• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Pravi razlog zašto muškarac zaspi odmah nakon intimnog odnosa

M. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Istraživanja pokazuju da je prilično uobičajeno da muškarci oslobađaju prolaktin nakon orgazma, što podstiče pospanost

  • 1
Muškarac i žena Foto: Shutterstock

Da li ste ikada doživeli da u jednom trenutku imate neverovatan, eruptivni i sjajan intiman odnos sa nekim, a da ste se već nakon par sekundi našli u situaciji da je vaš partner uveliko zaspao? Bez obzira da li to radi namerno ili ne, takva situacija može da vas ostavi prilično slomljenom.

- Uobičajena situacija kada muškarac zaspi odmah nakon intimnog odnosa, može da bude veoma frustrirajuće, i da ostavi ženu da se oseća izolovano i razočarano nakon veoma bliskog iskustva - ističe Selina Ngujen, terapeut za odnose i seksolog na klinici "Good Vibes": - Veoma je uobičajeno da se jedan partneri, bez obzira na pol, ako drugi zaspi, oseća usamljeno i obeshrabreno, čak i ako je se to dogodi krajnje nenamerno.

A, ispostavilo se da muškarci zapravo nisu krivi. I kao što je slučaj sa mnogim reakcijama našeg tela, sve se svodi na koktel neurotransmitera.

- Nakon vrhunca, naš mozak oslobađa čitav koktel neurotransmitera i hormona poput dopamina, oksitocina (zvani hormon ljubavi) kao i prolaktin i vazopresina - objašnjava Ngujen za NY Post i dodaje: - Ova kombinacija hemikalija nam pomaže da se osećamo opušteno i relaksirano, pomaže nam da smanjimo nivo stresa i da se osećamo bliži jedni drugima.

muškarac i žena, spavanje, dremka Foto: Shutterstock

Međutim, kako se naš mozak spuštao sa ove "velike visine", tako i naša tela takođe počinju da usporavaju.


- Mišići se opuštaju, broj otkucaja srca se smanjuje, krvni pritisak pada, a naš parasimpatički nervni sistem se aktivira, što znači da se smanjuje regulacija tela i ulazimo u naš sistem "odmori se" - ističe seksolog i naglašava da je u jednačinu veoma važno ubaciti i to da većina ljudi ima tedenciju da vodi ljubav noću i u krevetu, što praktično znači da govorite svom telu i mozgu - vreme je za spavanje.

Mala evolucija

Iako se to dešava u svim telima, istraživanja pokazuju da je prilično uobičajeno da muškarci ispuštaju određeni koktel ovih hemikalija nakon orgazma. A posebno prolaktin, koji zaista podstiče pospanost, posebno nakon kulminacije.

- Čak i poredeći partnerski seks sa masturbacijom, muška tela imaju tendenciju da otpuštaju nešto otprilike četiri puta više prolaktina, koji je neurotransmiter koji nam pomaže da zaspimo - objašnjava Ngujen i ističe da postoji nešto dodatno umirujuće u partnerskom odnosu, što pojačava potrebu na fiziološkom nivou za spavanjem i odmorom, ako se uporedi sa "solo" aktivnostima tog tipa.

Ali seksualni terapeut takođe kaže da to ima veze i sa - evolucijom.

- Mislim da je evoluciona svrha toga da primorava muškarce na odmor i oporavak - objašnjava ona: - Muškarci imaju duži refraktorni period – vreme odmora između orgazma i kada su spremni da ponovo krenu – nego njihove žene. Zato mislim da muškarci obično postaju pospani kako bi mogli da se pripreme za svoje sledeće iskustvo.

Žene su međutim drugačije

Dok muškarci mogu da izgube bitku protiv prolaktina i brzo skliznu u san, žene su sa druge strane blagoslovljene multiorgazmikom i često sposobne istog momenta da nastave gde su stale.- Pošto je manje refraktornog perioda za žene, njima nije potreban odmor i oporavak kao muškarcima - kaže Ngujen: - Zbog toga muškarci zaspu, a žene imaju više hormona oksitocina koji ih podstiče na maženje i želju da se osećaju blisko i povezanije sa partnerom na emocionalnom mentalnom nivou.

Važnost naknadne bliskosti

Dakle, sa toliko toga što se dešava u ljudskom telu, od vitalnog je značaja da se brinemo o sebi i jedni o drugima nakon samog intimnog čina.

- Zato je naknadna bliskost i maženje toliko važno, jer ćete na taj način izbeći pogrešnu komunikaciju i povređena osećanja koja će da nadjačaju vaš razum - objašnjava Ngujen i dodaje da je izuzetno važno biti jasan o tome šta želite ili šta vam je potrebno u ovim situacijama.

Načini da se "pobrinete" jedno za drugo uključuje maženje ili zajedničko tuširanje, ili čak samo grljenje jedno drugog dok ne zaspite. A možete i unapred da razgovarate i napravite plan o tim vanrednim situacijama, kako ne biste u tom trenutku razbijali glavu i osećali se usamljeno.

- Ako već znate da vaš partner ima tendenciju da postane prilično pospan nakon intimnog odnosa, možda možete da ostavite više upaljenog svetla - predlaže seksolog: - Ili samo zauzmite položaje koji će da vas drže uspravnim, pokretnim i aktivnim. Ili pak izaberite mesta po kući gde bi vam bilo malo teže da zaspite, poput kauča ili kuhinje, ili bukvalno bilo gde drugde osim u krevetu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pitali smo građane koja pesma najbolje opisuje njihov ljubavni život: "Kupi mi majko top"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike On

Komentari

  • Đole Srba

    12. jun 2024. | 23:48

    Muškarci se posle sexa osećaju olakšano ili kako kažu skinuta im je magla sa očiju pa se lakše spava.

    Podelite komentar