• 2
 ≫ 

Sonja se iz Beograda preselila na Taru i živi svoj mir: Pokrenula je brend kozmetike, sasvim prirodne

 ≫ 

Biljke koje bere su samonikle, divlje, suvišno je reći organske, netaknuti plodovi livada koji su nam, kaže, poklonjeni, dati na dar da nas hrane, leče i čine lepšima iznutra i spolja

  • 2
Sonja Milivojević

Foto: Privatna arhiva

Sonja Milivojević ima 29 godina. Završila je Fakultet političkih nauka, a posle nekoliko godina rada i života u Beogradu, sa dečkom se doselila na Taru, gde žive poslednje tri godine. Za to vreme pridružili su im se novi članovi – dva psa, Milka i njen sin Hari, a pre tri meseca dobili su i bebu.

– Nakon fakulteta nekoliko godina sam pokušavala da se snađem i usrećim u Beogradu, ali ubrzo sam shvatila da to neće ići i sa dečkom se doselila na Taru. Bez ušteđevine, takozvanog početnog kapitala, živeli smo od „pretkoronarnog“, tada nerazvijenog tarskog turizma. Izdavala sam deo kuće i tako štedela za svoj budući posao, proizvodnju prirodne kozmetike – kaže za Ona.rs Sonja Milivojević

Iz ove perspektive, smatra, da je bolje što nije mogla da pokrene brend onda kada je to poželela, već je morala da skuplja novac i za to vreme, zapravo, razvija ideju.

– Nažalost, nikad nisam imala detaljan plan i nisam se držala potvrđenih ekonomskih ili menadžerskih metoda i recepata za uspeh, već sam mislila da je dovoljno da znam šta hoću i da će to samo tako doći. Vremenom shvatam da su organizovanost i konstantna nadogradnja znanja preduslov za uspeh – kaže Sonja, danas ponosna na svoju prirodnu kozmetiku SOKO.

Konkretno geografsko područje na kome živi i radi smatra da je od presudne važnosti za proizvod koji stvara. Biljke koje bere su samonikle, divlje, suvišno je reći organske, netaknuti plodovi livada koji su nam, kaže, poklonjeni, dati na dar da nas hrane, leče i čine lepšima iznutra i spolja.

Sonja Milivojević

Foto: Privatna arhiva

I kaže, važno je koristiti ne samo samo prirodnu kozmetiku, već i smanjiti unos toksina, preko hrane, vode, kućne hemije, garderobe, i svega što nas okružuje i utiče na nas. Ali, naglašava, postepeno, bez panike.

– Ja sam počela od vazduha, ali mnogi nemaju tu mogućnost, pa će oni početi od hrane ili kozmetike – jasna je Sonja.

Sonja Milivojević

Foto: Privatna arhiva

Sonja pored kozmetike proizvodi i cegere, naravno, od prirodnih materijla. Njeni današnji stavovi i ljubav prema prirodi su ono što ju je učila njena baka Bora.

– Baka me je učila, ne sasvim naučila, da živim mirno i polako, da izgradim sistem zaštite od spoljašnjih faktora, da me je teško poremetiti i uticati na moje raspoloženje. Da ne bistrim svetsku politiku, da ne trošim snagu na nepromenljivo i da je šetnja lek za sve – priča Sonja.

Tako danas želi da poradi na svojim navikama i promeni pristup poslu – da uvede sebi radno vreme, od kog je, kaže, na Taru i pobegla, i da ideje ne ostanu ideje, već da ih pretvori u nešto realno i opipljivo.

Inspiraciju, kaže, ima uvek, nerealizovanih ideja mnogo više nego onih sprovedenih u delo.

Sama smišljam proizvode, mućkam ih i testiram neko vreme, pa kad pomislim da je to-to, dam im naziv i bacam se na osmišljavanje ambalaže. U tom dizajnerskom delu posla moja uloga je samo savetodavna, dok glavni posao urade Nina ili Marko, prijatelji brenda zaduženi za dizajn. Kada je taj deo posla gotov, pravim, pakujem i reklamiram proizvode, odgovaram na poruke i šaljem poštom – objašnjava Sonja proces nastanka i plasiranja proizvoda.

Na pitanje koliko je život na planini sa malom bebom, rastućim biznisom i malim psom zahtevan i kako uspeva sve da postigne, Sonja odgovara:

– Mislim da je život sa bebom od par meseci zahtevan gde god da si. Sve što te zadesi rođenjem deteta, pored toga što je prelepo, jako je izazovno i stigne te potpuno nespremnu. Nama je teže utoliko što nemamo pomoć baka i deka kad god bismo to poželeli, ali dobro nam ide i nadam se da ćemo brzo savladati ove izazove u vidu neprospavanih noći i grčića. Imamo dva psa zbog kojih se svaki dan zapitam kako je moguće da sam 25 godina živela bez psa i zašto sam to sebi radila – kaže Sonja i dodaje da je pored njih je jako teško biti neraspoložen i da je divno kad imaš razlog da šetaš i po kiši.

Video: Lazar je odlučio da napusti grad i napravi najdivnije etno selo

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Marina

    5. maj 2022. | 20:37

    Želim vam svu sreću i uspeh. 🙏❤️

    Podelite komentar

  • No

    5. maj 2022. | 21:54

    Svako dobro od Gospoda!

    Podelite komentar