• 0
 ≫ 

Marzieh Ebrahimi posle napada kiselinom posvetila je život borbi za prava žena: Postala je glas nemoćnih

 ≫ 

Umesto da bude žrtva i da se izoluje od društva, ona predstavlja preživele

  • 0

Kada je situacija u Iranu u pitanju, žene su bile posebno uticajne u poslednjih 200 godina, pišući veći deo savremene iranske istorije. U Iranu su žene podigle svest javnosti o rodnoj diskriminaciji, podigle i unapredile prava žena, borile se za pismenost među ženama i promovisale društveni status žena suprotstavljajući se verskim pritiscima, učestvovanjem u naučnim projektima, uključenjem u politiku, uticanjem na muziku i bioskop. Međutim, situacija se drastično promenila, te se u savremenom društvu tamošnje žene sve manje poštuju i ostvaruju sve manja prava, a učestalije je i zlostavljanje koje one doživljavaju od strane svoje porodice.

Pre šest godina, najmanje četiri žene bile su meta napada kiselinom u Isfahanu nakon što je Iousef Tabatabaei-Nejad, predstavnik vrhovnog vođe i imama u Isfahanu, javno izneo opaske o nepridržavanju žena nošenju hidžaba na događaju povodom obeležavanja Ašure.

- Upozorenje za nepoštovanje više nije dovoljno. Trebalo bi da podignemo štap i upotrebimo silu da se borimo protiv nenošenja hidžaba - rekao je tada.

Životi žena napadnutih nakon toga zauvek su se promenili. Marzieh Ebrahimi dolazi iz velikog domaćinstva. Ona je  devojka koja je doživela teškoće u svom životu i pre napada kiselinom 2014. godine koji se dogodio u toku vožnje automobilom kada joj je napadač sa motorcikla prosuo kiselinu na lice.

"Moja porodica je bila zabrinuta oko pronalaženja napadača i brinula se da li ću povratiti svoje zdravlje. Ali više od svega su bili zabrinuti kako ću ja ovo podneti, s obzirom na to koliko sam osetljiva na svoje lice i lepotu".

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by مرضيه ابراهيمي (@marziehebrahimi.official)

Bila je babica u bolnici pre nego što se napad dogodio. Imala je planove za budućnost. Međutim, posle napada ona nije živela svoj život sa istom strašću i uzbuđenjem kao ranije. U užasnih prvih nekoliko meseci nakon incidenta, ljudi bliski Marzieh rekli su da je bila traumatizovana. Prozor automobila je držala podignutim do kraja čak i ako je u vozilu bilo veoma vruće, a truba motocikla i zvuk izduvnih cevi bi je uplašili. Ona nije htela da sama vodi svoj slučaj protiv napadača, već ga je prepustila svom bratu.

Život i borba posle napada

Postepeno, međutim, Marzieh se vratila u život – i ovoga puta, ne samo za nju. Marzieh je bila daleko od prve žene koja je bila na meti napadača kiselinom u Iranu, i ne bi bila poslednja. Zato je odlučila da zauzme stav i napravi razliku.

- Bio je trenutak kada sam shvatila da mi nije kiselina pekla lice. Bila je to gomila bolova nagomilanih: bol koji više nije bio cviljenje ili zapomaganje, već se pretvarao u glasan plač - rekla je.

Uzdizajući se poput feniksa iz pepela užasnog zločina, govoreći o tome šta joj se dogodilo i podržavajući druge preživele napade kiselinom, Marzieh Ebrahimi ostaje inspiracija za iranske žene i žrtve nasilja širom sveta. Svojom advokaturom za prava iranskih žena ona podiže svest o njihovom položaju.

Marzieh Ebrahimi postala je istovremeno glas mnogih muškaraca i žena. Postala je simbol suprotstavljanja napadima kiselinom, jer je odlučila da, umesto da bude žrtva i da se izoluje od društva, ona predstavlja preživele.

Video: Maga Magazinović - borkinja za žensku ravnopravnost i modernizaciju Srbije

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona