• 0
 ≫ 

Menstrualno odsustvo za žene u Španiji: Donet nacrt zakona

 ≫ 

Nacrt zakona bi takođe smanjio PDV na proizvode za žensku higijenu u prodavnicama i omogućio da ovi proizvodi budu besplatni u školama i obrazovnim centrima

  • 0

Španija bi mogla da postane prva zapadna zemlja koja će omogućiti ženama da uzimaju nekoliko dana "menstrualnog odsustva" sa radnog mesta svakog meseca prema novom predloženom zakonu koji će biti predstavljen sledeće nedelje. Očekuje se da će španska vlada odobriti tu meru kao deo šireg nacrta zakona o reproduktivnom zdravlju i pravima na abortus.

Predloženi zakon bi uveo najmanje tri dana bolovanja svakog meseca za žene koje pate od jakih menstrualnih bolova, navodi list "El Pais".

List piše da bi ovo odsustvo moglo da se produži na čak pet dana za žene koje pate od jakih grčeva, mučnine, vrtoglavice i povraćanja. Širom sveta, menstrualno odsustvo se trenutno nudi samo u malom broju zemalja, uključujući Japan, Tajvan, Indoneziju, Južnu Koreju i Zambiju.

Prema Španskom udruženju za ginekologiju i akušerstvo, oko trećina žena koja ima menstruaciju pati od jakog bola poznatog kao dismenoreja. Simptomi uključuju akutni bol u stomaku, dijareju, glavobolju i groznicu.

- Kada se problem ne može rešiti medicinski, smatramo da je veoma razumno da postoji privremena nesposobnost povezana sa ovim pitanjem - rekla je Anhela Rodrigez, španska državna sekretarka za ravnopravnost i borbu protiv rodnog nasilja, za u nedavnom intervjuu za "El Periodico".

- Važno je razjasniti šta je to bolna menstruacija, ne govorimo o blagoj nelagodnosti, već o ozbiljnim simptomima kao što su dijareja, jake glavobolje, temperatura - dodala je ona.

Još uvek nije sve zvanično

Ovaj predlog za period odsustva nije gotova stvar i izaziva određene kontroverze u Španiji. I sama levičarska koaliciona vlada zemlje je navodno podeljena oko plana. Dok se krajnje levičarski pokret Podemos zalaže za to, neki socijalisti su izrazili zabrinutost da bi menstrualno odsustvo obeshrabriti poslodavce da zapošljavaju žene.

Kristina Antonjanzas, zamenica sekretara UGT, vodećeg španskog sindikata, čak je upozorila da bi taj potez mogao da stigmatizuje žene.

- Smatramo da je ovo pitanje složeno i da se ne rešava na adekvatan način - rekla je ona, naglasivši da se žene smatraju radnicima sa istim pravima kao i muškarci.

U izjavi novinskoj agenciji Evropa pres u četvrtak, ministarka ekonomije Nadia Kalvinjo, socijaloškinja, rekla je da je nekoliko nacrta plana još uvek u raspravi.

- Dozvolite mi da to vrlo jasno ponovim, ova vlada veruje i apsolutno je posvećena rodnoj ravnopravnosti i nikada nećemo usvojiti mere koje bi mogle da dovedu do stigmatizacije žena - rekao je Kalvinjo. Nacrt zakona bi takođe smanjio PDV na proizvode za žensku higijenu u prodavnicama i omogućio da ovi proizvodi budu besplatni u školama i obrazovnim centrima.

Prema "El Paisu", to bi menstrualno zdravlje učinilo delom prava Špankinja na zdravstvenu zaštitu i precizira da će se boriti protiv stereotipa i mitova o menstruaciji koji još postoje i koji ometaju život žena. Zakonom o zdravlju bi se takođe garantovalo pravo da besplatno traže abortus u javnom zdravstvenom sistemu u zemlji i ukinuo bi zahtev da devojčice od 16 i 17 godina dobiju saglasnost roditelja za proceduru.

Video: Ispovest žene sa 2 vagine: Ne znate kako mi je, bol je nepodnošljiv

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona