiju.

Džejms Erl Rej, begunac iz zatvora u državi Misuri, osuđen je za atentat, iako porodica King veruje da je on bio žrtveni jarac, a sam atentat do danas je ostao predmet teorija zavere.

Njegova smrt izazvala je nacionalnu žalost širom SAD, kao i gnev koji je doveo do nereda u mnogim gradovima širom Amerike.

King je posthumno nagrađen Predsedničkom medaljom slobode 1977. i Kongresnom zlatnom medaljom 2003, a Dan Martina Lutera Kinga Mlađeg ustanovljen je kao praznik širom Sjedinjenih Država. U pomen ovom velikom čoveku koji je promenio tok američke, ali i svetske istorije, izdvajamo neke od njegovih čuvenih misli.

"Na kraju nećemo pamtiti reči naših neprijatelja, već ćutanje naših prijatelja."

"Mrak ne može da protera mrak; samo svetlo to može. Mržnja ne može pda rotera mržnju; samo ljubav to može."

"Imam san da će moje četvoro dece jednoga dana živeti u naciji u kojoj niko o njima neće donositi sud na osnovu boje kože nego na osnovu njihovog karaktera."

"Ja sam odlučio da se držim ljubavi. Mržnja je preveliki teret da bih je nosio."

"Verujem da će nenaoružana istina i bezuslovna ljubav imati poslednju reč u stvarnosti".

"Niko ti ne može sesti za vrat, ako se ti sam ne pogneš."

"Video sam obećanu zemlju. Možda neću stići tamo sa vama. Ali hoću da znate večeras, da ćemo mi, kao ljudi stići do obećane zemlje."

"Uvek je pravo vreme da se uradi ono što je ispravno."

Dexter Scott King, Dekster Skot King, mlađi sin Martina Lutera Kinga Mlađeg Foto: Tanjug/AP

"Ako čovek nije otkrio nešto za šta je spreman umreti, nije vredan života."

"Naši životi počinju da se završavaju onoga dana kad prestanemo da govorimo o stvarima koje su važne."

"Moramo da izgradimo nasipe od hrabrosti da zaustave poplavu straha."

"Stvarni mir ne ogleda se u prestanku tenzija već u prisustvu pravde."

"Možda smo svi došli različitim brodovima, ali smo sada svi u istom čamcu."

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dnevna soba i radni sto za kojim je stvarao čuveni srpski pesnik Laza Kostić

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On