• 0

Jelena zna tajnu budoar fotografije: Proslavlja činjenicu što žena postoji, baš takva kakva jeste

Pomislili biste možda da se igrala u fotošopu, ali je u pitanju pristup koji ženu menja u potpunosti - njeno poimanje sebe kao moćne i jake jedinke, one koja može sve

  • 0
Cozy Boudoir/Budoar fotografije

Foto: Jelena Lekić/Cozy boudoir

Često ste čuli za izraz da iza uspešnog muškarca stoji žena, ali je uvreženo mišljenje da iza uspešne žene stoji muškarac koji je podržava. Savremene žene na svakom koraku svojim postupcima obaraju ovo uverenje. Iza uspešne i zadovoljne žene danas stoji, aplaudira joj i podržava je - žena.

I kada se govori o podršci, pre svega se misli na osnaživanje žene, da ona bude to što jeste, da probudi, osvesti i istakne ženstvenu stranu, da se ne prepusti životu u kome nije svesna svojih kvaliteta i prednosti.

Vekovima je žena posmatrana kroz različite ideale, konfekcijske brojeve, stilove oblačenja, jednoslojno. Sve ovo žene nisu nametale same sebi, ali su usvajale kao nešto što je sasvim prihvatljivo.

Lepota, ženstvenost i senzualnost nemaju jedinstven oblik i kroj i to je ono na šta nam ukazuje Jelena Lekić, boudoir fotografkinja iz Beograda - jedna je od onih koje osnažuju žene na svoj način - tako što ih kroz oko kamere potpuno transformiše.

Pomislili biste možda da se igrala u fotošopu, ali je u pitanju pristup koji ženu menja u potpunosti - njeno poimanje sebe kao moćne i jake jedinke, one koja može sve.

Za portal Ona.rs Jelena govori o, za naše podneblje, potpuno novom pristupu fotografiji, o tome šta ju je navelo da se za ovo zanimanje opredeli, ali i koji je krajnji cilj boudoir fotografije.

- Boudoir fotografisanje je vrsta portretne fotografija koja prikazuje i slavi senzualnost i zavodljivost žene. To je zabavan način kroz koji žena (iznova) upoznaje sebe kroz nesvakidašnju percepciju - započinje priču Jelena.

Kako sama ističe, ovo nije uobičajeni foto-sešn, ovo je doživljaj.

- Fotografisanje traje od dva do tri sata, a prethodi mu priprema u smislu stilizovanja frizure i profesionalnog šminkanja. Uvek predlažem da se odvoji čitav dan za ovaj doživljaj kako bi žena bila fokusirana, odmorna i rasterećena - objašnjava ova mlada umetnica.

Motiv je promena ženine percepcije same sebe 

Njeni motivi su daleko veći od samog papira i zabeleženog momenta.

- Promena ženine percepcije same sebe je moj motiv. Time direktno i poboljšavanje mnogih segmenata njenog života jer je propratni efekat zadovoljstva sobom jedan od ozbiljnih podsteka na drugim životnim poljima.

Moj ultimativni cilj bavljenja boudoir fotografijom jeste pozitivan uticaj na što veći broj ljudskih života i pravljenje prostora za lepe priče - dodaje.

Jelena kaže da je sama ideja o boudir fotografiji nju pronašla.

- I to u pravom trenutku. Istraživala sam razne tipove fotografija, tražila sam onu u kojoj ću moći da spoznam neki dublji smisao od uobičajenog čuvanja uspomena, koji je i sam po sebi dragocen, a da opet bude neodvojivi deo mene kao žene.

Ono što me je inicijalno zaintrigiralo, kada sam otkrila boudoir fotografiju, bili su utisci žena koje su se fotografisale i sećam se da sam tada pomislila kako je fenomenalno da se u tih nekoliko sati žena oseti toliko osnaženo i zadovoljno sobom - priseća se.

Prelomni momenat bio je onaj u kome je fotografisala sebe i otkrila svu moć ovog pristupa.

- Za mene je boudoir fotografija postala sinonim za slobodu, što od sopstvenog što od tuđeg mišljenja, za zabavu, jer zaista život i treba da bude takav. Tada sam poželela da osećaj koji sam ja tada imala iskusi što više žena. Shvatila sam da je to ono što zaista želim da radim ubuduće - da učinim da se žene osećaju baš dobro u sopstvenoj koži i to na upravo ovaj način, u ovom trenutku - priča nam Jelena.

Kako kaže, kod nje ulazi žena koja je radoznala, uzbuđena, zaintrigirana, ali spremna da ugodi sebi.

- Uvek postoji i neka doza straha od nepoznatog, posebno ako je sami tok fotografisanja žena zamišljala na drugačiji način ili se brinula oko toga kako će se snaći pred objektivom. Ali iz studija izlazi vesela, zadovoljna, umorna, ali sa novom dozom uzbuđenja. Ona izlazi sa osećajem da je uradila nešto dobro za sebe i da se zbog toga oseća odlično - prepričava nam doživljaje ova kreativna fotografkinja.

Kako izgleda boudoir doživljaj od početka do kraja

Žene koje žele da se fotografišu javljaju se Jeleni online, preko samog sajta ili društvenih mreža na kojima je veoma prisutna, a onda se čitav proces pokreće.

- Posle rezervacije se obavezno vidimo uživo ili obavljamo online konsultacije, gde se žena koju ću fotografisati i ja upoznajemo i detaljnije pričamo o svemu. A onda sledi kreativniji deo, maštanje, planiranje i biranje stajlinga i iščekivanje samog fotografisanja.

Na dan zakazanog termina prvo počinjemo sa pripremom firzure i šminke, a onda sledi samo fotografisanje. Kao prvi outfit predlažem da se žena slika u onome u čemu se oseća dobro i privlačno. Nekada je to haljina, bela košulja, crni veš, nekada su farmerke ili omiljena pamučna majica.

Taj prvi deo fotografisanja ima za cilj da se žena opusti i navikne na instrukcije oko poza, na kameru, disanje i sebe u toj celoj postavci. Potom sledi fotografisanje u dve kombinacije donjeg veša po izboru i na kraju, shodno afinitetima, fotografisanje u čaršavu ili bez ičega na sebi.

Dve nedelje nakon fotografisanja ponovo se dolazi u studio gde prikazujem celu kolekciju finalnih fotografija, a tada se vrši i odabir fotografija za zid, za fotobuk...

Kome je namenjeno ovo iskustvo?

Boudoir doživljaj je, kaže Jelena, namenjen ženi koja želi da proslavi činjenicu što postoji, baš takva kakva jeste u datom trenutku. 

- Ženi koja želi sebi za rođendan da pokloni doživljaj koji će pamtiti i kojeg će se prisećati na fotografijama. Ženi koja želi da iznenadi partnera intimnim i originalnim poklonom. Ženi koja se razvela i želi da se ponovo oseti dobro u svojoj koži, sama sa sobom.

Ženi koja je prošla trudnoću, porođaj i bilo kakvu telesnu transformaciju i želi da se prihvati i još više zavoli. Ženi koja je prošla kroz užasan period i iz njega izašla sto puta jača. Ženi koja baš nikada nije sebi umela/smela da pokloni vreme samo za nju.

Ženi koja slavi uspeh. Ženi koja shvata koliko je bitna… Mogla bih dalje, ali poenta je da ovaj doživljaj znači svakoj ženi koja oseća da je vreme da zastane, pogleda se, zavoli i osnaži.

Kako je sam doživljaj neuobičajen, Jelena se trudi da pred svako fotografisanje ženu opusti, razume i sluša. 

- Trudim se da ih razumem i slušam šta je što ih eventualno koči da budu opuštene. Često okrećem kameru i pokazujem kakve kadrove hvatam i šta ja to vidim, što im znači jer obično sruši tu njihovu početnu tremu dok zamišljaju kako li to uopšte izgleda.

Objašnjavam poze do detalja tako da nema opterećenja i neprijatnih "šta sad da radim?!" momenata. Naravno da se smejemo i šalimo skoro sve vreme jer ovo i jesam zamislila da bude zabavno iskustvo. Tu je fokus i na disanju i muzici kao bitnim stavkama.

Kakva žena je najlepša žena?

Pred njenim objektivom našlo se mnoštvo žena, a Jelena zaključuje da je najlepša ona koja je svesna da je sva moć u njoj.

- Ona koja je svesna sebe, da je ona ta koja je slobodna i sposobna da živi život koji je ispunjava. Koja istovremeno i prihvata i menja sebe. Koja ume da vidi širu sliku u kojoj su jedino ljubav i mir bitni.

Za ovakav tip fotografije interesuje se, kaže Jelena, dve vrste žena: one koju su svesne da im je potrebno da probude svoju senzualnu stranu, koja se usput izgubila ili je bila potisnula; i one koje žele da proslave sebe ili neki događaj i obeleže ga na potpuno jedinstven način.

Šta žene koje se odluče na tu vrstu fotografije dobijaju time?

- Kod boudoir fotografije ženi se otvara velika prilika za samoistraživanje, za novo viđenje sebe u nesvakidašnjem i vrlo privatnom kontekstu. U tom procesu, pored otvorenosti za prevazilaženje svojih predrasuda, neophodno je imati poverenja u fotografa, u njegovu sposobnost da u vama vidi vašu (često) duboko zatomljenu senzualnost, da je iz vas "izvuče", te da je obelodani i stvori joj mesto - kaže Jelena i dodaje:

Za to je, kao što je to uvek slučaj sa fotografijom, potrebna velika doza hrabrosti i poverenja. Hrabrosti da uđete u odnos sa drugom osobom koja će vas na određeni način, svakako drugačiji od vašeg, videti.

- Boudoir fotografija ispunjava najmanje dve uloge: pomaže ženama u osvešćivanju njihove senzualnosti i u odbacivanju eventualnog osećanja krivice nastalog patrijarhalnim društvenim modelima i u stvaranju novog mesta za slobodno postojanje takve senzualnosti u širim društvenim okvirima.

Jelena kaže da je počelo doba revolucije svesnih bića, bez obzira na pol i da svojim činjenjem menjamo svet na bolje ili gore. Kako kaže, ima čvrstu veru, utemeljenu u iskustvu, da boudoir fotografija to čini i da radi pravu stvar.

Foto: Jelena Lekić/Cozy Boudoir

Video: Mnogi ne veruju da ovo nije fotografija: Nestvarna slika Jelene Karleuše hit na društvenim mrežama

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona