• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pesnik Pariza Žak Prever: Svoje ljubavi pretočio je u stihove

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ostao je jedan od najčitanijih francuskih i svetskih pesnika XX veka

  • 0
Žak Prever, Jacques Prevert Foto: Wikipedia/Catherine Prévert

Žak Prever bio je i ostao jedan od najčitanijih francuskih i svetskih pesnika XX veka, poznat po poeziji koja je veličala ljubav i besmrtnoj pesmi koja počinje rečima: "Sećaš li se Barbara..."

Francuski poeta, koji se tokom života okušao i u filmskim projektima, kao glumac, scenarista i pozorišni pisac, rođen je u velikoj neimaštini, 4. februara 1900. godine u Nejiu na Seni, pariskom predgrađu na ivici Bolonjske šume. Otac Andrej i majka Sizan, u potrazi za poslom, stalno su se selili, zbog čega je Prever sa braćom Žanom i Žakom često menjao škole sve dok, oko 15. godine nije napustio školovanje, počeo da se bavi fizičkim i kancelarijskim poslovima.

Smatrali su ga majstorom reči čija je poezija bila puna vere u ljude i solidarnost i naravno - puna ljubavi.  Sa druge strane, ostao je i poznat i po svom negativnom odnosu prema religiji, tradiciji, autoritetima i konvencijama. Voleo je tadašnje moderno slikarstvo, a Pikasu je posvetio dve velike pesme.

No, ovo nije priča o pesništvu "pesniku Pariza" kako su ga nazivali, već o Preverovim ljubavima. A ovaj otvoreni buntovnik koji se neumorno borio protiv klasnih razlika, elitizma i nepravde, imao je oko za žene i voleo je da ih posmatra kradom, uživajući u njihovoj ženstvenosti i lepoti. A sve te svoje fine emocije utkao je u neke od besmrtnih stihova u pesmama poput "Ta ljubav" ili "Barbara".

Njegova prva velika ljubav, prema "Notable Biographies" bila je devojčica sa kojom je odrastao - Simon Dijena, sa kojom se venčao 1925. godine. Ona je bila najstarija ćerka u mnogobrojnoj porodici, u kojoj je brinula o svojoj braći i sestrama. Simonova će ostati uz Prevera tokom čitavog njeogovog perioda nadrealizma, sve dok 1930. godine nije odlučio da ostavi pokret nadrealista i piše scenarije za komedije.

Nekoliko godina Prever se okrenuo radu sa glumcima pozorišne grupe u kojoj je i sam često igra, a 1933. se uputio u Moskvu sa grupom. U kasnu jesen 1935. godine, upoznao je mladu glumicu Žaklin Loren, sa kojom se zaputio na Balearska ostrva. Već 1935. godine rastao se od supruge Simon i sa novom ljubavi pronalašao sreću na sedmom spratu hotela "Montana", pored čuvenog pariskog kafea "Café de Flore".

Iako zaljubljen i voljen, nezasit za pažnjom, "posrnule" devojke ulica Pariza ostale su njegova večita težnja.

Kada je 1940. godine otpušten iz vojske za vreme Drugog svetskog rata, pesnik je napustio Pariz i preselio se na jug Francuske, ovog puta sa svojom novom devojkom - Klodi Karter. Tri godine kasnije zaljubio se još jednom, u Džanin Loris  sa kojom je dobio ćerku Mišel.

Tek nakon toga, 1945. godine objavljena je njegova prva knjiga pesama, čiji će prodati tiraž od dva miliona primerka premašiti sva očekivanja i samog pisca.

Jedan od važnijih događaja u njegovom životu bila je nesreća koju je doživeo 1948. godine, kada je propao kroz stakleni otvor na pločniku Šamzelizea, u trenutku kada je išao prema kancelariji Nacionalne radiodifuzije da predstavi film koji je pripremao. Kao posledica pada - Prever je bio dugo u komi.

Preminuo na današnji dan 1977. godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dnevna soba i radni sto za kojim je stvarao čuveni srpski pesnik Laza Kostić

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On