• 1
 ≫ 

Borba protiv stigme: Keli Hjuz na naslovnici ponosno pokazuje ožiljak od carskog reza

 ≫ 

Prvi put, posle 58 godina postojanja, na naslovnoj strani "Sports Illustrated Swimsuit" nalazi se manekenka koja jasno i ponosno pokazuje ožiljak od carskog reza

  • 1
Kelly Hughes Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial/Image Press Agency/NurPhoto

Budući da je stigma oko porođaja carskim rezom i dalje prisutna, ova tema postaje aktuelna kada god se neka od poznatih ličnosti porodi caskim rezom. Iako se skoro jedna trećina porođaja obavlja carskim rezom, oni se i dalje smatraju "neprirodnim" načinom porođaja i često su stigmatizovani kao inferiorni.

Carski rezovi često su praćeni osećanjem krivice, stida i osećajem neuspeha. Zbog mnogih komentara na društvenim mrežama koje ostavljaju žene, a neretko i muškarci, stigmatizuju se mame koje su morale ili jednostavno želele da se porode carskim rezom.

Kao odgovor na ovu temu, po prvi put, posle 58 godina postojanja, na naslovnoj strani "Sports Illustrated Swimsuit" nalazi se manekenka koja jasno i ponosno pokazuje ožiljak od carskog reza.

Izvršna direktorka brenda za roditeljstvo "Frida Mom" Čelsi Hiršhorn radila je sa savetodavnim odborom za "Sports Illustrated Swimsuit" kako bi pomogla u stvaranju slike o tome kako rađanje i majčinstvo mogu izgledati.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Kelly Hughes (@kellyhues)

Ova naslovnica je objavljena sa željom da ženama koje su imale carski rez ukaže pažnju, ali i da im se stavi do znanja da treba da budu ponosne na svoja tela jer su donela ljudski život na svet.

Keli Hjuz, manekenka koja krasi najnoviju naslovnicu, priznala je da, iako njen ožiljak od carskog reza nije direktno uticao na njenu karijeru, nesigurnost koja je rezultat toga jeste znatno uticala, jer je njen posao direktno povezan sa njenim telom.

- Trebalo je vremena da se izlečim fizički i psihički i prihvatim sve kroz šta sam prošla, što se odnosi na mnoge promene u mom telu, kako bih pronašla snagu u tome - kaže ona za "Allure".

Tek kada je prihvatila činjenicu da ima ožiljak, spoznala je moć koja dolazi sa njime.

Hjuz je zahvalna brendovima kao što su "sports illustrated" i "frida mom" koji normalizuju promene na telu, posebno posle trudnoće.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Kelly Hughes (@kellyhues)

Mama, koja ima trogodišnjeg sina, objasnila je u svojoj objavi na Instagramu da je imala težak oporavak od carskog reza.

- Svi starimo, svi imamo nesigurnosti, svi imamo stvari u životu koje bismo promenili, ali kada je u pitanju porođaj, taj ožiljak mi toliko znači, jer je to moj sin - objasnila je ona u Instagram priči.

Hjuz je svog sina donela na svet u decembru 2018. godine carskim rezom, što prvobitno nije bila njena želja.

- Želela sam da podelim svoju priču o rođenju jer svi imamo neki plan kada je u pitanju porođaj, ali na kraju ništa nije važno osim zdrave bebe i zdrave mame - izjavila je ona tada.

Dan nakon što se vratila kući, doživela je neprijatne bolove i povraćala je dva dana pre nego što se vratila u bolnicu. Posle više od nedelju dana u bolnici, lekari su otkrili da ima ozbiljnu infekciju u materici od operacije i predstojala joj je još jedna operacija.

- Moramo biti voljni i otvoreni jer je porođaj van naše kontrole, naša tela su sva različita i nemamo šta da dokazujemo ili čega da se stidimo - izjavila je ona, a prenosi "Daily Mail".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari