• 2

Vreme čitanja: oko 5 min.

Beba Lončar: Ikona filma "Ljubav i moda" koju su nazivali srpskom Brižit Bardo danas puni 80 godina

Vreme čitanja: oko 5 min.

I dalje živi u svom rodnom Beogradu

  • 2
Beba Lončar Foto: kpa / Grimm / United Archives / Profimedia

Desanka Beba Lončar je čuvena jugoslovenska glumica, žena nestvarne lepote koja je obeležila jednu epohu naše kinematografije, a potom se na vrhuncu slave povukla iz javnog života.

Sa svega 17 godina odgirala je svoju prvu ulogu u partizanskom filmu "Deveti krug", nakon čega je dobila ponudu da se pojavi u kultnom ostvarenju "Ljubav i moda". Uloga u ovom ostvarenju donela joj je neverovatnu popularnost i titulu srpske Brižit Bardo.

Film u kom Lončareva krstari na vespi ulicama Beograda u tipičnoj ženstvenoj crveno-beloj kariranoj haljini sa naglašenim strukom, danas je simbol nekih drugih, mirnih, lepših i toplijih vremena.

Beba Lončar Printskrin: Youtube/BKTV

- Došli su kod mene i rekli mi – snimaćeš jedan film, vozićeš vespu, nosićeš divne haljine, vozićeš se avionom… To je bilo kao san - opisala je ranije Beba, kako prenosi Espreso.

Zahvaljujući anđeoskoj lepoti dobila je uloge i u drugim filmovima kao što su "Dvoje", "Dr", "Lito vilovito"... Zahvaljujući filmu "Dugi brodovi" otišla je u Rim gde je odlučila i da ostane neko vreme.

Strancima je bila zanimljiva, jer je bila prelepa devojka koja stiže "iza gvozdene zavese". Italijani su je obožavali i zvali "prelepa lutka" i "fatalna plavuša", u Rimu gde je bila velika zvezda družila se sa zvezdama tog vremena kao što su Marčelo Mastrojani, Voren Biti, Masim Ranijer…

Zajedno sa slavom i uspehom, stigao je i veliki novac, pa je tako već sa 19 godina sebi mogla da priušti dvosedni beli "mercedes" kabriolet, bundu i veliki dijamant. Kako je sama istakla u jednom od intervjua, sve to uopšte nije bilo za nju, ali u Jugoslaviji toga nije bilo, pa je poželela da ima.

Beba Lončar Foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Za životnog partnera izabrala je hrvatskog biznismena Josipa Radeljaka, sa kojim je dobila sina Lea. Zbog porodice je odlučila da napusti karijeru i potpuno se posveti suprugu i detetu.

- Tri kilograma i 150 grama, 52 dugačak, crven, sa zaliscima… Kad sam ga uzela u ruke, filmovi, snimanja, slava, sve je to za mene bio neki drugi svet. Život u bolnici duboko me je izmenio. Napustila sam glumu i odlučila da budem s detetom, da ga dadilje ne vuku po setovima - izjavila je u jednom intervjuu.

Radeljak i Lončareva bili su u braku 23 godine, ali se veza, međutim, raspala 1994. godine, usled glasina da je "Dikan", nadimak po kojem je poznati biznismen bio poznat, varao Bebu sa hrvatskom glumicom Enom Begović.

Lončareva je, međutim, to pokušavala da anulira:

- To se zove zamor materijala. Sećam se da smo živeli fantastično i posle smo počeli da idemo na živce jedno drugome. Dok je odnos muškarca i žene stalno zavođenje, ništa nije problem... Ljubav, nažalost, nije večna, ma koliko mi žene to romantično želele. I tu su muškarci pametniji. Oni se lakše upuštaju u nove veze, više rizikuju. To je zato što živimo u muškom svetu. Njima se preljuba oprašta, a kojoj bi ženi bilo oprošteno da ostavi muža s decom i nađe 20 godina mlađeg frajera? Pa stavili bi je na stub srama! Samo, ko smo mi da sudimo ljubavi? - prenosi Puls onlajn glumičine reči.

Beba Lončar Foto: Avala Film / Prodi Cinematografi / AFP / Profimedia

Odmah posle razvoda, jugoslovenska "BB" se u potpunosti povukla iz javnosti i nije komentarisala ništa vezano za taj deo njenog života. Iako je u javnosti kasnije govorila da je u pitanju njena odluka da se povuče, spekulisalo se da je "Dikan" uticao na tu njenu odluku, usled njihove borbe za starateljstvo nad sinom, koja je bila mučna. Radeljak je, navodno, insistirao da preuzme brigu o sinu, a glumica to nikako nije želela da prihvati.

Medijski rat je postao neizdrživ do te mere da je Josip Bebu proglasio alkoholičarkom i smestio na kliniku za odvikavanje. Po izlasku sa rehabilitacije, savetovano joj je da živi miran život u Beogradu i da zaboravi na sina, a da će biznismen zauzvrat njihovom sinu obezbediti najbolji život.

No, kako navode mnogi mediji, Leo i majka su ostali u kontaktu i tajno održavali vezu u Londonu.

- Svi grešimo i sve je to deo života. Uvek sebi kažem – ako sam pogrešila, sve to sam debelo platila i nikome nisam ostala dužna - rekla je nekadašnji "Press" prelepa glumica.

"Dikan" se venčao sa Enom 2000. godine nakon 10 godina veze koju su krili od javnosti. Iste godine dobili su ćerku Lanu, a samo 45 dana kasnije, 15. avgusta dogodila se stravična tragedija u kojoj je Ena izgubila život. Za ovu nesreću Leo je najpre okrivljen, a onda oslobođen.

I dok su iskreni zaljubljenici u jugoslovenski film iskreno žalili što se talentovana i lepa Beba povukla iz posla, ona je potvrdila da nikada nije zažalila što je rano okončala karijeru i da joj ne pada na pamet da se vrati glumi.

- Ni u ludilu! A što se tiče glume, 25 godina je sasvim dovoljno. Sada ne šetam po događajima, imam neke godine kada tražim mir, družim se sa prijateljima iz mladosti. Mislim da je sada poenta u tome da sačuvate glave - ispričala je pre par godina.

Beba Lončar Printskrin: Youtube/B92

Glumica koja danas puni 80 godina i dalje živi u svom rodnom Beogradu, na Dorćolu, gde je i rođena. Kako sama kaže, radi sve ono što nije mogla tokom svojih "glumačkih dana".

- Ne šminkam se, ne radim ništa glamurozno, družim se s velikim brojem prijatelja i mnogo čitam. Volim što je moj grad metropola, što se trese i što je pun života - ispričala je lepotica koja je dostojanstveno dočekala devetu deceniju života i zadražala šarm koji volimo i pamtimo iz onog predivnog Beograda u epohi "Ljubavi i mode".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Marina

    28. april 2023. | 22:12

    Dama u pravom smislu reči.

    Podelite komentar

  • Relja

    28. april 2023. | 20:28

    Čuj srpskom, valjda Jugoslovenskom ,

    Podelite komentar