• 1
 ≫ 

Marija u dušu zna svaki koktel i svakog gosta

 ≫ 

"Jedan bartender mora da bude apsolutno sve – i osoba koja će da napravi koktel, i da sasluša, da ugosti i da isprati gosta srećnog", kaže naša sagovornica

  • 1

Postoje oni za hladnije vreme, kao i svima omiljeni, letnji. Oni koji se lakše ispijaju u društvu i oni koji su nekada upravo jedino potrebno društvo. Svaki koktel priča svoju priču i svaki predstavlja poseban spoj ukusa i sastojaka. Ipak, svrha svakoga je da ispune sve želje prefinjenog nepca svakog gosta. Marija Gošnjić iz Beograda je koktel-umetnica odnosno bartender, koji svakom gostu i svakom koktelu zna ćud.

Marija se bartendingom bavi već osam godina, radi u jednom malom koktel-baru u centu Beograda koji se inače smatra začetnikom modernog bartendinga u gradu.

– Imam dobre mentore i kolege i baš smo posvećeni svom poslu. Ne dolazimo samo u smenu da odradimo posao, već i u svoje slobodno vreme, svaki dan pravimo nešto novo, smišljamo kako da klasika i dalje ostane moderna i kako da nešto za nijansu promenimo da bi bilo zanimljivo ljudima koji dolaze, da svaki put probaju nešto novo – priča Marija za portal Ona.rs i objašnjava nam da ju je upravo kreativnost i inspirisala da se bavi ovim poslom:

– Vodolija u znaku, volim sve što je kreativno i volim da se ispoljavam kroz kreativnost. Kao mala sam se bavila slikarstvom, plesom i posle srednje škole sam sasvim slučajno počela da radim u baru. To mi je od prvog dana bilo uzbudljivo i nastavila sam to da radim.

Ne bi, kaže, da pristrasno veliča svoj grad, ali tvrdi da se Beograd razlikuje od svih ostalih svetskih gradova u ugostiteljstvu jer drugačije gledamo na sve to.

Nama je sama kultura takva da ugostimo, da gostima bude prijatno, da im iznesemo naše najbolje, da budemo lepo raspoloženi. Mislim da smo samo kulturu koji smo naučili od malih nogu preneli na bar i naše goste zaista tako i dočekujemo, kao da dolaze kod nas kući. Dočekujemo ih širom otvorenih ruku, nasmejanih lica, spremni da im predstavimo ono najbolje što imamo – prenosi Marija svoja iskustva.

Marija Gošnjić Schweppes Mixology Session Foto: Produkcija 46/Bogdan Bogdanović

U stalnom je kontaktu sa brojnim strancima koji dolaze u Beograd i naši bartenderi, kaže, imaju izuzetno dobre ocene. Trude se da budu na nivou, da imaju i preporučenu distancu sa gostima, ali da čine sve da se gosti osećaju prijatno.

U njenom poslu, kaže, ima pomalo razlike između muških i ženskih kolega, ima i iznenđenja, ali prijatnih.

– Malo je žena koje se bave ovim oslom, možemo na prste da izbrojimo koliko ih ima u Beogradu. Ali iznenađenja su više prijatna kada se vidi žena za barom. Lepa je reakcija. Mislim da su gosti za nijasnu otvoreniji prema ženama jer se može reći da žene više paze na detalje koje muškarci možda ne bi primetili. Žene su otvorenije i mekše – zaključuje Marija, šarmantno se izvinjavajući svojim muškim kolegama.

Na pitanje da li se kokteli prave po receptu i da li je tajni sastojak ključan za dobar koktel, Marija odgovara:

Poenta samog pravljenja koktela je zapravo da čovek sam po sebi kreira ukus kakav želi da dobije. To je razlog zašto je bartending ponovo toliko popularan i što se vratio na presto u svim gradovima. Kao osobi koja radi za barom, sve ti je dozvoljeno. Može koktel da bude i klasik, i po receptu, ali isto tako može da se doda i taj mali sastojak koji će da izmeni ukus i da za nijansu ostane ono što je prvobitno bilo. Sve je vrlo otvoreno i može da se manipuliše ukusima koje gost traži.

Kada je ukus žena u pitanju, naša sagovornica ističe da žene pomeraju granice. U poslednje vreme više naručuju „old fešn“ i „negroni“, koji su zapravo sami po sebi klasici, vrlo jaki po intenzitetu i po ukusu.

– Zato je upravo iznenađujuće to što ih žene sve više piju, pogotovo što su i zimski kokteli. Vrlo mi je drago zbog tog retro momenta jer ovi kokteli imaju istoriju i na zasluženom su mestu – kaže Marija.

Kako izgleda put do željenog koktela?

Komunikacija sa gostima je ključna stvar. Vi gostu predstavljate piće koje je on tražio. Može da se desi da to nije ono što je on tražio, ali mu predstavljate onako kako vi mislite da treba i da on stvarno vidi da je to-to, da je dobio ono što želi. Vi ga usmeravate zašto bi bilo bolje da se nešto uradi drugačije, proba nešto novo. Napravite sebi u glavi kako bi se slagali ukusi jer ste vi stručno lice, pa onda možete gosta da usmerite tamo gde on hoće. A kada dobije ono što hoće, onda prestaju priče o poslu, počinju o tome šta je koga mučilo tokom dana, šta je problem, kakvo je vreme, kako je na poslu... Jedan bartender mora da bude apsolutno sve – i osoba koja će da napravi koktel i osoba koja će da sasluša, da ugosti i da isprati gosta srećnog – kaže Marija.

Naša sagovornica je nastupila na Schweppes Mixology Session 2022, među 20 takmičara koji su se plasirali u finale, nakon kvalifikacija održanih u Kragujevcu, Novom Sadu, Beogradu i Zlatiboru. Ovo, kaže, nije prvo takmičenje na kome je učestvovala, a na prvo se prijavila iz važnog razloga - da razbije strah od javnog nastupa.

Svaka smena koju radite za barom je javni nastup. Samo je drugačije da vas svi gledaju, da su sve oči uprte u vas, da su tu reflektori, tako da sam imala malo treme. Pogotovo u malom baru gde ljudi dolaze da vide šta ima novo, kako ste raspoloženi, vi u stvari dirigujete atmosfreru u celom baru tokom večeri i kako će ko da se oseća.

Na pitanje u kom bi gradu volela da bude i da razvija znanja o bartendingu, Marija ističe da se već nalazi u gradu koji je centar bartendinga. U većim gradovim, koji su, naravno, isto tako sjajni u tome, kaže, nemaju ono što imamo mi, a to je naša kultura, koju nosimo iz kuće i prenosimo na posao.

Pitali smo našu sagovornicu da nam preporuči koktel za tople, sunčane dane, koje smo svi jedva čekali i dobili smo, naaravno, savet profesionalca:

– Definitivno bih preporučila „unusual sour“ ako ga niste već probali. To je pravi letnji koktel, na bazi džina, u koji ide i nana i bosiljak, naravno, limunov sok i sirup od zove. To je nepogrešivo. Nije ni slatko, ni kiselo, ni jako, taman letnje: savršeno.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • golum

    14. maj 2022. | 10:26

    A jel zna da skuva rucak i ispece gibanicu? Pitam ZA komsiju.

    Podelite komentar