• 1
 ≫ 

Od napuštenog deteta do planetarno popularne ličnosti: Zašto je Opra Vinfri večita inspiracija milionima

 ≫ 

Odrastala je u siromašnim uslovima, ali je njen karakter ono što je izdvojilo i vinulo nebu pod oblake

  • 1
Opra Vinfri Oprah Oprah Winfrey Foto: Profimedia/Pacific coast news/WMTV

Planetarno popularna voditeljka Opra Vinfri inspiracija je mnogima, posebno ženama širom sveta. Uzor je, između ostalog, postala i zbog svog teškog detinjstva, dobrotvornog rada, ali i zbog iskrenog i neposrednog odnosa sa svojim obožavaocima.

Opra Vinfri se ističe svojom sposobnošću da oseti tuđi bol i da ljudima pomogne da prebrode teške periode u svojim životima, jer ih je u njenom bilo mnogo.

Majka ju je napustila, otac zlostavljao, seksualno nasilje je doživela još kao dete. Sa 14 godina je ostala trudna, a onda bebu izgubila. Tada je pokušala da izvrši suicid. Sve ove surove životne okolnosti slutile su na još težu budućnost.

Na svu sreću, ona nije mislila tako i poput feniksa se izdigla iz pepela i pronašla svoje mesto pod zvezdama, tačnije - postala jedna od njih.

Rođena je 29. januara 1954. godine u Misisipiju. Odrastala je u siromašnim uslovima, ali je njen karakter ono što je izdvojilo i vinulo nebu pod oblake. Što je više prepreka na njenom putu bilo, ona je odlučnije koračala u nameri da uspe.

Studirala je u Nešvilu i paralelno radila na istoimenoj televizijskoj stanici. Posle toga se preselila u Baltimor gde je vodila vesti i bila domaćica emisije. Iako je i ovaj posao bio uspeh, ona je težila da ode dalje.

Opra Vinfri Foto: Profimedia/AFP

Godine 1983. odlazi u Čikago gde je najpre vodila jutarnju emsiju. Njen glavni "protivnik" bio je Fil Donahju, emisije su imali u istom terminu. Za nekoliko meseci vedri i srdačni duh Opre Vinfri osvojio je za stotinu hiljada gledalaca više, a njena emisija je sa poslednjeg dospela na prvo mesto po gledanosti.

Godine 1985. godine ostvarila se u na filmu, u "Boji purpura" Stivena Spilberga glumila je Sofiju, što je imalo poseban uticaj na njenu dalju karijeru. Tada je nominovana i za Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu.

Prekretnica u karijeri  

Prekretnica na njenom karijernom putu ka zvezdama bila je kreiranje emisije koju je vodila narednih 25 godina. "Šou Opre Vinfri" bio je najviše rangirani šou tok tipa na američkoj televiziji. U njenim emisijama bio je gotovo svako ko je neko.

Emisije su prikazivane na 120 kanala i pratilo ih je 10 miliona ljudi.

U početku je dobijala kritike da je previše orjentisana tabloidnim temema, ali Opra onda menja koncepciju i direktno uključuje socijalna i geopoltička pitanja, obrađuje teme duhovnosti, meditacije, itd.

Koliki je njen uticaj, govori i činjenica da mnogi smatraju da je njen doprinos kampanji američkog predsednika Baraka Obame, njega doveo na čelo SAD. Bio je to prvi put da se Opra zalagala za nekog političkog kandidata.

Ova snažna žena smatra da svaka osoba treba više pažnje da posveti čitanju, jer, ističe, knjiga nekada pruža odgovor na naizgled nerešiva pitanja. U skladu sa tim, ona ima i svoj klub knjiga "Oprina knjiga", koji je sastavni deo njenih emisija, a osnivač je i dva magazina.

Iako su mnogi skloni da se zbog popularnosti promene, u njenom slučaju to nije bilo tako. U prilog ovoj činjenici govori i to da je donirala više od 400 miliona dolara u obrazovanje i 400 stipendija za koledž u Atlanti.

- Moje su noge još uvek na zemlji. Samo nosim bolje cipele - samo je jedan od Oprinih citata, koji možda i najbolje opisuje njenu ličnost.

Video: Unesite boje u svakodnevnu šminku

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Ime

    14. maj 2022. | 19:27

    Cuuuujjjjj ,inspiracija ,a zasto ??? Meni nije ,niti ce biti.

    Podelite komentar