• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Novak Đoković trnjem do zvezda i najviših visina: Najbolji teniser sveta slavi 37. rođendan

Vreme čitanja: oko 4 min.

Mnogo je odricanja u njegovom putu do slave

  • 0
Novak Đoković Foto: Tanjug/AP/Manu Fernandez

Najbolji svetski teniser Novak Đoković danas će proslaviti 37. rođendan. Rođen je u Beogradu, a poznato je da je njegov put do zvezda bio trnovit i jako težak. Najstariji je sin Dijane i Srđana Đokovića, a ima mlađu braću - Marka i Đorđa Đokovića.

Teniser za koga svako u Srbiji sa ponosom kaže "naš Nole" odrastao je na Banjici. Prvi put je uzeo reket u ruke na Kopaoniku, kada je imao samo četiri godine, a njegov prvi trener bila je Jelena Genčić. koja je odmah prepoznala da je veliki talenat. Kada je imao samo 12 godina, preselio se u Minhen, gde je pohađao tenisku akademiju Nikole Pilića.

Profesionalno bavljenje tenisom

Bio je trostruki prvak Evrope 2001. godine kako u pojedinačnoj konkurenciji tako i u parovima i ekipno. Već naredne sezone je pokazao da će biti pravo tenisko čudo pošto je postao najbolji u Evropi u konkurenciji tenisera do 16 godina. Posle samo pet odigranih ITF turnira našao se na 40. mestu najboljih juniora.

Zvanično je na ATP listi "upao" 2003. godine kada je i zapisano njegovo ime na listi najboljih svetskih tenisera.

Bio je član juniorske reprezentacije Jugoslavije za tenisere do 14 godina, a debi za Dejvis kup imao je u Zagrebu, nastupajući za Srbiju i Crnu Goru. Pobedio je.

Novak Đokoivć, prva titula, prva Đokovićeva titula Foto: TOUSSAINT KLUITERS / AFP / Profimedia

Prvu titulu osvojio je 2006. godine na Otvorenom prvenstvu Holandije i to bez izgubljenog seta. Tada je u javnosti prvi put viđena Jelena Đoković, tada Ristić. Morao je biti malo strpljiv do prve grend slem titule, koja je došla dve godine kasnije. Osvojio je Australijan open pobedivši u finalu Francuza Žoa Vilfrida Congu. Posle ovog velikog trijumfa, sve je ostalo istorija.

Po mnogim parametrima Novak je najbolji, pa krenimo redom. Trenutno je najstariji broj 1 u tenisu, svrgnuvši sa "trona" Rodžera Federera. Istovremeno, Novak je čak 426 nedelja na vrhu ATP liste, čime nastavlja da uvećava sopstveni rekord. Nedavno je po peti put proglašen najboljim sportistom sveta od strane Laureus akademije, na čijoj su dodeli on i supruga Jelena Đoković briljirali. Takođe, ima najveći broj osvojenih grend slem titula (24), prvi je teniser koji je četiri puta osvajao tri grend slema u sezoni.

Ljubav sa Jelenom

Njihova ljubav je počela još u srednjoškolskim danima, a prvo su bili prijatelji tri godine pre nego što su započeli vezu. Jelena je takođe trenirala tenis i ona i Novak su se upoznali na jednom turniru na Banovom brdu.

- On je ukrštao ukrštene reči, ja sam bila pored njega i zamolio mi je da mu pomognem i tako smo počeli zajedno da rešavamo. Posle toga smo se sretali povremeno, lepo smo se družili ali bez ikakvih naznaka da ćemo se ikada zabavljati - rekla je Jelena, prenosi "Glossy".

Jelena i Novak Đoković Foto: Antonio Ahel/ATA Images

Zaprosio ju je u vožnji balonom

Njih dvoje su otišli na vožnju balonom, ali je Novak iznajmio još jedan balon koji je trebao da poleti u trenutku kada su njih dvoje leteli u drugom balonu i da "otpusti" znak na kojem je pisalo "Hoćeš li da se udaš za mene?". Međutim, taj drugi balon se zapalio, Jelena je počela da paniči, a onda se Novak okrenuo ka vozaču i zamolio ga da mu pomogne jer će propustiti priliku.

Posle devetogodišnje veze, Novak i Jelena su stali na ludi kamen. U braku su dobili sina Stefana (2014) i ćerku Taru (2017). Žive u Monaku.

Zanimljivosti o Novaku

Voli Nole da je aktivan i van terena, pa je tako bio specijalni gost na Pesmu Evrovizije 2008. godine koja se održavala u Beogradu. Takođe, glumio je i u spotu nekoliko di-džejeva, učestvovao je i u humanitarnom fudbalskom meču 2011. godine za pomoć Japanu posle razornog zemljotresa. Od avgusta 2011. godije je nacionalni ambasador UNICEF za Srbiju, piše "Vikipedija".

Pre 11 godina objavo je knjigu "Serviraj za pobedu" u kojoj se fokusira na zdrav život, a nedavno smo pisali o napitku kojem je Nole godinama veran. Važno je pomenuti da je donirao milion evra pomoći Srbiji za nabavku medicinske opreme u borbi protiv korona virusa.

Sa porodicom i suprugom Jelenom je osnovao preduzeće "Family sport" kao i Fondaciju Đoković, čija je direktorka njegova supruga. Ono što je možda najzanimljivije, jeste da se Novak našao i na poštanskoj markici Pošte Srbije 2011. godine, snimljen je dokumentarni film o njemu, a i vrste insekta su nazvane po njemu: Đokovićev duvalijus i vrsta puževa Đokovićeva travunijana. Takođe, poznat je i po svojim imitacijama, uglavnom kolega sa terena.

Govori čak pet jezika: pored naravno maternjeg, odličan je i u engleskom, italijanskom, francuskom i nemačkim jezikom. Jednom prilikom je rekao da najviše žali što nikada nije bio student.

Srećan rođendan, Nole!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nole trenirao sa ženom i decom u Monaku: Taru učio kapoeru, Stefan skakao udalj

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On