• 3

Tri žene, tri profesije i beskrajna inspiracija: Milica, Maja i Bojana samo za Ona.rs govore o svom uspehu

Samo za portal Ona.rs tri žene uspešne u tri sasvim različite profesije govore o svom putu do uspeha, motivaciji i svemu onome što ih svakodnevno inspiriše

  • 3

Milica Mandić, članica tekvondo kluba Galeb i dvostruka olimpijska šampionka u tekvondu, na igrama 2012. i 2020. godine; ass. dr Maja Stojanović, specijalista interne medicine, supspecijalista alergologije i kliničke imunologije, zaposlena na Klinici za alergologiju i imunologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije; Bojana Stefanović, glumica i food blogerka – tri žene, tri profesije i beskrajna inspiracija. Samo za portal Ona.rs govorile su o svom putu do uspeha, motivaciji i svemu onome što ih svakodnevno inspiriše.

- Prelepo je da voliš to što radiš, da gajiš neizmernu ljubav i strast prema svom poslu, da nisi primoran da radiš nešto. Imati divnu porodicu i trenera koji te apsolutno podržavaju i izvode na pravi put. Mislim da je to jako važno, pogotovo kada počinješ kao mali i imaš puno izazova. Ali kada imaš prave ljude, jednostavno sam vidiš onaj put koji je najbolji za tebe – počinje Milica Mandić priču o tome kako se postaje šampionka i naglašava koliko su važni i istrajnost, mukotrpan rad i trud godinama i to da svakodnevni ekstreman napor treba izdržati, ne samo fizički, već i psihički. Kada si konstantan i istrajan, to dovodi do rezultata – uverena je Milica.

Milica kaže da je u sportu oduvek želela da bude iznad proseka jer je u svom klubu imala sjajne uzore koji su osvajali svetske i evropske medalje. Na pitanje koje je draže olimpijsko zlato - prvo jer je prvo ili drugo jer je neprikosnovena potvrda uspeha, odgovara:

- To je jako teško pitanje jer svaka medalja ima neku svoju priču iza sebe. Prva je bila prva ne samo za Srbiju, već i za mene i Galeta jer se tekvondo prvi put kvalifikovao na Olimpijske igre. Niko nije sanjao sem nas dvoje i nama bliskih ljudi o olimpijskom zlatu. A druga je bila potvrda i kraj karijere i nešto o čemu sam poslednjih nekoliko godina istinski sanjala – priča Milica.

Sa  osmehom kroz dan

Njen osmeh budi optimizam celoj naciji, a ona smatra da je to odluka koja se svakog jutra donosi – da se sa osmehom prolazi kroz dan.

- Nije svaki dan lak, nije svaki dan isti, ali meni je sve mnogo lepše da, kada uđem na trening, da sve uradim sa osmehom i 100 odsto.

Ass. dr Maja Stojanović u svakodnevnoj praksi se prevashodno bavi kliničkom imunologijom; autor je i koautor velikog broja stručnih radova koji su prezentovani na međunarodnim skupovima i skupovima od nacionalnog značaja, a kao jedini predstavnik iz Srbije od 2017. godine je član European Vasculutis Society (EUVAS) sa sedištem u Kembridžu, UK. Član je Srpskog lekarskog društva, Srpske grupe za imunodeficijencije, Etičkog odbora Srbije i mnogih inostranih lekarskih društava. Od početka pandemije u kovid bolnicama provela je oko četiri meseca, u kovid bolnici u Batajnici bila je i načelnik poluintenzivne nege. Sa nama je podelila to iskustvo.

- Kada je u pitanju taj dugi i pretežak period, obeležen kovid pandemijom u poslednje dve godine, jedan veliki teret smo poneli upravo mi koji radimo sa pacijentima obolelim od kovida. Kada sam ja lično u pitanju, to su prethodne dve godine iscrpljujućeg rada u svakom smislu, i fizički, i u smislu strahova i strepnji. Pre svega, kada počnete da radite u jednom kovid sistemu i susrećete se sa jednom bolešću o kojoj jako malo znate, razmišljate da li ćete biti spremni da odgovorite na sve pozive, da li ćete možda dovesti svoje bližnje u opasnost da se zaraze, šta će se desiti sa vama ako dobijete bolest... No kako je vreme odmicalo, mi smo svi, sa novim saznanjima i novim iskustvima koje smo sticali, postali malo opušteniji – kaže ass. dr Stojanović i dodaje da ih je vodila nada da će se sve to jednog dana završiti i da ćemo se svi jednog dana vratiti u normalne tokove.

Kada profesija postane misija

Na pitanje kako je izgledalo upoznavaje stanovništa sa važnošću vakcinacije i kolika je u tom trenutku bila odgovornost nje i njenih kolega, da li u tim trenucima profesija prerasta u misiji, dr Stojanović odgovara:

- Taj deo priče koji je vezan pre svega za moju užu oblast u medicini, kliničku imunologiju, pokušala sam da smestim u neke okvire upoznavanja širih narodnih masa, pre svega neuke javnosti sa značajem vakcinacije. Ali, kada se o tome jako malo zna i kada se priča prenese među ljude koji nisu stručni da o tome govore, vi se zaista suočavate i sa nepoverenjem i sa neznanjem i onda dobijete još više na značaju da pokušate pre svega da svoje stručno znanje i iskustva koja sam dobila u kovid bolnicama na neki način transformišem u jednostavan jezik i da opet svi dođemo do toga koliko je vakcinacija značajna – priča naša sagovornica.

Bojana Stefanović ima 20 godina radnog staža u Narodnom pozorištu, publici je poznata po brojnim filmskim i TV ulogama, ali i ulogama u sinhronizacijama. Kada je o uspehu reč, njen stav je jasan:

- Uspešan čovek ili žena pre svega treba da budu zadovoljni. Mera uspeha je individualna stvar, a važno je trajanje – kaže Bojana i dodaje da voli da radi, da ima kontinuitet, pre svega u pozorištu, a onda ispred kamere i u drugim segmentima umetnosti.

Ljubav je glavni sastojak svega

Njen kulinarski blog „Fat mama blog“ žene obožavaju, a Bojana ističe da je savršen sastojak za sve ljubav. Blog je nastao 2014. godine, tokom njenog porodiljskog odsustva, i u njemu je spojila svoju jubav prema pisanoj reči, fotografiji i kulinarstvu.

- Isto je tako i u profesiji. Uvek najzdušnije, najposvećenije radim ono što me najviše dira i čim je u bilo koju vrstu angažmana uključena ljubav i posvećenost, onda tu uspeh ne može da izostane – kaže Bojana, kojoj energiju za sve daje porodica.

- Na prvom mestu i oduvek. Od kada sam majka, sve se meri u odnosu na porodicu.

Šta je to što Bojana ističe tokom svog razvojnog puta u karijeri, ko je Milici Mandić bio najveća podrška i kako je dr Stojanović reagovala kada je saznala da joj sin neće upisati medicinu, pogledajte u videu na početku teksta. 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Bakica

    9. mart 2022. | 20:05

    Lepo je što ste počeli da pišete o mladim, uspešnim ženama. Sve tri su prirodno lepe, pametne, obrazovane. Sve najbolje im želim. 💟💗💖

    Podelite komentar

  • DARKO 100%

    9. mart 2022. | 19:24

    Nazalost malo je onih koji danas mogu biti mladjima inspiracija i motivacija,takvi i nemogu dobiti medijski prostor jer danas zivimo u vremenu privatnog kapitalizma ,gde se prezentuje ono sto šer pokaze i sto donosi novac ,tako se onda i drustvo kreira gde pocinje polako gubiti cula zdravog razuma i rasudjivanja o zivotnim pravim vrednostima koje mogu samo biti na korist drustva,podrzavam sav svet kreativni ,zdravorazumski koji se bori kroz svoj zivot cestito i posteno takvi i zasluzuju postovanje u drustvu i drzavi ,bar bi tako trebalo biti

    Podelite komentar

  • Tamara

    9. mart 2022. | 20:58

    Bravo devojke! Sve pohvale za dr Maju

    Podelite komentar