• 2

Kraljica Elizabeta slavi 96. rođendan: Zanimljivosti o ženi koja je na tronu 70 godina

Uprkos tolikim godinama vladavine, kraljica Elizabeta je 2021. godine odbila da primi nagradu za "najstariju ženu godine"

  • 2
Kraljica Elizabeta II, Queen Elizabeth II Foto: Tanjug/AP

Kraljica Elizabeta II danas slavi 96. rođendan, te ujedno i 70 godina otkako se nalazi na prestolu britanskog kraljevskog dvora.

Kraljica obeleževa svoj 96. rođendan na mestu punom uspomena na svog pokojnog supruga Princa Filipa, koji je umro prošlog aprila u 99. godini.

Predviđeno je da će kraljica za proslavu javnosti otvoriti vrata svog privatnog imanja, a planirani su i nastupi neke od najvećih svetskih zvezda ispred Bakingemske palate u Londonu.

Palata je izdala zvanično saopštenje da će kraljica svoj rođenan proslaviti privatno. Inače, Kraljica Elizabeta II slavi dva rođendana - jedan u aprilu, a drugi u junu. Prvi joj je pravi, odnosno kada je i rođena, a drugi je napravljen kako bi ispoštovala tradiciju koju je uveo njen predak, da monarh sa svojim podanicima proslavi rođendan tokom leta, kada je lepo vreme uz vojnu paradu.

Uprkos tolikim godinama vladavine, kraljica Elizabeta je 2021. godine odbila da primi nagradu za "najstariju ženu godine" koju dodeljuje časopis Oldi uz obrazloženje "da je čovek star onoliko koliko se oseća starim".

Kada je 1952. godine došla na tron i postala majka, baka, prabaka, kraljica je veći deo svog života živela pod lupom javnosti. Ipak, ovo sigurno niste znali o njoj.

1. Nije rođena kao naslednik za presto

Prvih 10 godina njenog života ništa nije upućivalo na to da će jednog dana postati kraljica, ali sve se promenilo posle smrti njenog dede kralja Džordža V, 1936. godine. Sledeći u redu za presto je bio njen ujak Edvard VIII, koji je abdicirao posle nepunih godinu dana, a pošto nije imao dece, presto je preuzeo njegov brat Albert, odnosno Elizabetin otac i postao kralj Džordž VI učinivši desetogodišnju Elizabetu prvu u liniji za budući kraljicu.

2. "Lilibet"

Elizabet i Margaret su jedina deca kraljice majke Elizabete i kralja Džordža VI, koji je svojim ćerkama govorio: "Lilibet je moj ponos, Margaret je moja radost".

3. Služila je u Drugom svetskom ratu

Kraljica Elizabeta II bila je učesnik u Drugom svetskom ratu, te je time postala prva žena u britanskoj kraljevskoj prodici koja je bila deo vojske. Godine 1945. pridružila se vojsci Velike Britanije i obučena je za mehaničara.

4. Princa Filipa upoznala je sa osam godina

Iako su prisustvovali istim događajima kada su bili deca, kraljica Elizabeta II i princ Filip zvanično su se upoznali 1934. na venčanju princeze Marine i princa Džordža, vojvode od Kenta.

5. Pije jednu čašu šampanjca svake večeri

Kraljičina rođaka Margaret Rods otkrila je Elizabetine navike ispijanja pića. Ona, naime, popije čašu džina pre ručka, sa kriškom limuna i dosta leda. U toku ručka popije čašu vina i suvi martini, a čaša šampanjca rezervisana je za veče.

6. Pojavila se u filmu o Džejmsu Bondu

Kraljica i njeni psi pojavili su se u nastavku sage o Džejmsu Bondu. Ona se pridružila Danijelu Krejgu u helikopteru u neverovatnoj šestominutnoj sceni.

Inače, kraljica je danas, pored brojnih čestitiki i počasti, dobila i Barbi lutku.

Barbi je obučena u haljinu bisernobele boje s plavom lentom ukrašenom minijaturnim medaljonima i trakama i ima tijaru po uzoru na onu koju je Elizabeta nosila na dan venčanja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • 🤔

    21. april 2022. | 16:09

    Sad ce novi delovi iz ukrajine za dragu kraljicu.

    Podelite komentar

  • Ns

    21. april 2022. | 13:53

    Kako prelepa lutka... Gde ce se to moci nabaviti?

    Podelite komentar