• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

6 citata iz dela "Doktor Živago" poznatog nobelovca: O ljubavi, životu i besmislenosti pisao je iskreno

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prisetimo se mudrih misli iz jednog neprolaznog dela

  • 0

Boris Leonidovič Pasternak je bio jedan od najistaknutijih ruskih pisaca 20. veka.

Najpoznatiji je po svom epskom delu "Doktor Živago", koje je piscu doneo Nobelovu nagradu za književnost 1958. godine, iako mu je tada zabranjeno da je lično primi.

Pasternakova proza i poezija su istaknuti po svojoj dubokoj introspekciji, složenim metaforama i emotivnoj dubini, što ga čini jednim od najpoštovanijih i najčitanijih ruskih pisaca.

Boris Pasternak je umro 30. maja 1960. godine,  a povodom godišnjice njegove smrti, prisetimo se najupečatljivijih reči i citata iz ovog večnog dela. 

1. "Mislim da te ne bih mogao toliko voleti da nemaš na šta da se žališ i zbog čega da žališ. Ne volim ljude koji nikada nisu pali ili posrnuli. Njihova vrlina je beživotna i od male vrednosti. Život im nije otkrio svoju lepotu."

2. "Kako je divno biti živ, pomislio je. Ali zašto uvek boli?"

3. "Voleli su se, ne vođeni nužnim, "plamenom strasti" koji se često lažno pripisuje ljubavi. Voleli su se jer je sve oko njih htelo, i drveće i oblaci i nebo nad njihovim glavama i zemlja pod njihovim nogama."

4. "Biti žena je velika avantura; Izluđivati muškarca je herojska stvar."

5. "O, kako se ponekad poželi pobeći od besmislene tuposti ljudske elokvencije, od svih tih uzvišenih fraza, da se sklonimo u prirodu, naizgled tako neartikulisanu, ili u bezrečivost dugog, brušenog rada, čvrstog sna, prave muzike ili o ljudskom razumevanju zanemelog emocijama!"

6. "Ne volim ljude koji nikada nisu pali ili posrnuli. Njihova vrlina je beživotna i od male vrednosti. Život im nije otkrio svoju lepotu."

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mihajlo Vasiljević ima 25 godina, a već ima 5 knjiga: Kroz svoja dela ukazuje na probleme

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On