• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ko je bio reditelj dokumentarca "Super Size Me" Morgan Spurlok? Kreativni genije u koži predatora

M. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Režiser kultnog dokumentarnog filma u 53. godini izgubio je bitku sa rakom

  • 0
Morgan Spurlok Spurlock Foto: Tanjug/AP

Kako se danas brzinom svetlosti proširila vest, direktor kultnog dokumentarnog filma "Super Size Me" (Uvećaj me), Morgan Spurlok, je preminuo u 53. godini.

Mlađi možda i ne znaju, ali srednja generacija se i te kako seća revolucionarnog filmau kojem je ovaj kreativni genije 30 dana jeo samo hranu iz Mekdonaldsa, kako bi konačno dokumentovao kakvu štetu brza hrana može da nanese ljudskom organizmu.

Danas je preminuo nakon duge borbe sa rakom, kako je preneo njegov brat Kreg.

- Morgan je dao toliko toga svojom umetnošću, idejama i velikodušnošću. Danas je svet izgubio istinskog kreativnog genija i posebnog čoveka. Tako sam ponosan što sam radio zajedno sa njim - prenosi "Mirror" oproštajne reči brata i porodice.

Ko je bio Morgan Spurlok?

Pre nego što se proslavio sa dokumentarcem "Super Size Me" Spurlok (rođen 7. novembra 1970. godine) odrastao je u Parkersburgu u Zapadnoj Virdžiniji, diplomirao na odseku umetnosti u Njujorku i radio kao nagrađivani dramaturg.

A onda ga je jedan projekat lansirao u orbitu 2004. godine, nakon čega je nominovan za Oskara za najbolji dokumentarni igrani film.

"Super Size Me" je američki dokumentarni film koji prati period od 30 dana, od 1. februara do 2. marta 2003, tokom kojeg je režiser/glavni lik filma konzumirao samo hranu iz Mekdonaldsa. Film dokumentuje drastičnu promenu u Spurlokovom fizičkom i psihičkom zdravlju i blagostanju za tih mesec dana i dokazuje korporativni uticaj industrije brze hrane, uključujući i način na koji podstiče lošu ishranu radi sopstvenog profita i dobiti.

Film je izazvao široku debatu o navikama u ishrani u javnosti i od tada je bio pod više istraga zbog "ispravnosti" njegove "naučne metode" i istinitosti Spurlokovih tvrdnji pred kamerom.

Morgan Spurlok Spurlock Foto: Tanjug/AP

Super size me!

Kako je dokumentovano Spurlok je jeo u Mekdonaldsu tri puta dnevno, konzumirajući svaki artikl sa menija lanca najmanje jednom. On je na dnevnom nivouo unosio 5.000 kalorija tokom eksperimenta. Takođe je hodao i oko dva kilometra  dnevno. Na kraju eksperimenta, tada 32-godišnji Spurlok dobio je 11,1 kilogram, odnosno njegova telesna masa se uvećala za 13 procenata, a njegov holesterol je skokčio na 230 mg/dL. Uz to iskusio je promene raspoloženja, seksualnu disfunkciju i nakupljanje masti u jetri.

Povod za Spurlokovu istragu bilo je sve veće, praktično epidemičko, širenje gojaznosti u američkom društvu i tada aktuelna tužba protiv Mekdonaldsa u ime dve gojazne devojčice, koje su se, kako prenosi Vikipedija, ugojile kao rezultat konzumiranja hrane ovog lanca.

Nastavak hit dokumentarca objavljen je 2017. pod nazivom Super Size Me 2: Holi Chicken! (Uvećaj me 2: Sveto pile), koji će biti njegov poslednji dokumentarac.

Ovaj nagrađivani umetnik je napravio i druge dokumentarne filmove poput "Gde je na svetu Osama Bin Laden?" (2008); "Freakonomika" (2010); i "One Direction: This Is Us" (2013). Imao je i seriju na CNN-u pod nazivom "Morgan Spurlock: Inside Man" koja se emitovala od 2013. do 2016.godine i kao i "FKS-ovih 30 dana" od 2005. do 2008. u kojoj je pokušao da živi od minimalne plate 30 dana.

Kraj karijere zbog neočekivanog priznanja

U decembru 2017. godine Spurlock je dospeo u žižu javnosti kada je objavio esej na društvenim mrežama usred pokreta #MeToo.

- Dok sedim i gledam heroja za herojem, čoveka za čovekom, kako padaju usled otrkivanja njihovih ranih indiskrecija, ne sedim po strani i ne pitam se "ko je sledeći" - izjavio je, pre nego što je detaljno napisao post na blogu u kojem je priznao istoriju seksualnog zlostavljanja.

Sebe je nazvao "delom problema". U tom postu ispričao je da je počinio seksualno nedolično ponašanje u svojoj prošlosti, uključujući varanje svojih bivših žena i devojaka, kao i namirenje optužbi za seksualno uznemiravanje. Takođe je priznao da je bio optužen i za seksualni napad dok je bio na koledžu.

Nakon što je objavio svoj blog post, povukao se sa pozicije u "Warrior Poets", kompaniji koju je osnovao 2004. godine. Ovaj potez je kasnije okončao njegovu karijeru režisera dokumentarnih filmova.

Kasnije je pojasnio svoj poriv za ovakvim priznanjem: - Deo razloga što sam napisao taj esej je bio da budem na pravoj strani. Nadam se da ću vremenom, sa radom koji radim i promene kroz koje nastavljam da prolazim, moći i da kažem da sam i dalje na pravoj strani.

Iza Morgana je ostao sin Lejken Džejms Sperlok, kojeg je dobio sa bivšom ženom Aleks Džejmison sa kojom je bio u braku od 2006. do 2011. godine, kao i njegov mlađi sin Kalen Markus Spurlok iz novog braka sa suprugom Sarom Bernštajn sa kojom  se oženio 2016.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Šta je emotivno prejedanje i kako nam utiče na život": Zvezdana Ljubenković

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On