• 1

Serena Vilijams: Ispovest o traumatičnom porođajnom iskustvu, bliskoj smrti i zakasneloj lekarskoj reakciji

Samo dan nakon carkog reza situacija je počela da se komplikuje, a Serena je mislila da joj nema spasa budući da njeno dozivanje upomoć niko nije shvatao ozbiljno

  • 1
Serena Williams

Foto: Instagram/serenawilliams

Serena Vilijams i njena ćerka Olimpija su nerazdvojni tandem i često objavljuju slike u identičnim modnim kombinacijama najpoznatijih brendova. Četvorogodišnjakinja je već na putu da savlada teniske poteze svoje majke. Njeno detinjstvo je srećno i ispunjeno, što Serenu takođe čini neizmerno zadovoljnom, međutim, u ličnoj ispovesti objavljenoj u magazinu "Elle", jedna od najboljih teniserki je detaljno opisala bolno, životno ugrožavajuće iskustvo koje je doživela tokom ćerkinog rođenja.

Zabrinjavajuće kontrakcije

Serena je imala relativno besprekornu i bezbrižnu trudnoću, osim nekoliko glavobolja i "čudnog metalnog ukusa" u ustima. Čak i od samog početka, kada je prvobitno saznala da je trudna, samo dva dana pre Australijan opena 2017. godine, vesti je nisu sprečile da pobedi u sedam mečeva, sve u nizu, u nedeljama koje su usledile. Ali još veći test fizičke i emocionalne izdržljivosti tek je dolazio.

Kada je došlo vreme da se Vilijamsova indukuje i primi epidural, ona je odbila zbog toga što je, kako sama tvrdi, uživala u grčevima i volela je kako se osećala u svom telu koje je bilo spremno da izgura bebu.

Do sledećeg jutra, kontrakcije su postajale sve jače i brže, što je dovelo do opadanja otkucaja srca njene bebe. Prateći naređenja medicinske sestre, Vilijamsova je ležala na boku da bi povećala broj otkucaja srca bebe pre nego što je ponovo bila spremna da gura. Baš kada je krenula da razmišlja o epiduralu, doktor je ušao i rekao joj da će dobiti hitan carski rez, što se i desilo.

Vapaj za pomoć

Zbog plućne embolije iz 2010. godine, stanja koje se može ponoviti tokom trudnoće, Vilijamsova je zamolila lekare da joj stave heparin kako bi sprečili da ugrušci ponovo uđu u njena pluća.

- Razgovarala sam sa medicinskom sestrom. Rekla sam joj: "Moram da uradim CT skeniranje pluća obostrano, a onda moram da dobijem heparin - priča Serena, a medicinska sestra joj je odgovorila da misli da je svi lekovi teraju da priča sulude stvari.

Teniserka je odgovorila da zna o čemu priča i da joj je odmah preko potrebno skeniranje.

Ubrzo nakon njihovog razgovora, Vilijamsova je razvila kašalj koji joj je zadao oštre bolove i sprečavao je da diše. Niko zaista nije slušao ono što je ona uporno govorila. Protivljenje medicinskog osoblja njenim zahtevima za dalju medicinsku pomoć ostavilo je na Vilijamsovu intenzivan fizički i emocionalni bol.

- Sve što sam mogla da pomislim je: Umirem, umirem. O moj Bože - izjavila je ona.

Kroz bol, Vilijamsova je bila uporna u ubeđivanju medicinskih sestara.

Napokon, jedna medicinska sestra je dobila doktora, kojeg je Vilijamsova tada morala da ubedi da joj uradi skeniranje pluća. Kao što je očekivala, snimak je pokazao krvne ugruške u njenim plućima, otkrivajući da je njen kašalj rezultat embolije, ugruška u jednoj od njenih arterija. Takođe je imala hematom, lokvicu zgrušane krvi izvan krvnih sudova, u stomaku. 

Dodela Oskara 2022

Foto: Tanjug/AP

Saniranje problema

Da bi lečili ugruške, doktori su pokušali da ubace filter u njene vene kako bi razbili ugruške pre nego što su stigli do njenog srca, ali pošto sportisti imaju veće vene od većine ljudi, proces je trajao duže nego što se očekivalo, što je činilo da se bol prolongira.

Serenini bliski prijatelji i porodica, uključujući njenog supruga Aleksisa Ohaniana, bili su uznemireni dok su čekali da sve bude gotovo. Nedelju dana nakon porođaja i spasavanja sopstvenog života zalažući se za svoje medicinske potrebe, Vilijamsova je prošla četiri operacije - uključujući hitni carski rez i konačno je bila u prihvatljivom stanju da napusti bolnicu sa svojom novorođenom ćerkom.

- Od nemogućnosti da je zaista zamislim u materici došla sam do toga da smo potpuno nerazdvojne... Ispostavilo se da je porođaj bio test koliko ću glasno i koliko često morati da viknem pre nego što me neko konačno čuje - završila je.

Stopa smrtnosti veća je kod žena afroameričkog porekla

Za Afroamerikanke, stope smrtnosti kod žena na porođaju su skoro tri puta veće od belkinja. Da bi se smanjila ova statistika, veliki deo posla leži na zdravstvenim radnicima i zdravstvenom sistemu. Nakon tramautičnog iskustva, Vilijamsova kaže da je zahvalna za sve trenutke koje je od tada mogla da provede sa Olimpijom.

- Uprkos činjenici da nisam mogla mnogo da dojim, povezivanje sa Olimpijom je konačno bilo neverovatno; to je bila i nagrada i potvrda za sve što sam prošla - rekla je ona.

Video: Ispovest Srđana Đokovića: Novak iskakao iz kreveta od NATO bombi, tokom finala AO sam vozio po gradu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Vodolijax

    8. april 2022. | 11:32

    Super je čučnuo frižider pored kamina.....sad kad to vide naši novopečeni bogataši ima da bude dvokrilni .....

    Podelite komentar