• 0

Životna priča Merilin Monro: Potresna sudbina fatalne plavuše ne prestaje da intrigira svet

Ni 60 godina posle smrti filmske ikone koja je obeležila jednu epohu istina o njenom preranom odlasku ostala je neotkrivena

  • 0
Marilyn Monroe Foto: Profimedia/Hollywood Archive/The Hollywood Archive

Osporavana, ali i hvaljena, legendarna holivudska glumica Merilin Monro preminula je pre 60 godina, ali je i danas u živom sećanju mnogih generacija.

Slavna glumica sa plavim uvojcima, uvek obučena u uske i pripijene haljine koje su izazovno naglašavale njene obline, bila je pravi seks-simbol Holivuda. I danas privlači veliku pažnju, što je pokazala i ovogodišnja Met Gala, na kojoj je Kim Kardašijan ponela haljinu čuvene Merilin.

Bolno detinjstvo i rana udaja

Rođena je pod imenom Norma Džin Bejker, detinjstvo je provela u sirotištima i hraniteljskim porodicama, a na kraju su je usvojile komšije, odnosno prijateljica njene majke.

Dve nedelje posle proslave šesnaestog rođendana, buduća zvezda odlučila je da se uda za Džejmsa Doertija, radnika u fabrici aviona. U knjigama "Tajna sreća Merilin Monro" i "Normi Džin s ljubavlju", Džejms je tvrdio kako su se voleli, ali da su nju poneli snovi o slavi. U članku napisanom 1953. godine pod naslovom "Merilin Monro bila je moja žena" za Fotoplej, napisao je kako je on nju ostavio.

Njena majka je vodila tešku i dugačku borbu sa mentalnim bolestima, te je to jedan od razloga iz kojih je Merilin odrastala po hraniteljskim porodicama.

Takođe, poput majke, i Merilin će u jednom periodu svog života završiti na psihijatrijskom lečenju.

Strasna ljubav i krah drugog braka 

Merilin i Džo Dimađo venčali su se dve godine posle upoznavanja u San Francisku, a on joj je poklonio prsten od platine i 35 brušenih dijamanata.

Ali, problemi su počeli već na medenom mescu u Japanu, jer je Džo bio veoma ljubomoran. Merilin je tada bila na vrhuncu svoje popularnosti, te je povoda za ljubomoru bilo mnogo.

Kultna scena u kojoj joj vetar diže belu haljinu oduševila je ceo svet, a Džo je zbog toga bio na ivici živaca.

Merilin Monro Foto: Profimedia/20thCentFox/Courtesy Everett Collection

Nakon 274 dana braka Merilin je zatražila razvod zbog mentalnog nasilja, a on je to saznao preko televizije.

- Srce mi je puklo kad sam te video kako plačeš pred svim tim ljudima. Molim te, razmisli još jednom o svemu i daj nam drugu priliku da spasimo brak - napisao je posle toga.

Merlin je bila nepopustljiva, uprkos pismima koje Dimađo nije prestao da šalje.

Treći brak i gubitak deteta

Merilin i Artur Miler venčali su se 1956. godine, a posle pet godina braka glumica je ostala u drugom stanju.

Nažalost, Merilin je imala spontani pobačaj, što ju je slomilo jer je silno želela da postane majka. Pre toga, izgubila je čak tri bebe, a uzrok su bile upale jajnika i posledice koje su one trajno ostavile.

Njen najveći strah se ostvario

Fatalna plavuša postala je labilna tokom snimanja filma "Neprilagođen". Njen tadašnji suprug Artur Miler pravio je taj film specijalno za nju. U filmu se emotivno nestabilna žena zaljubljuje u starijeg čoveka. Miler je bio dosta stariji od Merilin, tako da su mnogi shvatili da se film zasniva na njihovom komplikovanom braku.

Snimanje je bilo i psihički i mentalno naporno u pustinjama Nevade na paklenim vrućinama i pratile su ga brojne kontroverze.

Marilyn Monroe Foto: Profimedia/Hollywood Archive/The Hollywood Archive

Artur se zaljubio u fotografkinju Inge Morat, a Merlin je tome svedočila. U to vreme ona je počela da zloupotrebljava lekove i ubrzo nakon toga, 11. novembra 1960. objavila je da se razvodi od supruga.

Njen psihijatar, doktorka Merien Kis smestila ju je u psihijatrijsku bolnicu "Pejn Vitni". Merilin je mislila da će samo ostati svega nekoliko sati, ali je u tapaciranoj sobi sama provela čitava četiri dana. Zbog svega toga, iz bolnice je pisala svom drugom psihijatru, doktoru Ralfu Grinsonu:

- Uopšte nema empatije u "Pejn Vitniju" i to mi teško pada. Smestili su me u ćeliju za veoma depresivne pacijente, a ja sam se osećala kao da sam u zatvoru zbog zločina koji nisam počinila. Nehumanost je na svakom koraku. Pitali su me zašto nisam srećna ovde. Sve je pod ključem: električne sijalice, fioke, kupatila, ormani, rešetke na prozorima... Vrata imaju prozore, tako da su pacijenti stalno pod nadzorom, a tragovi prethodnih pacijenata su vidljivi svuda po zidovima. Odgovorila sam: "Pa, trebalo bi da sam luda, pa da mi se sviđa ovde".

Poslednji dani

Poslednji poznati snimak Merilin Monro nastao je krajem jula 1962. godine, svega nekoliko dana pre njene misteriozne smrti. Napravili su ga prolaznici koji su se našli na plaži dok je glumica pozirala fotografu Džordžu Borisu.

Njen poslednji film "Something's Got to Give" nikada nije završen. Od predviđenih 30 dana snimanja, pojavila se samo na 13.

U njenoj kući u Los Anđelesu, 5. avgusta, pronašao ju je njen lekar, koji je potvrdio da je umrla od predoziranja tabletama za spavanje. Imala je samo 36 godina. Doktora je u 3.00 ujutro pozvala domaćica Junis Mari, koja tvrdi kako se probudila i znala da nešto nije u redu kada joj Monro nije odgovorila na kucanje.

Njenoj sahrani su mnogi hteli da prisustvuju, ali je njen bivši suprug Dimađo osigurao da dođu samo bliski prijatelji, kako se i njen poslednji ispraćaj ne bi pretvorio u medijsku senzaciju.

Detalji o smrti i dalje pod velom misterije

Autopsija je pokazala da je Merilin umrla od "akutnog trovanja barbituratima", rekao je magazinu "People" Siril Veht, ugledni forenzičar. Bočice sa pilulama nađene su pored njenog kreveta. Pre toga, četiri puta je pila prekomerne doze pilula.

Ipak, ono što je čudno je da su lekovi pronađeni, ali isprva u sobi nije pronađena čaša za vodu koja bi joj bila potrebna da bi progutala tako veliku količinu pilula. Najčudnije je to što ostataka pilula nije bilo u njenom stomaku.

Ono što je naročito podiglo oblak sumnje jeste činjenica da je služavka Junis Murej vremenom počela da menja priče.

Ona je najpre rekla da je oko ponoći pozvala Merilinog psihijatra, da bi posle rekla kako je to bilo oko tri ujutru. Dve decenije docnije, biograf Entoni Samers pričao je sa njom i zapazio "momenat kada je stavila svoju glavu u ruke" i rekla: "O Bože, zašto ja ovo moram da zataškavam?".

- Šta da zataškavate, gospođo Murej?

- Pa naravno, Bobi Kenedi je bio tu (4. avgusta) i naravno, postojala je afera sa Bobijem Kenedijem - rekla mu je ona.

Dugo se šuškalo da je Merilin Monro bila u vezi i sa predsednikom Džonom F. Kenedijem (mužem Džeki Kenedi) i sa njegovim bratom Robertom Bobijem Kenedijem.

Karijera

Premda su njeni filmovi najčešće bili komercijalni, ali ne i kritički hitovi, Monro je bila jedna od najvećih filmskih zvezda pedesetih godina 20. veka. Najpoznatija je po ulogama u komedijama "Muškarci više vole plavuše", "Kako se udati za milionera", "Princ i igračica" i "Majmunska posla". Mnogi smatraju da je vrhunac u njenoj karijeri film "Neki to vole vruće", za koji je dobila Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu.

Video: Oduvali Merlinku: Prsata starleta izigravala veliku zvezdu dok nisu pojačali ventilator

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona