• 0
 ≫ 

Međunarodni dan žena u pomorstvu: Ko je bila Grejs O'Mali, irska piratska kraljica

 ≫ 

Iako je u keltsko doba Irska imala tradiciju jakih ženskih kraljica, koje su bile i vojne i političke vođe, 1500-ih godina bilo je gotovo nečuveno da žena preuzme takvu moć

  • 0
Rusija reka Volga kruzer

Foto: Profimedia/ALAMY/JOHN KELLERMAN

Današnji datum ostaće upamćen u istoriji pomorstva, jer je baš 18. maj izabran za obeležavanje Međunarodnog dana žena u pomorstvu koji je proglasila Međunarodna pomorska organizacija (IMO). Ove godine obeležava se prvi put.

Veće IMO-a donelo je ovu odluku kako bi se slavile žene u pomorskoj industriji, ali i promovisalo trajno zapošljavanje žena u pomorskom sektoru. Cilj je i da se što više žena u budućnosti priključi ovoj industriji, što je jedino moguće postizanjem ravnopravnosti polova i osnaživanjem svih žena i devojaka, uz potporu rada na rešavanju trenutne neravnopravnosti polova u pomorstvu.

Predlog za uspostavljanje Međunarodnog dana žena u pomorstvu prvi put se mogao čuti na IMO-ovom Odboru za tehničku saradnju (TCC) u septembru 2021. godine, a usvojen je u decembru kako bismo ga obeležavali svakog narednog 18. maja.

Grejs O'Mali - piratska kraljica 

Grejs O’Mali (1530 - 1603) je bila bila predvodnik irske pomorske flote, jedna je od najpoznatijih žena pirata svih vremena. Od svoje jedanaeste godine svoj život je posvetila moru. Uspešno je branila nezavisnost svojih teritorija u vreme kada je veći deo Irske pao pod englesku vlast. Danas se smatra "kraljicom pirata Irske".

Legenda kaže da je Grejs, kada je bila dete, želela da putuje na ekspedicije sa svojim ocem. Rečeno joj je da ne može da ide jer bi se njena duga kosa zakačila za brodske konopce. Da bi ostvarila svoj cilj, ošišala je većinu svoje kose, zbog čega je dobila nadimak "Gráinne Mhaol" koji se prevodi kao "ćelava Grejs".

Grejs se udala za naslednika klana O'Flaherti, Donala O'Flahertija. Za to vreme postala je aktivna u irskoj politici i Donal ju je podučavao piratskim veštinama. Kada je njenog muža ubio suparnički klan, ona je vratila Donalov zamak nakon što je pobedila ljude koji su ga ubili. Do danas se Grejs O'Meli smatra simbolom Irske i inspiracijom za mnoge moderne pesme, pozorišne predstave i knjige kroz koje živi legenda o njoj.

Za Irce ona je bila odraz snažne žene koja je postigla potpunu ravnopravnost sa muškarima, velikog borca za nezavisnost, dok je za Engleze postala lopov i okrutni gusar koji je izazivao strah i trepet u njihovom narodu, držeći čvrsto obale u svojoj vlasti.

Nakon što se politički brak sa vođom klana O'Flaherti završio smrću njenog muža 1560. godine, Grejs je bila ta koja je preuzela kontrolu nad porodičnim zemljama i brodovima. Do ove faze pokazala je svoju veštinu mornara i svoju nemilosrdnost i inteligenciju vođe. Iako je u keltsko doba Irska imala tradiciju jakih ženskih kraljica, koje su bile i vojne i političke vođe, 1500-ih godina bilo je gotovo nečuveno da žena preuzme takvu moć. To je nešto što je Grejs imala zajedničko sa Elizabetom I.

Ove dve žene bile su najmoćnije žene na Britanskim ostrvima u to vreme. Obe su bili političke i vojne vođe muškarcima. Iako su im politički interesi bili suprotstavljeni, priča se da su, kada su se upoznale, uspostavile čvrst lični odnos, koji se graničio sa prijateljstvom. Obe su bile žene koje su imale snagu, hrabrost i harizmu da vladaju u svetu muškaraca.

Istorijski susret između kraljice Elizabete I i kraljice pirata desio se septembra 1593. u zamku Grinič.

Dok je Elizabeta želela da se uspostavi kao apsolutni vladar, Grejs je sebe videla kao nezavisnu kraljicu na svojim teritorijama na zapadu Irske.

O njenim piratskim podvizima malo je ostalo zapisanih podataka u irskoj istoriji. Savremeni irski istoričari su obično bili religiozni monasi, a pošto je bila žena, Grejs je uglavnom ignorisana u njihovim spisima. Zbog toga je teško odrediti tačnu godinu i lokaciju njene smrti. Međutim, savremeni istoričari misle da je Grejs umrla u zamku Rokflit 1603. godine, iste godine kada i Elizabeta I. Sahranjena je u opatiji na ostrvu Kler, istoj opatiji u kojoj je naučila da čita i piše kao dete.

Tokom njenog života, neki su Grejs smatrali smelom i hrabrom heroinom, a drugi su na nju gledali kao na razbojnicu i lopova. U svakom slučaju, Grejs je odabrala avanturistički život koji je bio retkost za ženu u njeno vreme. Moto klana O'Mali - "Moćni na kopnu i na moru" bio je tačan opis same Grejs.

Međunarodni dan žena u pomorstvu svakako je dan kada treba pomenuti i njeno ime.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona