• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zvezda starog Holivuda i Brodveja: Lajza Mineli proslavlja 77. rođendan

Vreme čitanja: oko 2 min.

Glumačka i pevačka diva i dalje oduševljava svojom pojavom i energijom

  • 0
Liza Minnelli Lajza Mineli

Foto: Gruskoff / Venture films / AFP / Profimedia, Jason Kempin / Getty images / Profimedia

Oskarovka Lajza Mineli danas slavi 77. rođendan. Svojim pozitivnim stavom i energijom 25-godišnjakinje glumica i dalje postavlja standarde, a svaka njena ranija uloga donosila je nešto novo u svetu Holivuda.  

Nagrađivana glumica i pevačica proslavila se ulogom Seli Bouls u mjuziklu "Kabare" iz 1972. godine. Film koji je režirao Bob Fose u punom sjaju je pokazao njene pevačke i glumačke sposobnosti. Za svoj neverovatan performans Mineli je osvojila Oskara za najbolju glumicu.

Niz nagrada nastavio se televizijskim specijalom Lajza sa Z, koji su producirali Fred Eb i Fose. Emisija je 1973. osvojila nagradu "Emi" za izuzetan pojedinačni program — estradne i popularne muzike. Poznata po svom ekstravagantnom prisustvu na sceni i moćnom altu, čuvena Lajza postala je gej ikona.

U kasnijim godinama je debitovala saradnjom sa Pet Shop Boys-ima 1989. godine, a nakon pauze zbog zdravstvenih problema Mineli se vratila na scenu 2002. godine i gostovala u sitkomu "Arrested Development".

Još jedan jubilej

"Kabare", čuveni mjuzikl Boba Fosea smešten u berlinskom noćnom klubu 1931. godine usred uspona nacizma, u februaru ove godine napunio je 50 godina. Film je osvojio osam od deset Oskara za koje je nominovan. Te godine izmakla mu je nagrada za najbolji film, koja je pripala kultnom filmu"Kum". Među dobitnicima nagrade za "Kabare"bila je i Lajza Mineli, tada 27-godišnjakinja. Pobeda je bila posvećena njen majci, legendarnoj Džudi Garland, koja nikada nije uspela da osvoji Oskara i umrla je nekoliko godina pre Lajzinog debitovanja. "Kabare" je poslužio kao odskočna daska za Mineli koja se tada afirmisala kao superzvezda.

Ljubavna pisma za Lajzu

Prošle godine za 75. rođendan Lajze Mineli održan je virtuelni događaj pod imenom "A love letter to Liza". Ovaj jedinstveni događaj uključivao je nastupe, poklone i rođendanske čestitke od Lajzinih kolega, prijatelja i poštovalaca od obale do obale - od Holivuda do Brodveja, u čast legendarnoj dami. Kolege i poštovaoci njenog lika i dela uveličali su njen rođendan pričajući najzanimljivije priče i anegdote iz njenog života i zajedničkih saradnji. Prikazani su i nikad do tada viđeni video-materijali.

- Lajza je veliki zabavljač, estradna ličnost kakvu je ovih dana teško naći. Njeni talenti nemaju granice, a njen doprinos Brodveju, filmu, pa čak i urnebesno angažovanje na televiziji, čine je toliko zaslužnom za ovu veličanstvenu proslavu njenih 75 godina na zemlji - rekao je tada producent događaja Daniel Nardicio.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona