• 0

Knjiga o životu Ane Vintur otkriva kakve se emocije i snaga kriju iza tamnih naočara i bob frizure

Knjiga donosi mnoštvo detalja iz njenog života i svedočenja njenih saradnika

  • 0
Anne Wintour, Ana Vintur Foto: Profimedia/Piovanotto Marco/ABACA / Abaca Press

Na prvim stranicama "Ane", poluautorizovane biografije urednice "Voga" Ane Vintur, protagonistkinja plače, i to zbog rezulatata tadašnjih izbora na kojima je pobedio Donald Tramp. Optužena je da je dala preveliku podršku kandidatkinji Hilari Klinton u članku koji se osvrnuo na njegovu suparnicu.

Ko bi rekao da se suze kriju iza prevelikih naočara za sunce sa kojima smo navikli da je viđamo? Ko bi rekao da Ana Vintur uopšte plače?! Znamo samo da može da rasplače druge...

Autorka Ejmi Odel kaže da je knjiga proizvod više od 250 intervjua i iscrpnog arhivskog istraživanja: u pismima Aninog oca, urednika "Fleet Street" Čarlsa Vintura; u skoro svakoj modnoj analizi koju je Ana sastavila tokom svoje duge karijere.

Ejmino opsežno izveštavanje izvlači mnoštvo živopisnih detalja: vreme kada je Ana Vintur skandalizovala svog šefa predstavljajući kovčeg od kozje kože od 9.000 dolara u njujorškom magazinu, gde je takođe postala poznata po tome što je svoj novac bacila u đubre; da ju je Endi Vorhol smatrao "užasno obučenom"; da je nakon što je otišla na ručak sa Bilom Gejtsom rekla kolegi koliko misli da je privlačan; da je jednom zamolila svoje foto-odeljenje da retušira ​​salo oko vrata bebe...

Jedan upečatljiv element izveštavanja o ranim fazama Vinturine karijere - kao modne urednice u "Harper's Bazaaru" i uglavnom zaboravljenom časopisu pod nazivom "Savvy" - je kako su oni koji su sumnjali u nju kada je bila mlađa kasnije pokušavali da to poreknu.

Knjiga donosi mnoštvo detalja iz njenog života i svedočenja njenih saradnika. Njena bivša kreativna direktorka Grejs Kodington poriče da je ikad rekla da je Andre Leon Tali, pokojni urednik "Voga" koji je pomagao Ani da bira odeću, bio "jedina osoba koja ju je videla u donjem vešu". Očigledno je da je ovo bila šala, a Odel otkriva prilično impresivnu istoriju Aninog ljubavnog života.

​​Anina bivša asistentkinja kaže da je njen posao bio toliko iscrpljujući da bi često ležala ničice na podu dok je Vintur bila na ručku, ali dodaje: "Mora da je bilo hiljadu puta gore za Anu".

Druga priznaje da bi ona "takođe bila iznervirana da joj kafa kasni". A još jedan bivši kolega pobija tvrdnju da Vintur nema smisla za humor.

Odel detaljno opisuje svoj put koji je vodio do stvaranja ovakvog štiva i upoznavanja sa nekom drugom stranom sveta mode, koje mogu inspirisati sve zainteresovane za modu ili umetničku industriju. To što Ana prolazi kroz tako nesvakidašnju industriju, a ipak uvek stane na noge, samo po sebi je podvig za koji se borila dok se penjala do pozicije glavnog urednika najprestižnijeg modnog časopisa.

Zvanično izdavanje knjige najavljeno je za 3. maj.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona